Skystasis Graikijos auksas
Alyvuogių aliejus yra neginčijamai viena didžiausių Peloponeso vertybių. Kur akys užmato plytinčios alyvmedžių giraitės sirpina sultingas uogas ir dovanoja šį nepaprastai vertingą, skystuoju auksu vadinamą produktą. Alyvuogių aliejų rasime beveik visuose vietiniuose patiekaluose – nuo salotų ir tradicinių pyragų iki burnoje tirpstančių pyragėlių iš popieriaus plonumo tešlos, pagardintų medumi, graikiniais riešutais ir sezamo sėklomis. Alyvuogių aliejus patiekalams suteikia šilko minkštumo pojūtį burnoje, kuris jaučiamas valgant bet kokį tradicinį graikišką maistą.
Tačiau ne tik „skystasis auksas“ Peloponesui pelnė maisto rojaus vardą. Derlingose pusiasalio žemėse plyti abrikosų, alyvmedžių ir apelsinmedžių giraitės, sirpsta gausybė vaisių ir veši daržovės, iš kurių graikai jau šimtmečiais gamina gardžius vietinius patiekalus. Sūriai ir garsusis graikiškas jogurtas, vynas, čiobrelių medus ir gausybė tradicinių saldumynų yra tik maža dalis tų skonių ir aromatų, iš kurių susideda kulinarinis Peloponeso veidas.
Tad kviečiame jus į šią užburiančią kelionę po graikiškų kvapų ir skonių pasaulį.
Nuo razinų – iki prabangaus sūrio ir apelsinų skonio dešrų
Peloponeso ekonomika remiasi dviem pagrindiniais žemės ūkio produktais – alyvuogių aliejumi ir razinomis, kurios vadinamos „auksinėmis“. Dar XIX a. razinos Graikijai reiškė tiek pat, kiek kavos pupelės Brazilijai ir sudarė net 70% bendro eksporto.
Peloponesas gastronomiškai yra padalintas į septynis regionus – Korinfą, Achają, Elidą, Mesiniją, Lakoniją, Argolidą ir Arkadiją. Šie regionai pasižymi skirtingu mikroklimatu, kuris nulemia ir skirtingas virtuves, kurios turi, žinoma, ir bendrų bruožų.
Apelsinmedžių giraitės Lakonijoje, Argolidoje ir Korinfe yra pačios didžiausios Graikijoje. Lakonijoje apelsinai naudojami aromatingoms dešroms paskaninti, mėsai ir alyvuogėms marinuoti, dažnai naudojami gaminant salotas ir kepant kvapnius pyragus. Mesinija ir Lakonija didžiuojasi kalnuose auginama arbata ir savo karališku alyvuogių aliejumi, kuris yra vienas geriausių pasaulyje.
Skaniausios pasaulyje alyvuogės ir neprilygstami baklažanai
Violetinės spalvos pailgas Kalamatos alyvuoges, ko gero, ragavo ir žino visi. Kiti žinomi Mesinijos produktai – tai baltieji sūriai Spela ir Feta. Šviežias Spela savo skoniu šiek tiek primena Fetą, o brandintas naudojamas gaminant Saganaki – suvyniojamas į tešlą ir kepamas keptuvėje. Mesinija taip pat garsėja savo medumi ir sezamo sėklomis, iš kurių gaminami tradiciniai saldainiai, taip pat džiovintomis figomis ir šilkmedžio uogomis.
Kalnuotoje Arkadijoje, esančioje centrinėje Peloponeso dalyje, taip pat Argolidos, Korinfo ir Achajos aukštikalnėse klesti sūrininkystė. Čia gaminamas garsusis Kalavritas ir graikiškasis Griujeris.
Graikija neįsivaizduojama be baklažanų, kuriems derėti yra pačios geriausios sąlygos. Tsakoniki – ypatingai puiki šių violetinių gražuolių rūšis, iš kurių graikai moka pagaminti daugybę neapsakomai gardžių patiekalų. O kur dar plantacijos pomidorų, braškių, arbūzų ir obuolių, kurių čia dera ištisi rojaus sodai.
Peloponese plyti ir didžiuliai vynuogynai - vyndarystė šioje vietovėje skaičiuoja jau daugiau kaip 4000 metų ir čia pagaminama didžioji vyno dalis Graikijoje. Tad praktiškai kiekvienoje tavernoje jums pasiūlys vietinės gamybos vyno, labiausiai derančio prie jūsų užsakyto patiekalo.
Skrudintų kalmarų ar gaidžio su makaronais?
Tradicinių Peloponeso patiekalų sąrašas labai ilgas: ėriukas su artišokais, gaidys su makaronais, cukinijų pyragas su razinomis, kiauliena su vynuogių sirupu, spagečiai su troškinta ožkiena, juodosios pupelės su špinatais, menkės troškinys, omletas su marinuota mėsa ir daugybė kitų. Visų neįmanoma išvardinti, tačiau atvykus paragauti būtina, kad susidarytų pilnas gastronominis Peloponeso paveikslas.
Užkandžiams graikai dažnai siūlo mažus filo tešlos pyragėlius su špinatais ir fetos sūriu arba vištiena. Kitas populiarus užkandis yra souvlaki – tai ant iešmelių grilyje kepta mėsa su vietine pitos duonele ir garsiuoju tzatziki padažu iš graikiško jogurto ir agurkų, pagardintu česnakais.
Kiauliena šiame regione populiaresnė už jautieną, ypač pietuose, kur užeigose nuolat grilyje čirškina kepsnius, patiekiamus su graikiškomis salotomis. Peloponese gana populiari triušiena, iš kurios gaminami įvairūs troškiniai, ji taip pat derinama su makaronais.
Pajūrio restoranėliai garsėja savo jūros gėrybių patiekalais – šviežesnių ir gardesnių nei čia nerasite niekur. Marinuotos ir traškiai paskrudintos žuvys, pagardintos rozmarinu, pankoliais ir juodaisiais serbentais, grilyje keptas aštuonkojis ir skrudinti kalmarai – šie patiekalai skonio kartelę pakels taip aukštai, kad grįžus namo restoranuose jums bus sunku rasti atitikmenį, o Graikijos skonis jums į atmintį įsirėš visam gyvenimui.
Na, o saldžiamėgiams Graikija yra tikras desertų rojus, mat jie ypatingai saldūs, prisotinti vietiniu medumi ir pagardinti čia augančiais graikiniais riešutais bei cinamonu.
Graikiški pietūs – ant jūsų stalo
Na, o kol laukiate savo išsvajotos kelionės į Graikiją, siūlome iš arčiau susipažinti su jos skoniu. Kviečiame paragauti Fetos sūriu įdarytų jautienos kukuliukų – jie visam laikui pakeis jūsų įsivaizdavimą apie tai, kokie turi būti mėsos kukuliai.
Kukuliams reikės:
500 g maltos jautienos,
200 g fetos sūrio,
1 raudonojo svogūno,
½ st. maltų džiūvėsėlių,
1 didelio kiaušinio,
1 skiltelės česnako,
žiupsnelio susmulkintų krapų,
žiupsnelio susmulkintų petražolių,
žiupsnelio maltos kalendros,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Padažui:
1/3 st. graikiško jogurto,
1 valg. š. citrinos sulčių,
žiupsnelis džiovintų saldžiosios paprikos dribsnių,
žiupsnelio susmulkintų šviežių krapų.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Fetą susmulkinkite mažais kubeliais ir padėkite į šalį.
Dideliame dubenyje sumaišykite maltą jautieną, susmulkintą raudonąjį svogūną, maltus džiūvėsėlius, kiaušinį, susmulkintą česnaką, krapus, petražoles bei kalendrą ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska bei pipirais.
Į delną paimkite maždaug 2 valgomuosius šaukštus faršo, išplokite jį, į vidurį įdėkite gabaliuką fetos ir suformuokite kukulaitį. Taip padarykite su visu faršu.
Mėsos kukuliukus išdėliokite aliejumi išteptoje skardoje irt apšlakstykite alyvuogių aliejumi iš viršaus. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 25 minutes, kol viršus gražiai apskrus.
Kol kukuliai kepa, pasiruoškite padažą. Dubenyje sumaišykite jogurtą, citrinos sultis, saldžiosios paprikos dribsnius ir krapus. Gerai išmaišykite.
Kukulius patiekite karštus su jogurtiniu padažu.
Skanaus!