Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskio tradicijos ne tik Škotijoje ir Airijoje: kelionė į Japoniją

Japonija visuomet buvo ir iki šiol išlieka paslaptinga ir stebinančia šalimi. Ji aktyviai ir greitai įsisavina visas vakarietiškas naujoves, nepamiršdama į jas įpinti savo šimtamečių tradicijų. Taip nutiko ir su viskiu – ši Rytų šalis turi jauniausias viskio gamybos tradicijas pasaulyje, tačiau vos per šimtmetį taip jį išpopuliarino, jog dabar japoniškas viskis yra laikomas vienu kokybiškiausiu stipriuoju alkoholiniu gėrimu pasaulyje. „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums nukeliauti į Japoniją ir susipažinti su šio krašto viskio tradicijomis.
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis / „Scanpix“ nuotr.

Pirmiausiai, japoniškas viskis yra gaminamas iš miežių kaip ir škotiškas, jis taip pat brandinamas chereso ir burbono statinėse. Ir nors naminiu būdu viskis Japonijoje buvo gaminamas jau 1870-aisiais, tačiau pramoniniu būdu pradėtas gaminti tik 1924 m., kai buvo įkurta pirmoji viskio gamykla „Yamakazi“. Šio viskio tėvas – Masataka Taketsuru, sakės gamyklos savininko sūnus. Jis prisidėjo prie dviejų didžiausių viskio gamyklų – „Yamazaki“ (dabar „Suntory“) ir „Nikka“ – statybų.

Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje  viskis
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis

Keliaujantiems po Japoniją, patariama užsukti į šiaurinę šalies dalį: čia įsikūrusios viskio daryklos „Miyagikyo“ ir „Yoichi“, priklausančios „Nikka“ įmonei. Šiaurinės Japonijos dalies klimatas panašus į škotišką, todėl viskiai bręsta panašiomis sąlygomis ir yra artimesni škotiško skonio savybėms. Be to, šiauriniams Japonijos regionams yra būdinga aiškiai išreikšta metų sezonų kaita: karšta ir drėgna vasara bei ganėtinai šalta, snieginga žiema. Didelis temperatūrų svyravimas paspartina viskio brendimą, todėl „Nikka“ pasižymi geresniu subrendimu.

Tuo tarpu „Santory“ darykla veikia centrinėje šalies dalyje. Joje gaminamas viskis pasižymi švelnesniu skoniu.

Šiaip japonai viskiu mėgaujasi. Jie gali ilgą laiką sėdėti bare, laikyti taurę rankose, žiūrėti į  ją prieš šviesą ir grožėtis viskiu. Yra žinoma, jog japonai viskį gerti pradėjo dar XVIII am. pab. Į salas jo atvežė amerikiečiai, jie ir išmokino japonus šio gėrimo gamybos technologijų. Tačiau japonai iš pradžių nepatikliai žiūrėjo į viskį ir gamino jo nedaug, atiduodami savo prielankumą tradiciniams vietos gėrimams, ypač ryžių degtinei sakei. Po kurio laiko japonai ėmė eksperimentuoti ir sumaišė sakę su viskiu. Šis kokteilis tiko japonams, todėl pradėta plačiai gaminti viskį su sakės aromatu.

Be kita ko, tik visai neseniai Japonijos viskio gamintojai sugebėjo išsikovoti deramą vietą tarptautinėje rinkoje, nes ilgai buvo galvojama, kad škotiškas viskis, gaminamas už Škotijos ribų, negali atitikti Škotijoje gaminamo viskio standartų ir kokybės. Tačiau dabar padėtis pasikeitė. Ir nors japoniško viskio pardavimai neviršija škotiškojo, tačiau jis vis dažniau pristatomas viskio degustacijų metu. Be to, jau keletą metų iš eilės japoniški viskiai pripažįstami geriausiais pasaulyje.

Scanpix nuotr. /Japonijoje buvo avenčiama pilnametystės diena.
Scanpix nuotr. /Japonijoje viskio kultūra dar jauna

Įvairios šalys bei regionai ar vietovės suteikia viskiams skirtingus „charakterius”. Daugelis ekspertų tikina, jog niekas taip neįrodo šios tiesos kaip japoniškas viskis. Japoniškas viskis panašus į škotišką (gaminamas panašiai) salyklinį viskį, taip pat yra pagaminama ir savitų, maišytą škotišką, primenančių viskių. Jis gaminamas iš salyklinių miežių, kurie džiovinami specialiose durpėmis pakurstytose (tačiau žymiai mažiau nei Škotijoje) krosnyse. Gauti distiliatai brandinami chereso, burbono ar stipriai apdegintose naujose amerikietiško ąžuolo statinėse.

Wikimedia.org nuotr./Japonijoje bunda Fudzijamos ugnikalnis
Wikimedia.org nuotr./Japonijos Fudzijamos ugnikalnis

Japonijoje dažniausiai gaminamas single malt whiskey (vienoje gamykloje tik iš vienos rūšies salyklinių grūdų, dažniausiai miežių) arba blended whiskey (gaunamas maišant kelias viskio rūšis su pramoniniu alkoholiu). Viskis gali kvepėti salyklu, durpėmis, vanile, citrusiniais vaisiais, žole, medžiu ir kitais kvapais. Japoniško viskio kvapų gama nėra tokia plati kaip škotiško, kadangi škotų maišytų viskių gamyba yra labiau išplėtota.

Europoje japoniškus viskius labiausiai mėgsta prancūzai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento