Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbtas laimingiausių pasaulio valstybių reitingas: Lietuva pakilo 3 vietomis

Pastarieji metai pasauliui buvo be galo sunkūs. Pandemija nusinešė daugiau nei 2,6 mln. žmonių gyvybių, o visų kitų gyvenimai pasikeitė neatpažįstamai. Tačiau nepaisant visų iššūkių, Jungtinės Tautos paskelbė kasmetį laimingiausių pasaulio valstybių reitingą.
Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje
Šaltis neišgąsdino: kai kurie šeštadienio popietę leido ant kalniukų / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtus metus iš eilės laimingiausia pasaulio valstybe išrinkta Suomija. Toliau seka Islandija, Danija, Šveicarija ir Nyderlandai.

Sudarant „Pasaulio laimės indeksą“ (angl. World Happiness Report) vertinami 149 valstybių gyventojų atsakymai. Jų klausiama, kaip jie vertina savo laimės lygį, atsižvelgiama į šalies BVP, vidutinę gyvenimo trukmę, socialinės paramos, laisvės ir korupcijos lygius.

Reitingas sudaromas nuo 2012 m.

Lietuva šių metų laimės indekse pakilo trimis vietomis – mums skirta 38 vieta. Estija atsiliko per dvi vietas, Latvijai teko 51, Lenkijai – 44, Baltarusijai – 75 vietos.

Per vieną poziciją iš 8-os į 9-ą vietą nusmukusi Naujoji Zelandija ir vėl yra vienintelė ne Europos valstybė, atsidūrusi pirmajame dešimtuke.

Jungtinė Karalystė nukrito iš 13-os į 17-ąją vietą, o Jungtinės Valstijos nusileido iš 18-os į 19-ąją.

Pirmajame dešimtuke šiemet pokyčiai – tik labai nedideli. Į 7 vietą net iš 17-os pašoko Vokietija. Islandija pakilo per dvi vietas į antrąją, o Norvegija nusileido iš 5 į 8. Tyrėjai sako, kad ryškių pasikeitimų nebuvimas – geras ženklas.

Nors nustatyta, kad daugiau nei trečdalyje šalių užfiksuota reikšmingai daugiau neigiamų emocijų, 22-ose valstybėse gyventojai teigiamų emocijų šiemet juto daugiau. Autoriai teigia, kad ir kaip būtų keista, vidutiniškai žmonės savo gerovės nevertino prasčiau.

„Vienas galimas paaiškinimas – žmonės COVID-19 mato kaip bendrą išorinę grėsmę visiems, ir tai sukūrė didesnį solidarumo jausmą“, – teigė vienas iš autorių Johnas Helliwellis iš Britų Kolumbijos universiteto.

Tyrėjai ir nesistebi, kad Suomija ir toliau išliko pirmoje vietoje. Ši šalis visuomet pirmauja pagal abipusio pasitikėjimo tarp žmonių kriterijų. Būtent jį – pasitikėjimą kitais žmonėmis – autoriai kartu su pasitikėjimu valdžia laiko vienu iš svarbiausių veiksnių, padėjusių šalims kovoti su pandemija.

Visgi nenuostabu, kad tyrimo metu paaiškėjo, jog daugelyje šalių suprastėjo žmonių psichologinė būklė. Taip pat – kad karantino taisyklės, socialinio atstumo laikymasis padarė didelę įtaką dirbančių žmonių savijautai.

Sąrašo pabaigoje – ir vėl Afganistanas. Tik nedaug atsiliko ir Zimbabvės, Ruandos, Botsvanos gyventojai.

20 laimingiausių pasaulio valstybių

  1. Suomija
  2. Islandija
  3. Danija
  4. Šveicarija
  5. Nyderlandai
  6. Švedija
  7. Vokietija
  8. Norvegija
  9. Naujoji Zelandija
  10. Austrija
  11. Izraelis
  12. Australija
  13. Airija
  14. JAV
  15. Kanada
  16. Čekija
  17. Belgija
  18. Jungtinė Karalystė
  19. Kinija
  20. Prancūzija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas