Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemijos įtaka turizmo sektoriui: smukusios apyvartos ir patirti nuostoliai

Praėję metai tapo tikru iššūkiu turizmo sektoriui – dėl COVID-19 pandemijos ir Lietuvoje bei užsienio šalyse įsigaliojusių karantino ribojimų kelionių ir ekskursijų organizatorių galimybės vykdyti įprastinę savo veiklą buvo minimalios. Šių veiklos apribojimų įtaka įmonių finansams akivaizdi – beveik visos sektoriaus įmonės fiksavo mažesnes apyvartas, dalies jų pajamos smuko net kelis kartus, o nuostolio išvengti pavyko vos trečdaliui.
Turizmo sektorius 2020. Top10
Turizmo sektorius 2020. Top10 / Registrų centro iliustr.

Šiuos duomenis atskleidžia iki šiol Registrų centrui jau pateiktos ekskursijų organizatorių ir kelionių agentūrų 2020 m. veiklos ataskaitos.

„Turizmo sektorius buvo vienas iš tų, kurį pandemija palietė tiesiogiai – kelionių ribojimai kuriam laikui buvo sustabdę bet kokį išvykstamojo turizmo verslą, o šalies viduje įvesti karantino ribojimai palietė ir vietinio turizmo sektoriaus atstovus. Mažesnes apyvartas praėjusiais metais, palyginti su 2019 metais, skaičiavo praktiškai visi šio sektoriaus dalyviai, kai kurių iš jų pajamos smuko net keliais kartais. Didesnių ar mažesnių nuostolių patyrė daugiau kaip du trečdaliai sektoriaus įmonių“, – kalba Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Registrų centro iliustr./Turizmo sektorius 2020
Registrų centro iliustr./Turizmo sektorius 2020

Registrų centro analitikų atlikta įmonių jau pateiktų finansinių ataskaitų analizė rodo, kad vienokį ar kitokį pajamų sumažėjimą patyrė net 94 proc. bendrovių, pajamų sumažėjimo mediana – 300 tūkst. eurų. Nuostolingai 2020 metais dirbo 71 proc. sektoriaus įmonių, o nuostolių mediana siekė 16 tūkst. eurų. Pelno praėjusiais metais pavyko uždirbti 29 proc. įmonių, pelno mediana – 5 tūkst. eurų.

„Sodros“ duomenimis, tarp finansines ataskaitas už 2020 metus pateikusių įmonių bendras vidutinis darbuotojų skaičius sumažėjo penktadaliu: pusės įmonių vidutinis darbuotojų skaičius mažėjo, dar 40 proc. išliko nepakitęs, o vidutinį darbuotojų skaičių nežymiai padidino tik kas dešimta sektoriaus įmonė.

„Be jokios abejonės didžiausią pandemijos įtaką pajautė sektoriaus lyderiai – pirmojo dešimtuko įmonių apyvartos per metus susitraukė keliais ar net keliomis dešimtimis milijonų, dauguma jų fiksavo šimtatūkstantinius ar milijoninius nuostolius, o dėl apribotos veiklos vidutinis darbuotojų skaičius didžiausiose sektoriaus įmonėse sumažėjo ketvirtadaliu“, – kalba P. Rudzkis.

Sektoriaus įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis bendrovių Registrų centrui iki birželio 15 d. pateiktomis ataskaitomis į analizę įtraukiant bendroves, kurios pagrindine savo veikla yra nurodžiusios vieną iš šių sričių: ekskursijų organizatorių veikla, kelionių agentūrų veikla, turistinių autobusų nuoma arba kitų turizmo priemonių nuoma. Iš viso analizei pasitelkta apie 150 sektoriaus įmonių finansinių ataskaitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas