Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netoli Klaipėdos – kerinti „Mažoji Šveicarija“

Ar žinojote, kad vos už 30 kilometrų nuo Klaipėdos, Lapių kaime, galima pasijusti lyg kitoje planetoje, kur kalnai, kerinti gamta, knibždanti miško gyvūnija ir vaizdingi Minijos ir Žvelsos slėniai sukuria žodžiais neapsakomą atmosferą. Nenuostabu, kad čia apsilankę poilsiautojai Lapių kaimą ėmė vadinti „Mažąja Šveicarija“.
Netoli Klaipėdos – kerinti „Mažoji Šveicarija“
Netoli Klaipėdos – kerinti „Mažoji Šveicarija“ / Pauliaus Matulevičiaus nuotr.

Minėdami Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną į sportinį-turistinį žygį vaizdingais Minijos ir Žvelsos slėniais pėsčiomis išsiruošė būrelis Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Klaipėdos apskrities skyriaus narių.

Pastarieji kasmet leidžiasi į įvairias keliones ir sportinius žygius, o šįkart tokia atrakcija sumąstė paminėti ir savo profesinę šventę.

Lynais – per daubas ir upes

Pasitarę su žygių Lapiuose organizatoriumi, sodybos „Prie šaltinio“ savininku Gintautu Rusteika, Klaipėdos žurnalistai nusprendė išbandyti trumpiausią – 4 km trasos atkarpą.

Trasoje reikėjo įveikti 6 užlipimus į kalną, leistis 8-10 kartų lynais daubose ir per Žvelsos upę.

Tokiame žygyje atsiskleidžia ir komandinis darbas, kadangi vienas kitą turi prižiūrėti, padėti prisisegti lyną, kopiant ar leidžiantis stačiais šlaitais paduoti vienas kitam ranką.

Daugiausiai adrenalino ir teigiamų emocijų žygio dalyviams sukėlė nusileidimai lynais per daubas. Dailiosios lyties atstovėms reikėjo apsišarvuoti drąsa ir kantrybe bei pasitikėti vyriškių teikiamomis rekomendacijomis.

„Yra ir ilgesnės trasos – 8 ir 15 kilometrų. Jos jau sudėtingesnės ir yra vis dar kuriamos. Reikia lieptelių, sustojimo bokštelių, kur būtų galima pasigrožėti gražiais atsiveriančiais vaizdais, taip pat lentelių su vietovių aprašymais. Vieną lieptą per upę pavyko pastatyti, tačiau reikėtų dar dviejų. Tai – valstybiniai takai. Turėtų būti visų bendras interesas“, – sakė G.Rusteika.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Lapių kaimas – „Mažoji Šveicarija“
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Lapių kaimas – „Mažoji Šveicarija“

Minėtoje trasoje yra ir 800 metų ąžuolas, ir keturios atodangos, kurios kasmet pakeičia savo pavidalą, ir skroblų plantacijos. Taip pat galima išvysti bebrų, barsukų, gyvena usūriniai šunys.

Keliauti šiais takais ypač gražu pavasarį, kuomet ima žaliuoti medžiai ir gausiai miško plotą padengia aitriai kvepiantys miškiniai česnakai, turintys vaistinių savybių. Trasoje galima išvysti ir mirštančių uosių.

Regi užsienio šalių pavyzdžius

G.Rusteika teigė, kad savo iniciatyva turistinius-sportinius žygius pradėjo organizuoti prieš 7-8 metus, kadangi pats augo tose vietovėse ir žino jų kerintį grožį ir teikiamą naudą.

„Pavedžioji žmones po šias apylinkes, po slėnius, kalnus, ir tada jie nustebusiais veidais sako: “Kiek kartų pro šalį važiuodavau, tačiau nežinojau, kad čia yra toks nuostabus gamtos kampelis. Po žygio tiesiog išsivalė galva nuo neigiamų minčių", – pasakojo G.Rusteika.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Lapių kaimas – „Mažoji Šveicarija“
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Lapių kaimas – „Mažoji Šveicarija“

Jo teigimu, jei pavyktų bendromis pastangomis sutvarkyti takus, pažymėti lankytinų vietų taškus, žmonės į sportinius žygius galėtų leistis ir be jo pagalbos.

„Dabar patiems žygiuoti sudėtinga. Juk reikia ir įrangos, kad lynais įveiktum daubas. Jei būtų liepteliai, žmonės patys sau galėtų žygiuoti gamtoje ir sportiškai leisti laisvalaikį. Juk tai – nauda visiems“, – pabrėžė jis.

G.Rusteika ne kartą keliavo į Slovakijos, Austrijos kalnus ir žino, kaip ten yra sutvarkytos kalnų trasos.

„Kodėl ir Lapiuose negalėtų būti tinkamai įrengtos kelių spalvų, tai yra kelių sudėtingumo lygių, žygio trasos? Tarkime, lengvesnio sudėtingumo trasa senjorams ir vaikams, sportiškiems žmonėms – sudėtingesnė trasa“, – mintis dėstė G.Rusteika.

Po žygio dalyviai gali atsikvėpti sodyboje „Prie šaltinio“, kuri įsikūrusi vaizdingame kraštovaizdžio draustinyje ant Žvelsos slėnio krašto. Sodyba unikali tuo, kad jos istorija siekia 1924-uosius metus, o pirtis veikia nuo 1940-ųjų metų ir ilgą laiką buvo vienintelė visoje apylinkėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas