Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pavasariui reikia įkvėpimo: 6 stabtelėjimai Vilniuje, pakylėsiantys aukščiau kasdienybės

Tuomet, kai mirtinai norisi atostogų jausmo ir pabėgimo ten, kur dar niekada nebuvote, 15min siūlo išmėginti patyriminį maršrutą po Vilnių. Keli stabtelėjimai senamiestyje, kelios valandos atokiau už jo, ir jūs jau prisikėlę įprastam gyvenimui.
„Live Square“ atidarymas / Irmanto Gelūno / „Žmonės Foto“ nuotr.
„Live Square“ atidarymas / Irmanto Gelūno / „Žmonės Foto“ nuotr.

Šįkart dalijamės patirtimi, kaip pernelyg nenutolus nuo vietinių ilgumų ir platumų pasisemti įkvėpimo ir pavasariškų spalvų Vilniuje. Siūlome aplankyti vietas, kuriose pasisemsite ne tik dvasinio peno, bet ir palepinsite jusles.

1. Paganyti debesų nuo gražiausių sostinės terasų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Energetikos ir technikos muziejus - Virsmo salė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Energetikos ir technikos muziejus - Virsmo salė

Kada dar, jei ne sprogstant sostinės parkams verta kilstelėti galvą aukštėliau ir pasigrožėti miesto panorama.

Viena tokių vietų būtų pačiame Vilniaus centre, priešais Lukiškių aikštę, ant „Hilton Garden“ viešbučio stogo – beveik 1 tūkst. kv. metrų augalais apželdinta „Live Square“ viešoji terasa. Nuo jos atsiveria vaizdas į Gedimino prospektą ir senamiesčio stogų ir gatvelių mozaiką, maloniai nušvis ne tik vietinių, bet ir iš toliau atvykusių veidai.

Užkopti galima ir ant Energetikos ir technikos muziejaus terasos stogo, nuo kurio dar nematytu kampu galima apžiūrėti Gedimino kalną, senamiestį ir Neries upę. Stogo terasa lankymui atvira Energetikos ir technikos muziejaus darbo laiku II–VII 10.00–18.30 val.

2. Sielos ramybės ir istorinės architektūros į Antakalnį

Kristinos Kanišauskaitės-Šaltmerės nuotr./Vilniaus trinitorių bažnyčia Antakalnyje
Kristinos Kanišauskaitės-Šaltmerės nuotr./Vilniaus trinitorių bažnyčia Antakalnyje

Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, į dangų stiebiasi barokinė Išganytojo bažnyčia, dar žinoma kaip Vilniaus Viešpaties Jėzaus, arba Vilniaus trinitorių, bažnyčia.

Šalia jos jau beveik ketvirtį amžiaus veikia joanitų vienuolynas, buriasi aktyvi pasauliečių bendruomenė – užsukti ir maldos namuose atrasti sielos ramybę gali visi, kuriems to reikia.

Metraštininkai mini, kad per didžiąsias šventes – Velykas, Kalėdas, Sekmines – eilės norinčiųjų patekti į šią bažnyčią nusidriekdavo net iki Neries.

Barokinę bažnyčią suprojektavo ir papuošė lipdiniais italas Pietro Perti. Vėliau bažnyčios dekoravimo darbus vykdė keli skirtingų gabumų menininkai.

1716 m. baigus pirminius bažnyčios dekoravimo darbus, bažnyčia Švč.Atpirkėjo Jėzaus Nazariečio titulu pirmą kartą konsekruota 1716 m.

Kitą dieną į bažnyčią įnešta Jėzaus Nazariečio skulptūra, užsakyta pirmojo vienuolyno viršininko ispano kun. Juozapo ir K.J.Sapiegos lėšomis pagaminta Romoje pagal Madride saugotą stebuklingą Ecce Homo skulptūrą.

Tikinčiuosius į šią bažnyčią labiausiai traukė būtent stebuklais garsi Jėzaus Nazariečio skulptūra (užsakyta pirmojo vienuolyno viršininko ispano kun. Juozapo ir K.J.Sapiegos lėšomis pagaminta Romoje pagal Madride saugotą stebuklingą Ecce Homo skulptūrą).

Dabar skulptūra yra Šv.apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje.

3. Prancūziškos elegancijos ir rafinuotumo

123RF.com nuotr./Paryžius
123RF.com nuotr./Paryžius

Taip! Visa tai įmanoma neiškeliant kojos iš Vilniaus, jei tik užsuksite į prancūzišką dekoro saloną „Provincialė“.

Jame šeimininkauja šarmingosios seserys: Neringa ir Jūratė Skrudupaitės. Ten lankęsi sutiks, kad jos pačios ir jų kuriama atmosfera spinduliuoja išskirtine aplinka, manieromis, pašnekesiais ir kvapais.

Nuo šilko skarelių, prancūziškų butikų aksesuarų, kvepalų, žvakių, mados ir porceliano dovanų idėjų. Vilniuje puse lūpų užsimenama, kad į šią mėgsta užsukti ponai, ieškantys būdų, kaip apžavėti savo išrinktąją.

4. Popietės arbatėlės lyg Anglijoje

„Grand Hotel Kempinski Vilnius“ nuotr./Angliška arbatėlė „Kempinski“ viešbutyje.
„Grand Hotel Kempinski Vilnius“ nuotr./Angliška arbatėlė „Kempinski“ viešbutyje.

Po įkvepiančių vaikštynių po Vilnių itin pritiks popietės arbatos ritualas jaukiam pasibuvimui su bičiulėmis ar poroje.

Pats ritualo pavadinimas sufleruoja, kad arbata šioje ceremonijoje bus svarbiausia, na, ir nepamirštama, jei nemėginote Anglijoje, todėl įprastai svečiams bus pasiūlyta rinktis iš 5–10 arbatų variantų.

Įprastai užsukus į penkių žvaigždučių viešbutį „Kempinski“ viešnagės pradžioje padavėjai papasakoja šios ceremonijos istoriją, pristato siūlomas arbatas ir meniu.

Išsirinkus arbatos rūšį, atkeliauja arbatiniai, o prie jų – ir smėlio laikrodukai, padedantys suprasti, kada arbata bus tinkama mėgavimuisi.

Asmeninio arch.nuotr./Popiečio arbatėlė
Asmeninio arch.nuotr./Popiečio arbatėlė

Taip pat arbatai į kompaniją trijų aukštų stove bus patiekti kelių skonių nesaldūs vieno kąsnio užkandžiai, o jo apačioje glausis išieškoti saldumynai, gardinti braškėmis, grietinėle ir pan.

5. Balietiškos autentikos ir atostogų jausmo

Giedriaus Dagio nuotr./Baldų ir interjero detalių iš Balio salos interjero salonas „Baliwood“.
Giedriaus Dagio nuotr./Baldų ir interjero detalių iš Balio salos interjero salonas „Baliwood“.

Kas nenorėtų pavasarėjant pasidairyti po salą su nuostabiais baltais paplūdimiais ir žydra jūra?

Kol išlauksite atostogų pradžios, užsukti verta į autentiškų balietiškų baldų ir interjero detalių iš Balio salos interjero saloną „Baliwood“.

Ne vienas bičiulis kartais aplanko per du aukštus įsikūrusią šią vietą lyg dailės galeriją: joje ir egzotiški palmių lapai, iš jų gimę šviestuvai, ir namų kvapai, ir baldai, kurie tikrai leis pasijusti lyg vietinėse Balio platumose.

Taip pat šioje vietoje rasite dovanų idėjų, pvz., lėktuvo bilietus, skraidinančius į „Baliwoodą“. Geromis idėjomis dalintis verta. Viena tokių vietų ši. Atraskite!

6. Asmenukė su VU Botanikos parko magnolijomis

123rf.com nuotr./Magnolijos
123rf.com nuotr./Magnolijos

Suskubti, kol daugelis augalų dar budinasi ir jaukinasi pavasarį, verta į atokiau nuo miesto centro Kairėnuose įsikūrusį Vilniaus universiteto botanikos sodą.

Vienos pirmųjų su pavasariu atvykusius čia sveikina baltais žiedais pasipuošusios magnolijos. Kiekvieną balandį smalsuolių, norinčių pasidaryti asmenukę jų fone, vis daugiau.

Jos kur kas įspūdingesnės nei kiek vėliau bundančios sakuros, nepraleiskite šio floros lobyno nubudimo!

Kairėnuose puoselėjama ir auginama apie 9 tūkst. augalų. Dalis jų – pažįstami, tačiau yra ir tokių, kurie mintimis padės nusikelti į atokiausius žemės kampelius.

Taip pat verta užsukti į japoniško pasivaikščiojimo principais įrengtą sodą, apžiūrėti Kairėnų dvaro pastatus su senuoju parku ir tvenkiniais.

Šiuolaikinių pasiekimų galima pamatyti ir Žaliajame pastate, kurį energija maitina geoterminis šildymas ir saulės kolektoriai, o nuo terasos lankytojams atsiveria sodo vaizdas.

Botanikos sode įrengtos ir dvi stacionarios orientacinės trasos (1,4 ir 3,3 km ilgio).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus