Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 07

Netoli Kauno – neatrastų istorijų miestelis: kuo jis susijęs su L.Armstrongu bei nuskendusiu „Titaniku“?

Vilkija – tai mažas, bet turtingas istorija ir gamtos grožiu miestelis, įsikūręs vaizdinguose Nemuno krantų šlaituose. Keliautojai čia ras daugybę įdomybių. Štai Kauno gatvėje tarpukariu įvyko 10 gyvybių nusinešusi tragedija, o čia stovėjusios bažnyčios kunigo sudarytas dainynas atsidūrė net garsiajame „Titanike“ ir šiuo metu yra saugomas Niujorke. O kodėl Vilkijoje yra džiazo legendos Louiso Armstrongo aikštė?
Netoli Kauno – neatrastų istorijų miestelis: kuo jis susijęs su L.Amstrongu bei nuskendusiu „Titaniku“?
Netoli Kauno – neatrastų istorijų miestelis: kuo jis susijęs su L.Amstrongu bei nuskendusiu „Titaniku“? / Ievos Vaičikauskaitės nuotr.

Pavadinimo legendos

Kaip teigė ekskursiją surengusi gidė Žavinta, Vilkija dėl savo pavadinimo yra apipinta įdomiomis legendomis.

Senais laikais Vilkijos kalnai buvo apaugę tankiomis giriomis, o keliautojai, plaukdami Nemunu, dažnai sustodavo šioje vietovėje ir girdėdavo vilkų staugimą. Pasakojama, kad būtent vilkų staugimas ir pasufleravo miesteliui jo pavadinimą.

Kita legenda, kurią mėgsta vietiniai gyventojai, pasakoja apie lenkų bajorą, kuris, eidamas per girią, įkrito į duobę, o joje buvo vilkas.

Bajoras, desperatiškai prašydamas pagalbos, šaukė: „Vilkija, Vilkija!“.

Šis šauksmas, pasak legendos, ir tapo miestelio pavadinimu.

Didžių žmonių pamėgta vietovė

Vilkija pirmą kartą paminėta 1426 m. Vytauto Didžiojo laiškuose, skirtuose kryžiuočių ordino magistrui.

Strategiškai svarbus kelias nuo Vilniaus iki Ragainės vedė per Vilkiją, todėl manoma, kad Vytautas čia lankydavosi dažnai. Praėjus ketveriems metams po miestelio paminėjimo, Vytautas, kviesdamas ordino magistrą į savo karūnavimo iškilmes Trakuose, rekomendavo sustoti ir pavalgyti Vilkijoje.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad Vilkijoje lankydavosi ir Lietuvos Didysis Kunigaikštis Žygimantas Augustas. 1549 m. jis padovanojo Vilkijos dvarą Barborai Radvilaitei. Nors nėra žinoma, ar Barbora kada nors aplankė dvarą, šis gestas parodo Vilkijos svarbą to meto Lietuvos didikams.

Po Barboros Radvilaitės mirties, dvaro savininkai sparčiai keitėsi – valdymą perėmė Radvilos, Pacai, Tiškevičiai. Deja, bet šiems savininkams nerūpėjo pats miestelis, todėl per karus, marus ir gaisrus XVIII-XIX a. Vilkija pradėjo nykti, sumažėjo gyventojų skaičius.

Kaip miestelis susijęs su L.Armstrongu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas