Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norvegė K.Harila tapo pirma moterimi, greičiausiai įkopusia į 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių

Norvegų alpinistė Kristin Harila įsirašė į alpinizmo istoriją, per metus įkopusi į visas 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių, kurių aukštis siekia daugiau kaip 8 kilometrus. Tuo pačiu ji tapo ir greičiausiai tai padariusia moterimi, rašo kathmandupost.com.
Kristin Harila ir penktas pagal aukštį pasaulio kalnas Makalu (8481 m)
Kristin Harila ir penktas pagal aukštį pasaulio kalnas Makalu (8481 m) / „Scanpix“/AP ir 123RF.com nuotr.

Gegužės 3-iosios rytą 37-erių K.Harila stovėjo ant Cho Oyu kalno – šeštos pagal aukštį pasaulio viršukalnės, kurios aukštis siekia 8188 m. Tai buvo paskutinė – 14-oji – viršukalnė K.Harilos sąraše. Cho Oyu kalnas stūkso 20 km atstumu nuo Everesto.

Thaneshworas Guragainas, „Seven Summit Treks“ vadovas ir K.Harilos ekspedicijos organizatorius, sakė, kad Kristin viršūnę pasiekė 11.35 val.

„Dabar Kristin yra moteris, kuri greičiausiai ir sėkmingai įkopė į visas 14 viršukalnių, esančių aukščiau kaip 8000 metrų“, – sakė jis.

Iki šiol greičiausiai tai padariusios moters rekordas priklausė ispanų alpinistei Edurnei Pasaban Lizarribar, kuriai šis žygdarbis užtruko aštuonerius metus ir tris mėnesius.

Svetainės 8000ers.com, kurioje registruojamos viršukalnės ir su jomis susijusi statistika, duomenimis, iš 56 alpinistų, kurie teigė įkopę į visas aukščiausias pasaulio viršukalnes, šešios yra moterys.

E.P.Lizarribar 2010 m. gegužės mėnesį tapo pirmąja moterimi, įkopusia į visus 14 aštuoniatūkstantininkų.

Pietų Korėjos alpinistė Oh Eun-sun teigė 2010 m. balandžio mėnesį užbaigusi kopimus į visas 14 aukščiausių viršukalnių ir tapusi pirmąja moterimi, kuriai pavyko atlikti šį žygdarbį.

Tačiau jos teiginys, kad ji įkopė į Kančendžangą, buvo užginčytas, ir Korėjos alpinizmo federacija nusprendė, kad ji nebuvo pasiekusi viršūnės.

Austrijos alpinistė Gerlinde Kaltenbrunner tapo antrąja greičiausiai ir sėkmingai tai padariusia moterimi. Ji į 14 viršūnių įkopė 2011 m. rugpjūčio mėnesį.

Italų alpinistė Nives Meroi šį žygdarbį pasiekė 2017 m. gegužės mėnesį.

Kinų alpinistė Dong Hong-Juan savo kopimus į 14 viršukalnių užbaigė 2023 m. balandžio 26 d.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kristin Harila
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kristin Harila

Th.Guragainas pasakojo, kad kopiant į Cho Oyu viršukalnę Kristin lydėjo du šerpai – Ngima Rita ir Tenjenas Sherpa (Lama).

Šis kalnas priklauso Nepalui, tačiau į jį kopiama per Tibetą, nes trūksta maršrutų iš Nepalo pusės.

K.Harila turėjo tikslą įkopti į visas 14 viršūnių per mažiau nei šešis mėnesius ir pagerinti nepaliečio Nirmalo Purjos rekordą. Tačiau, pasak alpinizmo pareigūnų, jai nepavyko, nes nebuvo gauti Tibeto valdžios institucijų leidimai kopti į viršūnes.

2019 m. N.Purja pasiekė pasaulio rekordą, kai į 14 aukščiausių viršūnių įkopė vos per 6 mėnesius ir 7 dienas. Ankstesnis rekordas buvo septyneri metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas