Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neringa vilioja ant laužo kepta žuvimi – savaitgalį rengiamos tradicinės „Žiobrinės“

„Artėjančiam savaitgaliui paruošėme per 200 kg žiobrių – užteks visiems“, - džiūgauja neringiškis Saulius Neliupšis, kasmet balandžio mėnesį Neringoje vykstančioms „Žiobrinėms“ drauge su vietos žvejais parūpinantis šviežios žuvies, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Žiobrinės
Žiobrinės / Organizatorių nuotr.

Šiemet tradicinė „Žiobrinių“ šventė Neringoje šurmuliuos visą savaitgalį, balandžio 26–28 dienomis. Tačiau geriausias laikas aplankyti Kuršių neriją – šeštadienis, mat tądien Nidos prieplaukoje bus sukrautas laužas, o jame kepama mariose sugauta ir ypatingu būdu paruošta žuvis, gardinta druska, pipirais, česnaku ir kalendra.

Organizatorių nuotr./Žiobrinės
Organizatorių nuotr./Žiobrinės

Kiek mažesni už karpius žiobriai kaip tik šiuo metų laiku, pasak žinovų, patys skaniausi. Balandžio-gegužės mėnesiais šios žuvys iš Baltijos jūros masiškai plaukia neršti upėmis aukštyn, tad būna sultingos, riebios.

Pasak Sauliaus, su meškere nesiskiriančio jau tris dešimtmečius, ne kasmet mariose gausu žiobrių. Pernai dėl užsitęsusios žiemos laimikis buvo gerokai mažesnis, „Žiobrinėse“ improvizavome: kepėme ir skumbres, ir sterko file“, - juokiasi žvejys.

Organizatorių nuotr./Saulius Neliupšis
Organizatorių nuotr./Saulius Neliupšis

Šiemet pasiilgę šviežios ar rūkytos žuvies vietos gyventojai ir Neringos svečiai artėjantį savaitgalį čia galės paragauti įvairiausių jos rūšių: rūkyto karšio, skumbrės, kvapnios žuvienės iš lašišų ir sterko.

Tiesa, į „Žiobrines“ Neringoje verta atvykti ne vien dėl žuvies. Šventę kasmet organizuojantis Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ į žiobrių ragautuves įpynė gausią pažintinių, edukacinių renginių programą.

Nidos žvejo etnografinė sodyba kvies susipažinti su žvejiška buitimi, sodybos lankymas balandžio 26-27 dienomis bus nemokamas.

Organizatorių nuotr./Žiobrinės
Organizatorių nuotr./Žiobrinės

Balandžio 26 d. Liudviko Rėzos kultūros centre Juodkrantėje bus pristatoma etnografės Aksaveros Mikšienės kulinarinio paveldo knyga „Lietuvininkų valgiai“. Nidos bendruomenės namuose bus rodomas Izraelio ambasados Lietuvoje kino projekto filmas „Obuoliai iš dykumos“. Preiloje muzikos garsų kelionę ves „Vinetu kaimo“ vedliai.

Nuo šeštadienio popietės iki vakaro Nidos pamaryje bus kepama žuvis, skambės žvejų dainos, vyks šokių mokymai, šventinį stalą praturtins šišioniškos vaišės. Neringos sporto mokykla kvies susirungti mini golfo turnyre. Vakaro koncertui duris atvers Nidos bendruomenės namai.

Balandžio 28 d., sekmadienį, organizuojama teatralizuota ekskursija „Nidos aukso amžius: iš žvejų gyvenvietės į prašmatnų kurortą (pradžia 12 val.). Ekskursijos dalyviai sutiks senuosius gyventojus, gatvėje prasilenks su pirmaisiais Nidos vasarotojais.

Visą savaitgalį Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės svečių lauks didelis pasirinkimas šiai šventei paruoštos rūkytos žuvies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų