„Katalonijos sostinė Barselona yra viena populiariausių kelionių krypčių. Ji pasižymi išpuoselėtais paplūdimiais, žaliaisiais plotais, turtinga istorija, daugybe pramogų bei autentiška virtuve, todėl kiekvienas keliautojas čia ras veiklų pagal savo poreikius“, – pranešime spaudai sako Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.
Jai antrina ir keturiolika metų gide Barselonoje dirbanti Aurelija Bruzdeilinaitė.
„Barselona alsuoja lengvumu, laisvumu, nerūpestingumu. Jos įvairialypiškumas suteikia galimybę atsipalaiduoti, mėgautis gyvenimu ir atrasti kiekvieną miesto paslaptį, skonį, spalvą. Tai – miestas, kuris įkvepia“, – pasakoja A.Bruzdeilinaitė.
Atraskite neturistines vietas
Vykstant į Barseloną, rekomenduojama aplankyti mažiau žinomas miesto vietas. Tai padės išvengti didelio turistų srauto bei patirti autentišką gyvenimo būdą.
„Barselona – tai lyg nesibaigiantis muziejus po atviru dangumi. Tačiau čia verta aplankyti ne tik žymiausius objektus, tokius kaip Sagrada Familia, La Rambla, Casa Mila ir Casa Batllo, bet ir neturistines vietas. Būtent jos atskleidžia unikalų miesto charakterį“, – sako I.Aukštuolytė.
Norintiems išvysti kitokį Katalonijos sostinės veidą, gidė A.Bruzdeilinaitė turi keturias rekomendacijas.
1. Montžuiko kalnas. Čia galima rasti Katalonijos nacionalinį dailės ir Miro muziejų bei kitus žymius kultūrinius objektus. Montžuiko kalnas pasižymi ir įspūdinga gamta. Pasivaikščiojimas botanikos sode leidžia pamatyti nuo kalno atsiveriantį Barselonos panoraminį vaizdą.
2. Šv. Pauliaus ligoninė. Ligoninės pastatų kompleksas yra vienas išskirtiniausių architektūrinių paminklų Barselonoje ir yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Pastatų fasaduose dominuoja keramika ir aukso spalvų detalės, o interjeras puošiamas įvairiais tapybos ir skulptūrų kūriniais.
3. Visenso namas. Šis pastatas – vienas iš ankstyvųjų katalonų architekto Antonio Gaudi darbų pavyzdžių. Namas garsėja ryškiomis spalvomis, įdomiais geometriniais raštais ir įvairių kultūrų, kaip maurų ir azijiečių, elementais. Objektas yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą kaip vienas iš svarbiausių A.Gaudi darbų.
4. Uždrausto meno muziejus. Tai – šiuolaikinio meno muziejus, kuriame eksponuojami nuo XX a. pradžios sukurti meno kūriniai. Muziejuje rasite daugybę tapybos, skulptūros, fotografijos ir videomeno darbų, taip pat išvysite ir performansą. Uždrausto meno muziejaus pavadinimą jis gavo ne veltui – čia galima rasti daugelį ekspozicijų, kurios kadaise buvo pašalintos iš parodų dėl cenzūros, kritikos ir visuomenės nepasitenkinimo.
Vienos dienos kelionės iš Barselonos
Barselona yra strategiškai patogioje vietoje, leidžiančioje greitai pasiekti ir kitus žymius Katalonijos objektus.
„Jei Barselonoje atostogaujate savaitę ar ilgiau, būtinai verta pasinaudoti galimybe ir užsisakyti ekskursiją į vienos ar net kelių dienų kelionę po apylinkes. Išsidėstęs tarp kalnų, pajūrio ir istorinių miestelių, Katalonijos regionas leidžia patirti visą regiono žavesį“, – pataria I.Aukštuolytė.
A.Bruzdeilinaitė ir I.Aukštuolytė dalijasi rekomendacijomis, ką verta pamatyti miesto apylinkėse.
1. Montserato vienuolynas. Benediktinų vienuolyną, esantį ant Šventojo Monserato kalno, kasmet aplanko tūkstančiai piligrimų ir maldininkų iš viso pasaulio. Tikima, kad nusilenkus čia esančiai garsiajai medinei Juodosios Madonos statulėlei, išsipildo slapčiausi norai. Čia taip pat atsiveria nuostabus kraštovaizdis, kurį apžiūrėti galima vaikščiojant pėsčiųjų takais arba pakilus funikulieriumi į Šv. Jeronimo viršūnę.
2. Žirona. Žavingas Katalonijos miestas, įsikūręs į šiaurę nuo Barselonos. Pasivaikščiojimai po vaizdingus Žironos architektūrinius pastatus, bokštus, Vyskupų rūmus ir Viduramžių katedrą istorijos mėgėjams palieka neišdildomą įspūdį. Šiame mieste rasite ir geriausiai išlikusį žydų kvartalą Europoje, vis dar dvelkiantį viduramžių dvasia.
3. Figeresas. Tai – garsaus siurrealizmo dalininko Salvadoro Dali gimtinė. Todėl atvykus čia būtina aplankyti jo namus ir muziejų. Jau iš tolo dėmesį prikausto stogą puošiantys didžiuliai balti kiaušiniai ir ant sienų prilipdytos bandelės. Tiesa, ten išvysite ir jo piešinius, tačiau skulptūros ir instaliacijos priverčia išsižioti!
4. Tossa de Mar. Vienas vaizdingiausių Kosta Bravos miestelių, kurį riboja raižyta uolėta pakrantė, nuošalios įlankėlės, traukiančios svajotojus, romantikus ir povandeninių gelmių tyrinėtojus. Paplūdimyje stūkso ir žymiausias Katalonijos nacionalinis paminklas – tvirtovė Vila Velha.
5. Kadakėsas. Vaizdingas žvejų pakrantės miestelis, išsiskiriantis savo baltutėlių namų mėlynomis langinėmis. Kadakėsas yra žinomas dėl bohemiškos atmosferos, kuri kūrybai įkvėpė daugelį menininkų.
Vietiniai Katalonijos skoniai
Ar gali būti kas geriau, nei po ilgos, įspūdžių pilnos dienos, prisėsti jaukioje kavinukės terasoje ir pasimėgauti vietine virtuve? A.Bruzdeilinaitė sako, kad Katalonijos virtuvė pradžiugins kiekvieno gomurį.
„Tradicinė Katalonijos virtuvė yra įvairi ir turtinga, turinti savitą skonį ir tradicijas. Vietinė virtuvė išsiskiria paprastumu ir šviežumu, todėl viešint galima pasimėgauti ne tik šviežiomis jūros gėrybėmis, tokiomis kaip žuvis, krevetės, kalmarai, bet ir gardžiais kiaulienos, veršienos ir grybų patiekalais“, – pasakoja gidė.
Katalonijos virtuvė pradžiugins kiekvieno gomurį.
Tarp tradicinių patiekalų galima rasti kiaulienos dešreles, patiekiamas su baltosiomis pupelėmis, troškintomis kiaulių taukuose (kat. botifarra amb mongetes), troškintas daržoves arba avinžirnius su žarnokais ir kraujine dešra (kat. tripa), aštriomis paprikomis troškintas kiaulių kojas (kat. peus de porc amb bitxo) bei ilgai troškintus kiaulienos arba veršienos žandus (kat. pit danec).
Katalonijos virtuvėje ypač mėgstama naudoti sviestą ir alyvuogių aliejų. Vienas populiariausių užkandžių regione – česnaku ištrina baltos duonos riekė, užtepta pomidorų padažu ir apšlakstyta alyvuogių aliejumi (kat. pa amb tomaquet).
Smaližiams vertėtų paragauti regiono desertų. Nacionaliniu Katalonijos desertu laikomas kreminis pudingas (kat. crema catalana), primenantis prancūzišką krembriulė su karameline plutele. Verta išbandyti patiekiamos varškės su medumi desertą (kat. mel i mato) bei saldžią ryžių košę su cinamonu (kat. arros amb llet).