Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo Lietuvos Aukštojo iki Monblano: per metus – ant visų 49 Europos viršūnių

Jeigu gyvenime trūksta iššūkių, kaip jums toks – 49 Europos kalnai, vieneri metai ir dar gana pradedančioji alpinistė? 34-erių Emma Svensson – apdovanojimus pelniusi Švedijos fotografė, turinti savo agentūrą ir dirbanti su roko žvaigždėmis. Jau ir tokios nenuobodžios kasdienybės jai pavydėtų ne vienas – bet moteris nusprendė mesti sau dar didesnį iššūkį. Jos vienerių metų tikslas – 49 aukščiausi Europos kalnai – po vieną kiekvienoje šalyje.
Emma Svensson
Emma Svensson / Emma Svensson nuotr.

„Sakyčiau, kad didesnis iššūkis – atšiauri gamta, o ne atšiaurus roko žvaigždžių būdas, – pokalbio su 15min pradžioje nusijuokia ji. – Daugelis roko žvaigždžių iš tiesų yra tikrai malonūs.“

49 kalnai – aukščiausi taškai 51-oje Europos šalyje (Italija ir Prancūzija dalijasi Monblaną (4 810 m), o Korabo kalną (2 764 m) – Albanija ir Makedonija). Iš tiesų jos tikslas – dar daugiau viršūnių, nes kops į papildomus kalnus ir nežemyninėje Europos dalyje – Tenerifėje, Farerų ir Azorų salose, Grenlandijoje. Iš viso – 60 kalnų per metus.

Nuo žvaigždžių – prie kalnų

Į pirmąjį „tikrą“ kalną Emma įkopė vos prieš kelerius metus – 2013 m. įveikė Galdhiopigeną (2 469 m) Norvegijoje. „Tai buvo siaubingiausias dalykas, kokį buvau padariusi savo gyvenime. Kai nusileidau, sau pažadėjau – niekada daugiau! Bet kitą dieną jau pradėjau kurti planus kitam iššūkiui“, – 15min pasakoja ji.

Planai kurį laiką virė tik galvoje – tuo metu moters gyvenime ir taip buvo begalė veiklos. „Bet kai praėjusią vasarą tapau vieniša, nusprendžiau padaryti viską, apie ką esu svajojusi, – pačią didžiausio gyvenimo iššūkio pradžią prisimena ji. – Pradėjau laipioti po kalnus.“

Kai praėjusią vasarą tapau vieniša, nusprendžiau padaryti viską, apie ką esu svajojusi, – pasakoja Emma.

Pomėgis peraugo į nenumalšinamą aukščio potraukį po Elbruso viršūnės (Rusija, 5 642 m). Šią vasarą ją įveikusi ir vos tik grįžusi namo Emma per kelias valandas jau turėjo geležinį tikslą – gimė idėja per metus užkopti į kiekvienos Europos šalies aukščiausią kalną.

Geriausias mokytojas – jos pačios klaidos

Įveikusi jau daugiau nei pusę viršūnių su jokiomis techninėmis ar fizinėmis problemomis Emma nesusidūrė – jaučiasi labai saugi net ir keliaudama viena – bet sunkumai kyla kitokie.

Beveik visus kalnus ji įveikia viena – tik Elbruse ir Monblane kopė su gidais. „Tai kartu ir malonu – nes turiu tiek daug laiko sau, bet kartu ir pradedi jaustis vieniša. Jau nusibodo kopti į kalnus vienai“, – prisipažįsta ji 15min.

Bekopdama ji sutinka kitų keliauninkų, tačiau sako jau suvokusi savo klaidą – susidarė pernelyg intensyvų grafiką. „Beveik nėra laiko pabūti ilgiau ir viskuo pasidžiaugti“, – sako Emma.

Tačiau iš to pasimokyta – kitos vasaros kalnams ji skirs daugiau laiko: „Noriu ant kalno likti šiek tiek ilgiau, fotografuoti daugiau, patirti stipriau – ir labiau viskuo mėgautis, o ne tik kopti.“

Emma Svensson nuotr./Emma Svensson
Emma Svensson nuotr./Emma Svensson

Kitąmet ir keliauti ji norėtų kitaip – planuoja išsinuomoti autobusiuką ir su juo važinėti po Europą. „Bus kur kas paprasčiau, kai galėsiu miegoti bet kur ir nereikės kažkur vidury nakties ieškoti viešbučio“, – aiškina Emma.

Atokvėpiui – aukščiausias Pietų Amerikos kalnas

Lietuvos aukščiausia viršūnė – Aukštojo kalnas – buvo vienas pirmųjų taškų Emmos plane.

Per tris mėnesius įveikusi 30 kalnų Emma nusprendė padaryti pertrauką. Tiesa, pailsėti ne kaip visi, o nuvykti į Pietų Ameriką ir įkopti į aukščiausią žemyno kalną Akonkagvą (6 962 m). Grįžusi žiemą imsis pietinės Europos – Kipro, Maltos, taip pat kelių papildomų kalnų, tokių kaip Teidė Tenerifėje. Žiemą lauks ir dar kitoks iššūkis – Ben Nevisas Škotijoje, į kurį teks kopti ledo keliu.

Likusias viršūnes ji žada įveikti kitą vasarą – iki rugpjūčio 1-osios.

Keliautoja iki šiol negali pamiršti vaizdų, kurie atsivėrė nuo Monblano. „Tai buvo kol kas pati įspūdingiausia patirtis. Koks tai kalnas!“ – prisimena ji. Bet šis milžinas – ne kiekvieno jėgoms, todėl Emma tiems, kurie nori dieną ar dvi praleisti kopinėdami po kalnus, siūlo pradėti nuo Bosnijos, Andoros, Rumunijos ar Slovėnijos.

Lietuvos aukščiausia viršūnė – Aukštojo kalnas – buvo vienas pirmųjų taškų Emmos plane.

Emma Svensson nuotr./Emma Svensson Lietuvoje
Emma Svensson nuotr./Emma Svensson Lietuvoje

Lygumų šalims – Lietuvai, Latvijai, Estijai – jai iš viso prireikė vos dviejų dienų. Vėlgi – ji pati sau priekaištauja, kad planą susistygavo taip, kad neliko laiko šalims pažinti. „Iš esmės tai buvo vien važiavimas kaimo vietovėmis ir kopimas į kalnus. Vietos man labai priminė Švediją – mūsų gamta labai panaši. Norėčiau būti skyrusi daugiau laiko ir pamačiusi daugiau“, – apgailestauja ji.

Emma Svensson nuotr./Emma Svensson
Emma Svensson nuotr./Emma Svensson

Tiesa, su Lietuva dar ją suvedė keliai – būdama ant Monblano, ji ten sutiko du lietuvius vaikinus, su kuriais leido laiką ir kalnų trobelėje. Apie juos – tik geriausi prisiminimai.

Svarbu net ne viską nuosekliai susiplanuoti, o laikytis paprastos taisyklės – „visada stenkis būti apdairus ir nedaryk kvailų dalykų“.

Po Europos projekto Emma neplanuoja likti ant žemės – šauks naujos viršūnės. Ji jau mintyse dėliojasi lipimą į Denalį, aukščiausią Šiaurės Amerikos viršukalnę, 2019-aisiais. Vėliau (jeigu leis finansinė situacija) ji norėtų įveikti ir likusių žemynų aukščiausius taškus. „Norėčiau užkopti į gražesnius kalnus, kuriems reikia daugiau techninių žinių, – apie tolesnius iššūkius jau galvoja Emma. – Materhornas (Šveicarijoje), Ama Dablamas (Nepale), Kuko kalnas (Naujojoje Zelandijoje) – visi yra mano sąraše.“

„Bet tikriausiai padarysiu trumpą pertrauką po kitos vasaros. Kopimas į 60 kalnų per metus – daug“, – šypteli ji.

Kalnus pinigų kainuojanti patirtis

Viską mesti ir atsiduoti svajonei gyventi kelyje, kasdien matyti naujas vietas – kas iš mūsų nėra apie tai pasvajojęs. Girdint tokias istorijas baltą pavydą kiek užgniaužia praktinis klausimas – kaip įmanoma tai sau leisti finansiškai?

Emma visiškai atvira – šiam projektui atidavė viską, ką turėjo. Pradėjo galvoti jau ir apie turimo būsto pardavimą. „Už viską moku pati, ir tai tikrai nėra pigu... Tiesą sakant, net nežinau, kaip sau viską galėsiu leisti“, – prisipažįsta ji. Kadangi projektas gimė ekspromtu, nebuvo kada taupyti pinigų tokiam tikslui.

Emma Svensson nuotr./Emma Svensson
Emma Svensson nuotr./Emma Svensson

Nepaisant finansinių iššūkių ir nuovargio, Emma nieko nesigaili. „Esu dar naujokė, ant kiekvieno kalno išmokstu kažką naujo ir įgyju daugiau patirties – ir tai nuostabus dalykas“, – potyriais džiaugiasi ji.

Emmos teigimu, vienai keliaujant po kalnus svarbu net ne viską nuosekliai susiplanuoti, o laikytis paprastos taisyklės – „visada stenkis būti apdairus ir nedaryk kvailų dalykų“.

„Viskam pasibaigus beveik nebeturėsiu pinigų. Bet visa patirtis yra to verta, – tikina ji. – Pinigai ir materialūs dalykai tiek daug man nebereiškia. Tai – didžiausia šio projekto pamoka man. Jis pakeitė mano gyvenimą.“

Sekite Emmos keliones 49peaks.com, „Facebook“ ir „Instagram“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas