Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Palangos stintos“ sumanytojas K.Pakutinskas: „Ruošiamės iš peties, stintų jau yra“

„J.Basanavičiaus gatvė išvalyta, švari kaip vasarą, tad ruošiamės iš peties. Stintų yra, visus kviečiame į Palangą su gera nuotaika“, – šypsosi palangiškis Klaidas Pakutinskas, kuriam prieš 16 metų galvoje sukirbėjo mintis apie stintų šventę. Stinta, kurią verslininkas labai mėgsta, tarsi auksinė žuvelė jam pakuždėjo idėją, ir ji tapo realybe. „Palangos stinta“ virto viena didžiausių kurorto švenčių, žiemą J.Basanavičiaus gatvę priverčianti atgyti tarsi vasarą.
Į stintų šventę Palangoje suvažiavo tūkstančiai svečių
Stintų šiemet nepristigs, žvejai traukia pilnus tinklus žuvelių, o šios jau nukeliavo į kurorto kavines. / A.Jašinskienė/15min.lt nuotr.

„Kad tiek žmonių sutrauks, nesitikėjom, bet šventę norėjom padaryti didelę“, – pamena K.Pakutinskas. Verslininkas Palangoje turi restoraną „Molinis ąsotis“. Jam kirbėjo mintis, kaip į kurortą, o kartu ir į savo verslą pritraukti žmonių ne sezono metu. Žiemos periodu Palangoje turistų anuomet būdavę išvis mažai.

„Galvojom, kaip sujudinti, reklamą miestui padaryti. Iš to noro ir pomėgio šiai mažai žuviai stintai, nes man ji ypač skani, bevalgant, šnekant su latvių žurnalistais, viešbučių asociacijos nariais, kilo idėja, kad reikia daryti stintų šventę. Pasidalijau su vienais, kitais, sako: darom! Apjungėm krūvą žmonių, kavines kelias prišnekinom dalyvauti, žvejus. Prieš 16 metų buvo pirmoji šventė, ne itin didelė, bet buvo labai įsimintina, nes tą dieną, kai turėjo vykti stintų šventė, sinoptikai pranašavo didžiulę pūgą, iš vakaro ta pūga nurimo, dėl jos ir stintų dar nebuvo. Žvejai suleido tinklus ir ryte, šventės dieną, tiesiai su valtimi vežė žuvį į gatvę ir prekiavo, tiesiog iš tinklo kratė. Galėjo ir neįvykti pirmoji šventė. Kitose tokio dalyko nebuvo“, – prisiminė K.Pakutinskas.

Asmeninio arch.nuotr./Klaudijus Pakutinskas
Asmeninio arch.nuotr./Klaudijus Pakutinskas

Jo teigimu, buvo ypatingas jausmas, kai šventė įvyko, organizatoriai pajuto pasitikėjimą vieni kitais. Džiugesio teikė svečių prisipildžiusios kurorto gatvės.

„1–3-ia dar nebuvo įsisiūbavusios. Žmonės iš šalies gilumos nežinojo, kas tai per žuvis, reikėjo aiškint, kas, kaip valgoma. Kai rengėme ketvirtą, penktą kartą, pasirodė tikroji šventė, o šeštą, septintą įsivažiavo. Niekas labai nepasikeitė, tas modelis toks pat, kaip buvom sugalvoję. Svarbiausia yra kavinės, restoranai su stinta, o kad padarytume solidesnę šventę, pakvietėm tautodailininkus. Iš pradžių norėjome, kad šventė būtų žvejiška (tik žuvies patiekalai), bet gyvenimas padiktavo, kad žmonės nori ir mėsytės, duonos, medaus, sūrio, tad į muges įsileidom ir tokių prekybininkų“, – pamena K.Pakutinskas, šiuo metu kartu su kitais organizatoriais įsisukęs į šventės rengimo rūpesčius.

Stinta jau garuoja keptuvėse

Norintys paskanauti stintos ir petys petin nesiremti su gausiai į šventę suplūstančiais svečiais nieko nelaukdami tai gali padaryti jau dabar. Gausiai žvejų šiemet sugaudomos stintos jau atkeliavo į Palangos kavines ir restoranus.

„Kai pradėjo traukti, jau ir turim, galima jau ir dabar atvažiuoti. Mes dabar kepam, per šventę turėsim ir žuvienę, ir marinuotą stintą. Patiekalų kaina šiuo metu 7–8 eurai, prie stintos patiekiamos bulvės, šviežios daržovės, kas kaip sugalvoja.

Pati stinta skaniausia pavoliota miltuose, kepama ant aliejaus, paprasčiausias būdas. Šiuo metu stinta pati skaniausia, nes priartėjo prie krantų. Kai suplaukia į Kuršių marias ir Nemuną, o paskui grįžta, nebeturi to skonio ir kvapo. Švedai šios žuvies nežino ir nevalgo, nes pas juos pasirodo vasarą, kai nebeturi to žavesio“, – pasakojo K.Pakutinskas.

15min skaitytojos nuotr./Palangoje jau galima paskanauti stintų.
15min skaitytojos nuotr./Palangoje jau galima paskanauti stintų.

Savo restoranui verslininkas sako kasmet šventės įkarščiui parūpinantis apie 30–50 kg stintos. Tikimasi, jog šventės svečiai jos galės įsigyti ir šviežios, nes šiemet žvejai grįžta su gausiais laimikiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas