Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje yra tik 4 paplūdimiai, kuriuose smėlis – natūraliai žalias

Žalia spalva paplūdimiuose dažniausiai reiškia medžius ar jūros žoles. Tačiau pasaulyje yra keturi paplūdimiai, kuriuose bangos ritasi ant žalios spalvos smėlio, rašo „Travel+Leisure“.
Papakolea paplūdimys Havajuose
Papakolea paplūdimys Havajuose / lovebigisland.com nuotr.

Smėlį žaliu paverčia kristalinės dalelės, vadinamos olivinu. Tai – žalias silikatų klasės mineralas, kuris yra sunkus, todėl taip lengvai nenuplaunamas į jūrą. Jeigu jo yra krante, tuomet ir paplūdimys būna netikėtos žalios spalvos. Tad kur jų galima rasti?

Papakolea paplūdimys Havajuose

„Wikimedia Commons“ nuotr./Papakolea paplūdimys Havajuose
„Wikimedia Commons“ nuotr./Papakolea paplūdimys Havajuose

Netoli nuo piečiausio Jungtinių Amerikos valstijų taško, Didžiojoje Havajų saloje yra Papakolea paplūdimys. Šis žalias krantas plyti prieš 49 tūkst. metų po ugnikalnio išsiveržimo susiformavusioje įlankoje. Pasiekti paplūdimį paprasto kelio nėra – teks nemažai palaipioti. Tačiau tie, kurie į jį atvyksta, randa beveik vien olivinu nusėtą krantą ir įvairiausius žalios atspalvius.

Talofofo paplūdimys Guame

TripAdvisor nuotr./Talofofo paplūdimys
TripAdvisor nuotr./Talofofo paplūdimys

Olivinas taip pat sukuria ir žalsvą smėlį Ramiojojo vandenyno salos Guamo pakrantėje. Visgi čia spalva ne tokia intensyvi – ji matoma tik tada, kai būna idealios saulės ir oro sąlygos. Kitu metu žalia pranyksta tamsesniame smėlyje. Talofofo paplūdimys laikomas ir geriausia vieta banglentininkams Guame, o krantą supančios uolos sužavės ir neplaukiojančiuosius.

Punta Cormorant Ekvadore

123rf.com nuotr./Žalias smėlis
123rf.com nuotr./Žalias smėlis

Galapagų salos yra viena labiausiai izoliuotų ir unikaliausių krypčių pasaulyje. Ugnikalnių suformuotos salos glaudžia daug nykstančių rūšių atstovų, kurių negalima rasti niekur kitur Žemėje. O ir Santa Marijos salos paplūdimys yra unikalus – žalias. Olivino kristalai iš netoliese esančių vulkaninių vietų per daugelį metų atsidūrė paplūdimyje. Ši vieta yra populiari ne tik tarp turistų, bet ir tarp jūros vėžlių bei rajų.

Hornindalsvatnet Norvegijoje

123rf.com nuotr./Hornindalsvatnet ežeras Norvegijoje
123rf.com nuotr./Hornindalsvatnet ežeras Norvegijoje

Žaliausias Europos paplūdimys plyti šalyje, kuri numylėta turistų, bet tikrai ne dėl paplūdimių. Tačiau Hornindalsvatnet ežero krantai yra viena iš keturių vietų pasaulyje, kur randamas natūraliai žalias smėlis. Šis ežeras fjorde susiformavo prieš tūkstančius metų slenkant ledynui, kuris po savęs paliko žalius mineralus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas