Kontrastų kupina ir Indijos virtuvė – tradicija nėra vieninga, skirtingose valstijose gaminami ir skirtingi patiekalai. Vis dėlto, juos vienija ir daug bendrų bruožų bei istorinių įtakų. Kvapnūs, sodrių skonių, neretai aštrūs – tokie yra indų virtuvės patiekalai. Apie kelis iš jų norime papasakoti kiek plačiau. Jei viešėsite Indijoje, būtinai jų paskanaukite.
Rogan Josh
Indijos virtuvėje gausu vegetariškų patiekalų. Apie juos pašnekėsime kiek vėliau, o kol kas norime pradžiuginti mėsą mėgstančius keliautojus. Rogan Josh – tai ėrienos arba ožkos mėsos patiekalas, kuris yra kilęs iš šiaurinės Indijos dalies. Mėsa supjaustoma nedideliais gabalėliais ir troškinama česnako, imbiero ir kitų aromatingų prieskonių, pavyzdžiui, kardamono, cinamono, lauro lapų, gvazdikėlių padaže. Kartais šis troškinys dar pagardinamas natūraliu jogurtu bei svogūnais.
Viena iš Rogan Josh troškinio ypatybių – sodri raudona spalva. Ją suteikia čili pipirai, o taip pat – dažinė alkana. Tai žolelė, kurios šaknys naudojamos kaip natūralus dažiklis. Jei viešėsite Indijoje, būtinai paragaukite šio raudonojo troškinio – tikrai nenusivilsite!
Vada Pav
Pasakodami apie Rogan Josh užsiminėme, jog Indijos virtuvėje populiarūs vegetariški patiekalai. Vada Pav – būtent toks. Šis patiekalas kilęs iš Maharaštros valstijos ir itin mėgstamas tų žmonių, kurie neturi daug laiko ir nori greitai pasisotinti.
Kaip gi šis patiekalas gaminamas? Nedidelė bandelė perpjaunama per pusę ir įdaroma iš gruzdintų bulvių pagamintu kukuliuku. Tačiau tai dar ne viskas. Ši bandelė pateikiama su žaliuoju čili pipiru ir čatniu – garnyru, kuris itin plačiai naudojamas Indijos virtuvėje. Čatniai būna tiek saldūs, tiek aštrūs. Jie gaminami iš įvairių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, mangų, pomidorų, papajų, svogūnų, mėtų, kokosų ir kt. Daržovės troškinamos ir pagardinamos cukrumi, druska, imbieru, kalendra, kuminu ir kitais prieskoniais. Čatniai arba pateikiami šalia Vada Pav, arba tepami tiesiai ant bandelės.
Vada Pav – tai tarytum indiškas vegetariškas burgeris. Šis patiekalas – labai populiarus gatvės maistas, tad jei keliausite po Indiją, būtinai jo paragaukite.
Tunde ke kebab
Tunde ke kebab – tai tradicinis Awadhi virtuvės patiekalas. Šios virtuvės centru laikomas Laknau miestas, esantis šiaurės Indijoje, Gangos slėnyje. Awadhi virtuvė įdomi tuo, jog čia gausu tiek vegetariškų, tiek mėsiškų patiekalų. Tad jei viešėsite Laknau mieste, galite būti tikri, jog atrasite patiekalų, kurie jums tikrai patiks.
Jau Tunde ke kabab pavadinimas jums tikriausiai išduoda, jog šis patiekalas – mėsiškas. Jis gaminamas iš maltos buivolo mėsos, natūralaus jogurto, trinto imbiero, česnako, kardamono, gvazdikėlių, mėtos, acto, cukraus, laimo, sviesto, svogūnų, garam masala prieskonių mišinio. Šie ingredientai sumaišomi ir iš jų formuojami nedideli kotletai. Tikrai verta paragauti!
Dosa
Mėgstate įvairiausius blynelius? Jei taip, viešėdami Indijoje būtinai paragaukite Dosa. Tai blyneliai, kurie gaminami iš ryžių ir juodųjų lęšių. Dažniausiai jie įdaromi bulvių įdaru, mūsų jau aptartuoju čatnu, virtomis daržovėmis. Kartais kaip įdaras naudojamas ir Idli podi. Tai patiekalas, kuris gaminamas iš džiovintų čili pipirų, avinžirnių, sezamo sėklų ir juodųjų pupelių.
Nors Dosa blyneliai kilę iš pietų Indijos, šiandien jie populiarūs visoje šalyje. Keliaujant po Indiją galima išmėginti skirtingų Dosa variacijų.
Tikka vištiena
Savo dienos neįsivaizduojate be vištienos patiekalų? Viešėdami Indijoje tiesiog privalote paragauti Tikka vištienos. Tai patiekalas, kuris originaliai kilęs iš Pandžabo regiono, tačiau šiandien yra paplitęs visoje šalyje.
Nedideli mėsos gabalėliai marinuojami natūralaus jogurto ir prieskonių marinate, o vėliau kepami ant medinių arba metalinių iešmelių. Primena šašlyką – tiesa? Paprasta ir labai skanu. Vis dėlto, norėtume įspėti, jog, priklausomai nuo regiono, skiriasi ir vištienos aštrumas. Tad jei netoleruojate ar nemėgstate aštrių patiekalų, būtinai iš anksto įspėkite jus aptarnaujantį padavėją.
Aloo Gobi
Norime vėl pradžiuginti tuos keliautojus, kurie nevalgo mėsos. Aloo Gobi – tai patiekalas, kuris tikrai jus sužavės. Tai karis, kuris gaminamas iš bulvių, žiedinių kopūstų ir įvairiausių prieskonių. Skamba paprastai? Užtat skonis tikrai nepaprastas! Česnakas, imbieras, svogūnai, kalendra, kuminas ir kiti prieskoniai Aloo Gobi suteikia išties nepamirštamą skonį. Beje, šis patiekalas – ryškiai geltonos spalvos. Jį nudažo ciberžolė.
Kai kuriuose restoranuose Aloo Gobi dar pagardinamas ir pomidorais bei avinžirniais. Šie ingredientai patiekalui suteikia naujų aromatų ir atspalvių.
Samosa
Samosa – tai patiekalas, kuris originaliai kildinamas iš Indijos. Vis dėlto, šiais laikais šis kepinys itin paplitęs ir kitose Pietų Azijos šalyse, o taip pat ir Artimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje, netgi Šiaurės Afrikoje.
Vis dėlto, mūsų nuomone, viešint Indijoje būtų nuodėmė neparagauti samosos. Tai – trikampės formos pyragaitis, kuris gaminamas iš maida miltų. Kepinys įdaromas bulvėmis, svogūnais, čili pipirais, avinžirniais, įvairiausiais prieskoniais ir kepamas aliejuje. Dažnai patiekiamas su mėtomis, tamarindais, kalendromis. Kartais gaminami ir saldūs samosos pyragaičiai.
Mattar paneer
Dar vienas puikus patiekalas, kurio rekomenduojame paragauti planuojantiems keliauti į Šiaurės Indiją, – Mattar paneer. Tai troškinys, kurio pagrindiniai ingredientai yra žirniai, natūralus pomidorų padažas, panyro sūris ir garam masala prieskoniai (šį prieskonių rinkinį sudaro juodieji ir baltieji pipirai, cinamonas, kuminas, lauro lapai, kalendra, kardamonas, gvazdikėliai, muskato riešutas). Greitas, paprastas ir labai skanus indiškas patiekalas!
Kati Roll
Jeigu viešėsite Indijos šiaurės rytuose, o tiksliau – Kolkatos mieste, būtinai paragaukite vietinio maisto. Rekomenduojame Kati Roll: į paratha duoną, kuri itin populiari Indijoje, įvyniojami keptos mėsos gabalėliai, kiaušiniai, kartais ir bulvių įdaras, panyro sūris, įvairios daržovės, čatniai. Taigi, kaip supratote, Kati Roll gali pasigirti galybe įvairiausių variacijų. Šis patiekalas itin mėgstamas tiek vietinių gyventojų, tiek turistų, mat yra nebrangus, skanus ir sotus. Išmėginkite ir jūs.
Gulab Jamun
Atėjo metas ir desertui! Gulab Jamun – tai nedideli pyragaičiai, kurie gaminami iš sutirštino pieno khoa ir miltų. Formuojami nedideli rutuliukai, kurie kepami maždaug 148 laipsnių temperatūroje. Iškepę rutuliukai glazūruojami cukraus sirupu, kuris paskaninamas kardamonu, rožių vandeniu, kartais ir šafranu.
Gulab Jamun – populiarus desertas ne tik Indijoje (iš kurios jis kilęs), tačiau taip pat ir Pakistane, Nepale, Bangladeše. Pyragaičiai patiekiami tiek šilti, tiek atšalę.
Masala Chai
Ar esate ragavę Chai arbatos? Pastaruoju metu ji tapo itin populiari Europos kavinukėse. Net jeigu ir esate gėrę šio puikaus gėrimo, viešėdami Indijoje jo taip pat paragaukite – galėsite palyginti, ar skonis toks pats, ar visgi skiriasi.
Juodoji arbata gardinama įvairiausiais prieskoniais: žaliuoju kardamonu, cinamonu, gvazdikėliais, muskato riešutais, vanile, imbieru, pipirais ir kt. Šis, arbatos ir prieskonių, mišinys užpilamas ne vandeniu, o buivolės pienu. Europos kavinėse buivolės pieną keičia karvės pienas. Masala Chai – tai labai skanus, visą kūną sušildantis gėrimas. Rekomenduojame paragauti!
Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Indiją.