Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pavargote nuo miesto džiunglių? Aplankykite Zackagirio taką

Dzūkijos nacionaliniame parke Marcinkonių kaime esantis Zackagirio pažintinis takas lankytojams padeda pažinti didžiausią Lietuvos kaimą ir čia esančią gamtą. Tako ilgis siekia virš 13 kilometrų, tačiau galimi ir trumpesni maršrutai. Zackagirio pažintiniu taku keliaujama nuo Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centro.
Zackagirio takas
Zackagirio takas / VSTT nuotr.

Marcinkonių kaimas (kuris pagal užimamą teritoriją yra didžiausias Lietuvoje) prieš kelis šimtmečius kūrėsi prie Dorupio upelio. Šis upelis išteka šaltiniuotoje pelkėtoje vietovėje Zackagiryje, tad kartais vadinamas dar ir Zackagirio upeliu. Iš čia kilo ir Zackagirio pažintinio tako pavadinimas.

Zackagirio pažintinis takas lankytojus atveda prie dviejų ypatingai gausiai lankomų objektų šiame take – prie Klonių (Gaidžių) smėlio kopos ir „Meškos šiknos“ aukštapelkės. Daug turistų kasmet pamato šiuos du gamtinius objektus, kurie puikiai atskleidžia miškingosios ir smėlingosios Dzūkijos nacionalinio parko gamtos ypatumus. Juos aplankius galima labiau suprasti ir vietinius dzūkus, šimtus metų gyvenusius smėlynų, pelkynų ir miškų karalystėje.

Nors vėjo supustyti smėlynai – svarbiausioji Dzūkijos nacionaliniame parke esančio Marcinkonių kaimo ir jo apylinkių kraštovaizdžio dalis, šiandien čia atvykusiam svečiui ne visada iš karto pastebima. Miškai slepia gelsvą smėlį. Bet anksčiau aplink kaimą nebuvo ištisinio miško masyvo. Tuo metu aplink Marcinkonis buvo daug atvirų smėlynų. Papūtus stipriam vėjui, smėlis buvo pustomas kaime ir jo apylinkėse.

Dažnai lankytojai, vaikščiodami po Marcinkonis, užlipa ant šios vienintelės kaime mišku neužaugusios Gaidžio kopos. O vyresnio amžiaus marcinkoniškiai prisimena, kad ši kopa prieš kelis dešimtmečius buvo daug aukštesnė, nes visa kopa ir aplinkiniai smėlynai buvo atviri. Tada vyko smėlio pustymas ir kopos slinkimas. XX a. antroje pusėje miškininkai užsodino beveik visą kopą pušimis, liko tik jos pakraštys atviras. Tokiu būdu kopos slinkimas buvo sustabdytas.

Keliaudami Zackagirio taku lankytojai turi galimybę geriau pažinti Dzūkijos nacionalinio parko gamtą.

Zackagirio tako maršrutą galima surasti čia

Dėl ekskursijų šiuo pažintiniu takugalima kreiptis:telefonu +370 672 46388, el. paštu info@dzukijosparkas.lt

Parengta pagal Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus