Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Organizatoriai apie praūžusią kitokią Jūros šventę: „Partizaninis planas pavyko“

„Šis saugumo planas, kuris padėjo šventę padaryti saugią, interaktyvią, pasiteisino šimtu procentų“, – džiaugiasi viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Rūta Steponavičienė. Savaitgalį uostamiestyje praūžė kitokia Jūros šventė. Paprastai kovą ją ruošti pradėdavę organizatoriai, šiemet dėl karantino buvo likę nežinioje ir pasirengti turėjo vos pusantro mėnesio. Ir nors abejota, ar šventė apskritai vyks, ji surengta visiškai kitokia, o atlikėjai ją spėjo pavadinti „fūrų švente“, mat scenomis virto vilkikų platformos. Renginio būta ramaus, o žmonių atsakingų. Taip šventę įvertino ir policijos atstovai.
Jūros šventės aidai
Jūros šventės aidai / D. Rimeikos nuotr.

Viešosios įstaigos atstovė R.Steponavičienė 15min dalijosi ką tik prabėgusio šventinio savaitgalio įspūdžiais. Šventė šiemet buvo neįprasta savo formatu. Atsisakyta didžiųjų renginių Kruizinių laivų terminale, Teatro aikštėje, čia didžiosios scenos net nebuvo suręstos. Nebūta šventinės eisenos ir didžiojo fejerverko. Renginiai perkelti ant judančių vilkikų, kurie stabtelėdavo skirtingose uostamiesčio vietose ir atlikėjams surengus 15 minučių trukmės programą judėdavo toliau.

Organizatoriams tikru iššūkiu tapo visos technikos įrengimas dar neregėtose „scenose“ – vilkikuose. Teko apgalvoti jų judėjimą, apsisukimo trajektorijas. Visa tai buvo repetuojama dar iki didžiojo savaitgalio. O patys atlikėjai, dar niekada nekoncertavę tokiose unikaliose scenose, džiaugėsi organizatorių sumanumu. Štai penktadienį Klaipėdoje koncertavęs Vidas Bareikis vėliau socialiniuose tinkluose Jūros šventę pavadino „fūrų švente“.

Atlikėjams ši užduotis tapo savotišku iššūkiu. Įprastai valandą scenoje ūždavę scenos profesionalai, šįkart užtruko po dvi su puse valandos. Skaidant programą po penkiolika minučių jiems teko nulipus nuo scenos judėti į kitą vietą, vėl sveikintis su publika ir kartoti programą. Ir taip keletą kartų.

„Mes dėkingi, kad jie suprato, ryžosi, ir turime rezultatą. Planas buvo sunkus, bet techninė komanda, tiek judančių platformų, tiek ant laivelio, atidirbo“, – pasakojo moteris, mat koncertai vyko ir ant laivo, plaukiojusio Danės upėje.

Partizaninis planas

Organizatoriai pasiūlė, kaip patys sako, partizaninį judėjimą ir ragino svečius judėti ir ieškoti senamiesčio teritorijoje pasklidusių renginių. Jų surengta apie 40. Įprastai šis skaičius siekdavo apie 100.

Perpus mažiau, apie 400, šiemet būta ir prekybininkų, kurie dėl saugumo buvo išdėstyti kelių metrų atstumu vienas nuo kito, pasklido didesnėje teritorijoje. Tokius sprendimus padiktavo koronavirusas ir vis dar galiojantys reikalavimai dideliems renginiams.

„Partizaninis judėjimas buvo labai palankus. Žmonės judėjo, vaikščiojo, susidarius sankaupoms jos po 15 minučių dingdavo, nes tik tiek truko renginiai“, – sakė R.Steponavičienė.

Anot pašnekovės, judėjimo principas šiemet leido pajausti šventę ne tik tose vietose, kur įprastai ji vykdavo, bet užpildė visą senamiestį.

„Negirdėjome nusiviliančių. Penktadienį sulaukėme daug klausimų iš žmonių, kodėl neskelbiami renginių laikai, kai kurios vietos, bet dėl visų saugumo ir dėl visų atvykstančių mes pusantro mėnesio gvildenome saugumo planą, o sprendimas buvo toks, kad einame, judame, ieškome ir surandame. Pavadinimas „Pasimatymai su vėju“ pasiteisino lygiai taip pat, nors buvo sugalvotas iki pandemijos, iki karantino. Kažkas mums padiktavo, kad turėsime padaryt įdomią šventę, duoklę jūrai, bet turėjo būti ir saugi šventė. Norime padėkoti tiek partneriams, tiek dalyviams, svečiams, kad išgirdo, kad patikėjo tuo, kad visi galime žaisti šį žaidimą“, – sakė viena organizatorių.

Saugumas ir dar kartą saugumas

Šventės teritorijoje vis aidėjo garsiniai signalai, raginę žmones nesibūriuoti, judėti.

„Ir svečiai mus išgirdo – vaikščiojo, ieškojo. Galbūt tas penktadieninis nušvokštęs lietus, kaip mes juokaujame, nudezinfekavęs šventę, pakišo koją prekybininkams, bet mums kaip organizatoriams buvo gera generalinė repeticija prieš šeštadienį. Tos žmonių sankaupos, o jų iš tiesų tikėjomės didesnių, labai greit išsisklaidydavo, nes pasirodymai buvo skaidomi po 15 minučių, ir tai buvo įrankis, kuriuo galėjome valdyti minią. Tik vieną kartą per S.Prūsaičio pasirodymą matėme, kad yra pasiektas minios susikaupimas iki 1000 žmonių vienoje vietoje. Dėl saugumo buvo nuimta viena daina. Turėjome aiškų planą, techninė komanda nusprendė sutrumpinti pasirodymą, – pasakojo R.Steponavičienė. – Naujas formatas – eina, plaukia važiuoja – susikoreliavo su saugia Jūros švente. Jis mums pasiteisinęs. Ne tik mes taip teigiame, kaip organizatoriai, bet ir partneriai, Klaipėdos vyriausiasis policijos komisariatas. Šventės dienomis jų darbo ritmas buvo įprastai toks pats kaip savaitgalį. Penktadienį buvo žymiai ramiau nei įprastai. Ir medikai neturėjo blogų žinių, dirbo įprasta tvarka. Maltiečiai pateikė ataskaitą vos su kelių nubrozdinimų statistika. Iš saugumo pusės įgyvendinome planą, bijojome, kad bus didelės spūstys.“

D. Rimeikos nuotr./Jūros šventės aidai
D. Rimeikos nuotr./Jūros šventės aidai

Dėl saugumo maistu prekiavę šventės dalyviai renginio metu turėjo dėvėti kaukes.

Šventės teritorijoje būta dezinfekcinių priemonių. Jomis svečiai gausiai naudojosi, nes organizatoriams vis teko rūpintis jų papildymu.

Šiemet šventę buvo galima stebėti ir nuotoliniu būdu. Renginius tiek portaluose, tiek socialiniuose tinkluose stebėjo dešimtys tūkstančių žmonių, pabūgusių ar negalėjusių atvykti į Jūros šventę. Šia galimybe ypač džiaugėsi užsienio lietuviai.

Nors nežinia kokias sąlygas padiktuos kitų metų šventė, svarstoma, kad šių metų vėjai ir pasiteisinęs formatas kiek nors išliks ir kituose renginiuose.

Pareigūnai džiaugėsi: šventėje tik vienas nusikaltimas

„Bent jau remiantis iki šiol turima informacija apie pradėtus ikiteisminius tyrimus ir gautas medžiagas, Jūros šventė praėjo tikrai gana ramiai, rimtų incidentų išvengta“, – 15min teigė Asta Kažukauskienė, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė.

Per savaitgalį uostamiestyje pradėta 20 ikiteisminių tyrimų. Iš jų kol kas tik vienas dėl vagystės Jūros šventės zonoje – liepos 26 d. pranešta, kad Tiltų gatvėje naktį pavogtas prekybinis lauko skėtis, kurio vertė – 200 eurų. Keletas tyrimų Klaipėdos mieste praėjusį savaitgalį pradėta dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, tačiau šie pažeidimai fiksuoti ne Jūros šventės zonoje, o Kairių gatvėje vykusiame muzikos festivalyje.

Bent kol kas pareigūnams nepranešta ir apie sisteminius nusikaltimus – kišenvagystes ar viešosios tvarkos pažeidimus, tačiau informacija apie tokio pobūdžio pažeidimus paprastai pareigūnus pasiekia dar visą savaitę po renginio – kai kurie piliečiai praranda asmeninius daiktus dėl neatsargumo ar padauginę svaigiųjų gėrimų. Dėl galimo izoliacijos nesilaikymo informacijos gauta tik apie šeimą Klaipėdos rajone, apie tokio pobūdžio pažeidimus Jūros šventės metu kol kas pranešimų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas