Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paaiškino, kodėl saugiau skristi ekonomine klase nei pirmąja

Kelionių ekspertas atskleidė, kodėl, jo nuomone, keleiviams būtų geriau sėdėti ekonominėje klasėje, o ne verslo klasėje lėktuvo priekyje.
Skrydis lėktuvu
Skrydis lėktuvu / 123RF.com nuotr.

Pirmosios ir verslo klasių prabanga, be abejo, yra labai patraukli, tačiau yra priežasčių, kodėl geriausia sėdėti lėktuvo gale, rašo thesun.co.uk.

Viena tų priežasčių – kad ten gali būti daug saugiau, jei įvyktų nelaimingas atsitikimas.

Aviacijos interneto svetainės simpleflying.com duomenimis, lėktuvo priekyje sėdintiems keleiviams paprastai sekasi daug prasčiau nei gale sėdintiems. Svetainėje teigiama, kad lėktuvai visada skrenda tik viena kryptimi, todėl lėktuvo gale paprastai yra saugiausia vieta avarijos atveju.

Jie rašė: „Kadangi lėktuvai į kalnus neskrenda atbulomis, o tarp lėktuvo nuolaužų beveik visada matyti uodegos pelekas, logiška būtų manyti, kad saugiausia sėdėti lėktuvo gale.“

Svetainėje taip pat minimas 2012 m. Meksikoje atliktas eksperimentas, kai mokslininkai tyčia sudaužė „Boeing 727“, kad ištirtų smūgio poveikį.

Jie teigė: „Rezultatai parodė, kad didžiausias pavojus kilo tiems, kurie sėdėjo priekyje, o kuo toliau (link lėktuvo galo – aut.), tuo labiau pavojus mažėjo.“

Skristi sėdint verslo ar pirmojoje klasėje lėktuvo priekyje gali būti patogiau, nes ten – daugiau prabangos, bet avarinės situacijos atveju keleiviams gali būti blogiau.

Ekonominėje klasėje taip pat yra tam tikrų vietų, kurios laikomos saugesnėmis. Nors lėktuvo galas yra geriausia vieta sėdėti avarijos atveju, yra mėgstančių sėdėti ir prie sparnų.

Vienas dažnai skraidantis keleivis neseniai pasakojo „Fox News“: „Visada stengiuosi sėdėti virš sparno. Girdėjau, kad taip yra saugiausia, be to, ten netoli avariniai išėjimai.

Kai skrydžio palydovai klausia žmonių, sėdinčių avarinio evakavimo eilėse, ar jie gali padėti kitiems keleiviams, visada tikiuosi, kad jie tikrai galėtų mums padėti, jei to prireiktų.“

Statistiškai lėktuvo galinė dalis yra saugiausia vieta, tačiau taip gali atrodyti ne visada.

Madeleine Doyle 20 metų dirbo skrydžio palydove vietinėse ir tarptautinėse oro linijose. Ji paaiškino, kodėl tiems, kurie nemėgsta turbulencijos, gali būti geriau sėdėti priekinėje dalyje.

Ji sakė „Thrillist“: „Lėktuvas pastatytas kaip karstyklės, o stabiliausia jo dalis yra virš sparnų. Turbulencija blogesnė lėktuvo gale – jis daug nelygesnis. Jei manote, kad jautriau į tai reaguosite, sėdėkite virš sparnų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas