Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pajūryje masiškai ruduoja pušys: kas tai lėmė?

Lietuvos pajūryje nuo pat Melnragės Palangos pusės link matoma parudavusių pušų. Vietomis ruduoja ištisi pušyno plotai. Specialistai teigia, kad tokį procesą galėjo lemti kelios sutapusios medžiams nepalankios aplinkybės.
Pajūrio juostoje ruduoja pušys. Svarstoma, kad tai lėmė net kelios sutapusios priežastys.
Pajūrio juostoje ruduoja pušys. Svarstoma, kad tai lėmė net kelios sutapusios priežastys. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Daugiausiai parudavusių pušų matoma juostoje prie pat jūros. Einant toliau nuo jūros parudavusiais spygliais pušų žymiai mažiau, kol visai nebematyti. Prie jūros Melnragėje atvykę poilsiautojai svarstė, kad pušims galėjo pakenkti naujojo tako per kopas tiesimo darbai. Tačiau parudavusių pušų matoma ir takui pasibaigus.

„Priežasčių gali būti dešimtys. Bet greičiausiai šiuo atveju jų buvo net kelios: pavasarinė ir rudeninė sausra bei šilta žiema, kai nebuvo sniego. Dar vienas faktorius – druskingas jūros vanduo. Sakyti, kad buvo kaltas tik jis – taip pat negalima. Nes tada pušys ruduotų kiekvienais metais, tačiau taip nėra. Be to, jūros vanduo nėra taip stipriai druskingas, kad pažeistų augalus.

Prie rudavimo prisidėjo ir vėjas, sausinęs medžius bei pustęs smėlį į pušyną. Taigi – priežastys buvo kelios. Išskirti vieną būtų sudėtinga“, – komentavo Valstybinės miškų tarnybos Miško sanitarinės apsaugos skyriaus vedėjas Virginijus Vasiliauskas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pajūryje Klaipėdos pusėje pavasarį nurudavo pušų spygliai.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pajūryje Klaipėdos pusėje pavasarį nurudavo pušų spygliai.

Anot jo, galima tikėtis, kad pušys, numetusios ruduosius lapus, atsigaus. Juolab kad daugumai nurudavo tik dalis šakų, dažniau viršūnės, kur maistinės medžiagos patenka sunkiau.

Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio vadovas Tomas Zaleckis teigė, jog reikėtų pasižiūrėti, ar nėra įsimetęs koks viršūninis žievėgraužis. Šis kenkėjas pastaraisiais metais itin pamėgo pušynus. Iki 3 milimetrų užaugantis vabalas dar anksčiau išplito kitose Europos šalyse.

Jei paaiškėtų, kas pušų rudavimo priežastys susijusios su klimatu, medžių gyvavimas būtų paliktas savieigai.

„Jei aptinkame viršūninio žievėgraužio apniktą medį, imamės priemonių. Tenka medį nupjauti ir kuo greičiau su visomis šakomis išvežti arba vietoje sumalti. Dar kita priemonė – pažeistos medienos deginimas, kad kenkėjai neišplistų į kitas pušis“, – aiškino T.Zaleckis.

Nurimus gegužės vėjams Kuršių nerijoje bus purškiami miškai, kamuojami verpiko vienuolio invazijos. Pušų spyglius griaužiantys kenkėjai bus naikinami purškiant miškus iš lėktuvo biologiniu preparatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas