Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimė suvienija – lietuviai siūlo pagalbą tautiečiams, įstrigusiems užsienyje

Šiomis dienomis visuomenė verda nuo įvairių neigiamų nuotaikų – vieni nervinasi dėl galimų finansinių problemų, kiti pyksta dėl karantino nesilaikančių žmonių, nemaža dalis tautiečių susidūrė su stresu, kai visame pasaulyje masiškai atšaukiant skrydžius jie įstrigo svečioje šalyje. Galima pasidžiaugti, kad pastariesiems į pagalbą skuba ir tautiečiai – siūlo nemokamai apsistoti savo būstuose.
Kanarų salos. Tenerifė
Tenerifė / 123rf.com nuotr.

Šią savaitę daugiau nei 100 tūkst. narių turinčioje keliautojų grupėje feisbuke pasirodė net kelios žinutės, kuriose siūloma nemokama nakvynė užsienyje įstrigusiems lietuviams. „Jeigu kam reikia nakvynės Kylyje belaukiant kelto, galima priimti šiai nakčiai (iš 18 į 19 d.)“, – rašo vieni tautiečiai.

Siūlo pralaukti krizę Kanaruose

„Kviečiu visus, įstrigusius Kanaruose, pralaukti krizę. Yra du miegamieji. Priimčiau 4 žmones ir plius vaikams rasčiau vietą. Jei turit bėdų. Rašykit PM“, – keliautojus kreiptis pagalbos kvietė lietuvis. Šią savaitę ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius keliaujantiems lietuviams patarė apsvarstyti galimybę visgi likti svečioje šalyje ir pralaukti šį sudėtingą laikotarpį ten, jeigu yra toks šansas.

Po vyro komentaru pasipylė pozityvūs žmonių komentarai. „Teisingai, padėkim viens kitam, mūsų tiek nedaug tam pasauly“, – rašė viena moteris. „Na, tikrai jūs šaunuolis!!! Tikrai nuoširdus poelgis, ačiū jums“, – antrino kita.

„Nebus pasaulio pabaigos, kol yra tokių žmonių“, – jį gyrė dar viena keliautoja. Kita palygino jo požiūrį su esančiais Lietuvoje: „Žmogiškumą turi, matyt, tie, kurie ne Lietuvoj. O čia pasiruošę sušaudyti grįžtančius.“

Nors komentarų buvo daug, pats žinutės autorius 15min teigė, kad visgi nė vienas tautietis dėl galimybės apsistoti pas jį taip ir nesikreipė. „Lietuvaičiai, kiek matau, ne pėsti. Pora lėktuvų susiorganizavo patys iš Tenerifės šiandien. Tai, manau, visi saugiai ir sveiki pargrįš namo“, – rašė jis.

Šimtai lietuvių trečiadienį dviem užsakomaisiais skrydžiais grįžta iš Tenerifės į Vilnių. Skrydį suorganizavo Lietuvos vyriausybė kartu su kompanija „Tez Tour“. Du skrydžiai yra numatyti iš Tenerifės pietinio oro uosto po vidurdienio vietos laiku, Vilniaus oro uoste jie turėtų nusileisti prieš 21 val. vakare.

Kaip BNS informavo „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė, iš viso per abu skrydžius lėktuvuose yra 360 vietų, ar tilps ir daugiau keleivių, priklausys nuo bendro svorio lėktuvuose. Skrydžiai yra mokami, bilietas kainuoja 500 eurų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oro uostas Tenerifėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oro uostas Tenerifėje

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, šioje Ispanijai priklausančioje saloje prie Afrikos yra per 600 lietuvių.

Pats būstą siūlantis vyras sakė taip pat planuojantis grįžti atgal į Lietuvą. „Šeima dabar Lietuvoje, – aiškino jis 15min. – Geriau karantinas dvi savaites, nei palikti šeimą dviem mėnesiams vienus, nes parsiskraidinti čia dabar sudėtinga.“

Nemokamas būstas – ir Bulgarijos kurorte

Daug pagyrų už savo pasiūlymą sulaukė ir Alina Komkaitė, kuri toje pačioje grupėje pasiūlė savo būstus Bulgarijoje. „Jei kas turite problemų su atvykimu į Lietuvą dėl susiklosčiusios situacijos, Bulgarijoje prie Burgaso turim du nedidelius butus. Nedidukai, tačiau 6 žmonės tilptų. Susisiekit. Apsimokėti teks tik komunalines, visa kita – NEMOKAMAI“, – rašė moteris.

15min ji pasakojo, kad suveikė žmogiškasis faktorius – dėl to nusprendė pasiūlyti pagalbą. O ir ją įkvėpė būtent pamatyta ankstesnė žinutė grupėje.

„Pasakojau vyrui, kad Tenerifėje, berods, kažkas pasiūlė apsistojimą, o jis sako – tai mes Bulgarijoj galim priimti, jei kam nors reikia. Patys keliaujam nemažai, ir tikrai būna labai smagu, kai kažkas pagelbėja nutikus bėdai“, – rašė Alina. Tiesa, Bulgarija šiuo metu nėra populiari turistinė kryptis, Burgase dar neprasidėjęs sezonas. Todėl norinčių pasinaudoti pasiūlymų kol kas neatsirado.

Toje pačioje grupėje trečiadienio popietę atsirado ir siūlančių priglausti Nordlande, Norvegijoje. Kaip komentavo viena grupės narė, „kokia gera vieningumo bacila plinta“.

Jeigu ir jūs galite pasiūlyti savo pagalbą įstrigusiems užsienyje, rašykite apie tai komentaruose.

Keli tūkstančiai lietuvių pastarosiomis dienomis paprašė valstybės pagalbos grįžti į tėvynę, Europos valstybėms drastiškai apribojus judėjimą, siekiant sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą.

Ketvirtadienį į Vilnių lietuviai specialiu reisu galės parskristi iš Valensijos, penktadienį ir šeštadienį – iš Paryžiaus. Organizuojami ir skrydžiai iš Helsinkio, Amsterdamo. Lietuvos vyriausybė gavo Lenkijos valdžios patikinimą, jog lietuviai galės naudotis Varšuvos oro uostu jungiamiesiems skrydžiams į Vilnių, o autobusų konvojai esant poreikiui bus praleidžiami ir ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito