Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažiausiai lankomos Europos vietos, kurios jus nustebins gamta, prabanga arba pigumu

Jei esate aistringas keliautojas, tikriausiai esate lankęsis populiariausiose Europos turistinėse vietose, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Ispanijoje ir Vokietijoje. Tačiau kiek iš mažiausiai turistų lankomų vietų esate įtraukę į savo kelionių sąrašą?
Penkios turistų mažai lankomos šalys Europoje
Penkios turistų mažai lankomos šalys Europoje / Shutterstock nuotr.

Remdamiesi Jungtinių Tautų Pasaulio kelionių organizacijos duomenimis, pateikiame penkias mažiausiai lankomas senojo žemyno šalis ir priežastis, kodėl turėtumėte jas aplankyti, rašo „Euronews“.

Shutterstock.com nuotr./San Marinas
Shutterstock.com nuotr./San Marinas

San Marinas

San Marinas gali pasigirti įspūdinga architektūra ir nuostabiais kalnų vaizdais, tačiau čia apsilanko labai mažai lankytojų.

Mažytis San Marinas techniškai yra ne šalis, o mikrovalstybė, nes neturi priėjimo prie jūros, be to, iš visų pusių yra apsuptas Italijos.

Vos daugiau nei 60 kv. km ploto šalis dėl savo dydžio dažnai lieka nepastebėta turistų. Per metus ją aplanko apie 60 000 turistų. Tai vis dar mažiausiai lankoma vieta Europoje.

Ką ten pamatyti? Joks vizitas San Marine neapsieina be apsilankymo Trijuose bokštuose. Šios pilis primenančios citadelės iškilo XI a. ir stovi ant trijų aukščiausių San Marino Monte Titano viršūnių.

Gyventojai taip didžiuojasi šiais statiniais, kad jie įtraukti ir į šalies vėliavą, ir į herbą.

Shutterstock nuotr./San Marinas
Shutterstock nuotr./San Marinas

Lichtenšteinas

Šioje mažytėje Europos valstybėje plyti pasakiški kraštovaizdžiai – išvysti juos turėtų visi, tačiau kol kas čia apsilankė tik saujelė turistų.

Tarp Austrijos ir Šveicarijos įsiterpęs Lichtenšteinas yra vos 160 kv. km ploto. Jame gyvena mažiau nei 40 000 žmonių. Ši šalis ypač patiks tiems, kas svajoja apie Alpes be minios žmonių.

Skaičiuojama, kad kasmet Lichtenšteine apsilanko apie 69 000 turistų, atvykstančių pasigrožėti viduramžių pilimis, nuostabiomis Alpių sodybomis ir vaizdingais kaimais.

Įdomus faktas: prieš dešimtmetį buvo galima išsinuomoti visą kunigaikštystę vienai nakčiai ir „valdyti“ ją už 65 000 eurų. Nors dabar to padaryti nebegalima, suplanuoti kelionę į šią nykštukinę valstybę vis tiek verta. Ir nebūtinai vasarą!

Žiemą čia rasite neperpildytus slidinėjimo kurortus su aukščiausio lygio trasomis, o šiltuoju metų laiku turistai gali mėgautis, regis, nesibaigiančiais pėsčiųjų takais.

Kultūros mėgėjai nepraleiskite progos nuvykti į Lichtenšteino sostinę Vaducą, kur įsikūrę daugybė muziejų, o vienas populiariausių – Lichtenšteino meno muziejus (Kunstmuseum Liechtenstein) su įspūdingomis galerijomis, kuriose eksponuojami modernaus ir šiuolaikinio meno kūriniai.

Shutterstock nuotr./Vaduz pilis Lichtenšteine
Shutterstock nuotr./Vaduz pilis Lichtenšteine

Moldova

Oficialiai ši šalis yra mažiausiai lankoma šalis Europoje, jei neskaičiuosime mikrovalstybių ir kunigaikštysčių. Tačiau taip pat Moldova yra pigiausia Europoje, todėl puikiai tinka taupiems keliautojams.

Atkreipkite dėmesį, kad Europos šalių vyriausybės pataria nekeliauti į Padniestrę – separatistinį regioną, kuris tarptautiniu mastu pripažįstamas kaip Moldovos dalis.

Tačiau ir be jos yra ką pamatyti. Moldovą kasmet aplanko vos 121 000 lankytojų, todėl joje gausu paslėptų brangakmenių, kurių dar neatrado palyginti nedaug žmonių. Jei esate iš tų keliautojų, kurie mėgsta aplankyti nepažįstamas vietas, kol jos dar nėra pernelyg populiarios, ši šalis – kaip tik jums.

Shutterstock nuotr./Moldova – ideali kryptis vyno mėgėjams
Shutterstock nuotr./Moldova – ideali kryptis vyno mėgėjams

Moldovos vynuogynai ir vyninės vis dažniau sulaukia pripažinimo dėl savo aukštos kokybės, todėl Moldovą būtina aplankyti vyno entuziastams.

Be to, Moldovoje galima susipažinti su turtinga istorija, brutalistinės architektūros miestais ir skania balkanų bei slavų virtuve.

Monakas

Ši nedidelė valstybė traukia ir prabangos, ir greičio mėgėjus.
Visgi joje turistų minių tikrai išvengsi, nepaisant to, kad Monakas – vos 1,98 kv. km ploto. Nepaisant to, čia sėkmingai veikia pasaulinio lygio viešbučiai, restoranai ir, žinoma, vyksta Didžiojo prizo lenktynės.

Shutterstock nuotr./Monakas
Shutterstock nuotr./Monakas

Nekilnojamasis turtas yra ribotas ir itin brangus, visgi čia namus turi beveik 37 000 gyventojų – tai tankiausiai apgyvendinta šalis pasaulyje.

Dar viena įdomybė – Monake gyvena 125 skirtingų tautybių žmonės. Tikras Babelis!

Priešingai nei mažiausia pasaulio valstybė – Vatikanas – Monakas garsėja itin turtingais piliečiais, taip pat svečiais, trokštančiais prabangaus gyvenimo.

Kadangi ši suvereni mikrovalstybė yra tokia brangi ir daugeliui nepasiekiama, turbūt nenuostabu, kad turistų skaičius joje palyginti nedidelis – apie 328 000 per metus.

Visgi, Monaką galima aplankyti net turint mažą biudžetą – svarbu vengti kazino ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų.

Nemokamai galima pasivaikščioti po senamiestį, iš kurio atsiveria nuostabūs vaizdai į Viduržemio jūrą, apžiūrėti didingus pastatus, pavyzdžiui, Princo rūmus. Į japoniškus sodus taip pat galima įeiti nemokamai.

Dar vienas dalykas, kurio nevalia praleisti atostogaujant Monake – degintis ir maudytis kultiniame Larvotto paplūdimyje. Puikioje vietoje esantis paplūdimys leis bent dienai pasinerti į Rivjeros atmosferą.

Bosnija ir Hercegovina

Balkanų pusiasalyje esanti Bosnija ir Hercegovina visame pasaulyje išgarsėjo per tragišką pilietinį karą praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje. Po to ji buvo laikoma nesaugia ir mažai lankoma. Ši kelionių kryptis domino tik „tamsiojo turizmo“ atstovus.

Pastaraisiais metais kylant kainoms visoje Europoje, ypač euro zonoje, daugelis žmonių ėmė ieškoti alternatyvių krypčių ir atrado Bosnijos ir Hercegovinos žavesį. Visgi, šiuo metu tik apie 529 000 turistų per metus atvyksta į šią šalį.

Shutterstock nuotr./Kravica kriokliai Bosnijoje ir Hercegovinoje
Shutterstock nuotr./Kravica kriokliai Bosnijoje ir Hercegovinoje

Kadangi kaimyninė Kroatija 2023 m. įsivedė eurą, lankytojai, kuriuos atbaidė didelės kainos, ėmė lankytis Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Šalies sostinė Sarajevas puikiai tinka istorijos mylėtojams, nes čia 1914 m. buvo įvykdytas erchercogo Pranciškaus Ferdinando nužudymas – pagrindinis įvykis, sukėlęs Pirmąjį pasaulinį karą. Pilietinio karo metu naudotas Vilties tunelis yra jaudinanti duoklė šalies praeičiai.

Arčiau Kroatijos sienos, todėl iš Dubrovniko lengvai pasiekiamas vienos dienos kelionei, yra Mostaras. Jis dvelkia viduramžių dvasia, turistus žavi mažytėmis, vingiuotomis gatvelėmis, pilnomis parduotuvių ir turgaus prekystalių, kuriuose prekiaujama vietiniais patiekalais.

123rf.com nuotr./Mostaras, Bosnija ir Hercogovina
123rf.com nuotr./Mostaras, Bosnija ir Hercogovina

Mostaras yra ir bene geriausiai miestas turistams – jis žinomas dėl kultinio Stari Most – rekonstruoto viduramžių arkinio tilto. Miesto lankytojai gali plaukti greitaeigėmis valtimis upe arba kartą per metus stebėti „Red Bull Cliff Diving World Series“ varžybas, kurių metu drąsuoliai šokinėja nuo 20 m aukščio statinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas