Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo savo šalyje atostogaujančių britų kenčia nacionaliniai parkai

Per pastaruosius pusantrų metų itin išaugo vietinių kelionių paklausa - Jungtinėje karalystėje taip pat. Didelio populiarumo sulaukė Šiaurės Vakarų Anglijoje esantis Lake District regionas ir jo nacionalinis parkas. Tačiau regiono prižiūrėtojai jau skalambija visais varpais – turistų antplūdis, ypač šiais metais, jau yra per didelis.
Pasakiški vaizdai Ežerų krašte Didžiojoje Britanijoje
Pasakiški vaizdai Ežerų krašte Didžiojoje Britanijoje / Vida Press nuotr.

Į ežerų ir kalnų regioną plūstantys poilsiautojai jau spėjo pridaryti sunkiai atitaisomos žalos vaikščiojimo takams ir įkalnėms. Ištryptos teritorijos turėtų būti kuo greičiau tvarkomos, tačiau to padaryti šiuo metu neįmanoma dėl vis nemažėjančio poilsiautojų skaičiaus.

Labiausiai nukentėjo „romantiškųjų poetų“ miestelių teritorijos, vienas tokių – Wordsworth, rašo „Dailymail“.

Per pastaruosius 20 metų pasivaikščiojimo Lake District regione takų atnaujinimui ir tvirtinimui dėl erozijos jau išleista apie 10 milijonų svarų sterlingų. Apytikriai per metus būdavo sulaukiama iki 250 000 žygeivių.

Šiais metais apsilankiusių turistų skaičius gali būti net trigubai didesnis.

Girininkas Pete'as Entwistle'as neslepia, kad padidėjęs turistų antplūdis itin džiugina, kadangi žmonės noriai pažindinasi su gamta, gauna bent minimalios informacijos, kodėl ją reikia puoselėti ir saugoti. Tačiau patys nejausdami ir nenorėdami nieko blogo – ją niokoja.

„Aš nekalbu apie šiukšlinimą ar gamtos taršą. Šiais metais susiduriame su kita problema, kad turistų tiesiog yra per daug. Galiu tik pasakyti, kad pasibaigus sezonui laukia labai sunkūs regiono atnaujinimo tvirtinimo darbai. Sunkiausi per daugybę metų“, – kalbėjo jos.

Ekspertai priduria, kad prie erozijos prisideda ir klimato kaita, todėl vien turistų gausos nereikėtų kaltinti. Sutvarkyti nepilną kvadratinį metrą pasivaikščiojimo takų teritorijos kainuoja nuo 150 svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas