Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepalas atsidaro alpinistams: 300 laimingųjų leista bandyti įkopti į Everestą

Devintajame dešimtmetyje Markas Pattisonas žaidė trijose NFL komandose. Dabar jis nori įgyvendinti dar vieną svajonę: užkopti į visas septynias aukščiausias pasaulio viršukalnes, įskaitant Everesto kalną.
Kopimas į Everestą
Kopimas į Everestą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ruošdamasis žygiui 59 metų M.Pattisonas susipakavo atšiaurioms oro sąlygoms atsparius viršutinius drabužius, poliarizuotus akinius ir ledo kirtiklius.

Tačiau jis lipa į Everestą pandemijos įkarštyje. Be įprastos įrangos, jis dar pasiėmė kaukių, pirštinių ir dezinfekavimo priemonių. Jis taip pat papildomai apsidraudė, kad galėtų susimokėti už medikų paslaugas, jei susirgtų COVID-19.

Koronaviruso atvejų skaičius Pietų Azijoje vėl auga, tačiau M.Pattisonas nesibaimina. „Šį pavasarį aš norėjau būti Nepale, – sakė jis, – bet kokia kaina.“

Nepalas vėl atvėrė Everesto kalną ir kitas septynias savo daugiau nei 7 900 metrų aukščio viršukalnes, tikėdamasis, kad susidomėjimas alpinizmu atgims.

Ši mažytė Himalajų šalis praėjusiais metais buvo priversta uždaryti kopimo takus, o tai smarkiai pakenkė jos ekonomikai. Šių metų laipiojimo sezonui, nuo kovo iki gegužės, Nepalas daugiau nei trims šimtams alpinistų suteikė licencijas, reikalingas užkopti į Everestą. Daugelis tų alpinistų tikisi pasiekti šią daugiau kaip aštuonis kilometrus virš jūros lygio iškilusią viršūnę.

Tebesiaučiant pandemijai šis jau ir taip mirties grėsmę keliantis nuotykis – 2019-aisiais kopdami į Everestą žuvo 11 žmonių – dabar dar pavojingesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas