Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oregonas: gamtos rojus, kur desertui – gigantiškos bandelės, o lauktuvėms – dantys

JAV vakarų pakrantė traukia daugybę keliautojų. Vienas populiariausių maršrutų – nuostabioji Kalifornija, tačiau turistus ne mažiau žavi ir į šiaurę nusidriekusios pakrantės grožis. O jis – tikrai išskirtinis. Be to, tik čia galima pamatyti didžiausią pasaulyje lėktuvą, užsisakyti galvos dydžio cinamono bandelę, o kaip suvenyrą nupirkti dantis!
Kelionė po Oregoną
Kelionė po Oregoną / Vaidos Vincevičiūtės nuotr.

Tiek šių keistenybių, tiek įstabaus gamtos grožio savininkė – Oregono valstija, įsitaisiusi virš Kalifornijos, šalia Ramiojo vandenyno. Klimato zona čia jau kiek artimesnė lietuviškai, tačiau gamta savo galybe gerokai lenkia mūsiškę. Kalnai, įspūdingi spygliuočių miškai, banginių narstoma pakrantė, neįtikėtinai platūs paplūdimiai ir bohemiški miesteliai pakeliui – pamatyti čia tikrai yra ką.

Kanono paplūdimio magija

Kanono paplūdimys yra populiariausias ir labiausiai lankomas Oregono valstijoje. Turistus čia traukia ypatingos vandenyje stūksančios uolos ant kurių peri spalvotieji jūriniai paukščiai mormonai (angl. puffins). Juos stebėti geriausia pavasarį, o vasarą jų kompanija papildo ir kitos paukščių rūšys.

123rf.com nuotr./Kanono paplūdimys
123rf.com nuotr./Kanono paplūdimys

Gerokai į dangų iššovusi pagrindinė uola per atoslūgį gana lengvai pasiekiama. Jei nepabijosite įmerkti kojų į vėsų vandenyną, kelias iki jos nudžiugins ir gražiomis spalvotomis jūros žvaigždėmis. Pasimėgavus šiuo grožiu, galima dar patyrinėti ir vos už kelių žingsnių įsikūrusias kavines, restoranus ir įvairias krautuvėles. Visos jos labai patogiai ir jaukiai susirikiavę čia pat ant kranto įsitaisiusiame miestelyje.

Galvos dydžio cinamono bandelės

Vykstantys į Kanono paplūdimį iš Portlando, visada pakeliui sustoja išskirtiniame restorane-muziejuje „Camp 18“. Įžengus į jį pasitinka įspūdinga erdvė, kurią sukurti pavyko unikaliu architektūros sprendimu. Pagrindinė restorano konstrukcijos dalis – didžiausia medžio sija visoje Amerikoje, kurios ilgis siekia 26 metrus ir sveria net 25 tonas! Virš galvos kabantis galingas medžio luitas tikrai verčia aiktelėti. Ne mažiau nei ką tik užsisakyta cinamono bandelė.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Kelionė po Oregoną
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Kelionė po Oregoną

Jos čia kepamos tiesiai krosnyje ir patiekiamos maždaug tokio dydžio, kaip galva. Vienos tokios „nedidelės“ bandelės pakanka mažiausiai keturiems. Besmaližiaujant norisi apsidairyti ir aplink, mat restorano aplinka paversta mini muziejumi, su daugybę sendaikčių ir drožinių.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Kelionė po Oregoną
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Kelionė po Oregoną

Keistoji Astorija

Privalgius bandelių, toliau galima ramiai tęsti kelionę aukštyn pakrante, kuria kursuoja ne tik turistai, bet ir gausybė laivų. Daugelio jų tikslas – Astorijos uostas ir čia pat įsikūręs miestelis tokiu pat pavadinimu.

Nedidukas, tačiau labai ypatingas. Tokiu jis, rodos, ir stengiasi būti, mat nedideliame Astorijos centre įsikūrę tiek meno galerijų, muziejų, alaus daryklų, bohemiškų krautuvėlių ir kavinukių, kad net sunku patikėti. O kur dar visi jūros gėrybių restoranėliai, kaip ir priklauso uosto miesteliui?

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Kelionė po Oregoną
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Kelionė po Oregoną

Įdomiausia naršant visą šią bohemą yra tai, kad čia lengviau rasti keistenybę nei įprastus akiai dalykus. Pavyzdžiui, vienoje parduotuvėlėje tarp visų kitų įdomybių siūloma kaip suvenyrą nusipirkti penkis dantis. Arba tris. Kiek tik nori.

Sendaikčių parduotuvėlėje visiškai normalu pardavinėti laiko nuzulintą ir gerokai apdaužytą praustuvą ar vonią. Kuo keistesnė prekė, tuo geriau. Tiesa, tai negalioja maistui – jis čia tikrai puikus, ypač mėgstantiems jūros gėrybes.

Didžiausias lėktuvas pasaulyje iš medžio

Oregono valstija taip pat gali didžiuotis galėdama eksponuoti didžiausią kada nors į dangų kilusį lėktuvą pasaulyje. Jis eksponuojamas Evergryno aviacijos ir kosmoso muziejuje netoli Makvilvilio miestelio. Įspūdingo dydžio oro monstras, pagamintas dar 1947-aisiais, buvo šešis kartus didesnis už tuometinį didžiausią lėktuvą. Tačiau įdomiausia dalis ta, kad visas šis gigantas yra sukonstruotas iš medžio! Stovint šalia jo niekaip tuo nepatikėtum.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Hughes H-4 Hercules
„Wikimedia Commons“ nuotr./Hughes H-4 Hercules

Tiesa, šis milžiniškas lėktuvas į orą buvo pakilęs vos vieną kartą. Skrydis truko apie minutę, per kurią pavyko nuskristi nepilnus 2 kilometrus. Nepaisant to, tuometiniai lėktuvo kūrėjai sugebėjo įrodyti skeptikams, kad šis medinis dičkis gali skristi. Jo prototipo pavyzdžiu vėliau rėmėsi ir dabartinių didžiųjų lėktuvų gamintojai.

Mandagiausių žmonių sostinė – Portlandas

Daugiau aviacijos istorijos galima pamatyti ne tik šiame muziejuje, bet ir Oregono sostinėje Portlande. Šį miestą tiesiog būtina aplankyti tiems, kurie mėgstą be galo draugiškus žmones, nuostabų maistą ir visokiam skoniui įtinkantį alų, mat mieste įsikūrusios net 77 alaus daryklos.

Žmonių mandagumas, paslaugumas ir draugiškumas čia sukuria magišką atmosferą ir greitai priverčia jaustis kaip namuose. Kadangi miestas apsuptas fantastiškos gamtos, čia taip pat galima smagiai praleisti laiką tiek slidinėjant kalnuose, tiek stebint paukščius ar banginius, tyrinėjant parkus dviračiais, kopiant į uolas, čiuožiant banglente ir užsiimant gausybe kitų lauko pramogų. Oregonas tikrai turi ką pasiūlyti, todėl džiugu, kad vis daugiau keliautojų atranda jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas