Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Penkios vietos Europoje, kuriose galima patirti tikrą baimę

Yra vietų pasaulyje, kuriose apsilankius pajunti po kūną vaikštančius šiurpuliukus. Kasmet spalio pabaigoje, prieš pat Heloviną, sudaromi nauji jų sąrašai. Kai kurios vietos juose būna nuolat, kitos pasirodo tik kartais. Tačiau jau ne pirmą sykį į tokius sąrašus įtraukiamas ir lietuviams visiškai kitokius jausmus nei baimė sukeliantis Kryžių kalnas.
Šiurpumu garsėjančios Paryžiaus katakombos
Katakombos / Vida Press nuotr.

Italai, amerikiečiai, o dabar ir rusai – visi jie kažkada buvo įtraukę Kryžių kalną į šiurpiausių vietų pasaulyje „top'us“. Ginčytis, gerai tai ar ne, neketiname – verčiau kviečiame susipažinti su greta Kryžių kalno atsidūrusiomis kitomis keturiomis vietomis. Jas, kaip ir lietuviškąjį Kryžių kalną, Rusijos kelionių organizatorių asociacija „Atorus“ įvardino kaip šiurpiausias Europoje.

1. Vaiduoklių bažnyčia, Čekija

Lukovo kaime esanti šv. Jurgio bažnyčia iš pažiūros niekuo nesiskiria nuo kitų apleistų kaimo bažnyčių – su senomis durimis ir nutrupėjusiu fasadu. Ši bažnyčia stovi tuščia nuo XX a. 6 dešimtmečio. Vis dėlto tie, kurie iš smalsumo nuspręs užeiti į šios, 1352 metais statytos šventovės, vidų gali prireikti raminamųjų. Pasirodo, joje „gyvena“ vaiduokliai.

Bažnyčioje yra keletas vaiduokliškų figūrų, apgaubtų baltomis drobulėmis ir žvelgiančių iš tamsos į nekviestus svečius. Dalis jų „sėdi“ bažnytiniuose suoluose, kiti – „klūpo“. Tad matant šį vaizdelį nori to ar nelabai pradedi jaustis, tarsi patekęs į vaiduoklių pamaldas.

Iš tiesų šie vaiduokliai pagaminti iš gipso ir čia pastatyti 2014 m. Instaliacijos autorius norėjo taip sudominti turistus ir už jų paaukotas lėtas atnaujinti apleistą bažnyčią. Iš tiesų idėja pasiteisino – „vaiduoklių bažnyčia“ į regioną pritraukia nemažai keliautojų, paliekančių čia nemažai aukų. Tad jau artimiausiu metu ketinama pradėti šios vietos atnaujinimą.

2. Mirties ir liūdesio sala, Italija

Netoli nuo vaizdingosios Venecijos esanti mažutė Poveglios sala galėtų būti vadinama viena iš blogiausių vietų Italijoje. Viduramžiais į ją buvo atplukdomi maru užsikrėtę žmonės be vilties sugrįžti atgal į savo namus. Kai kuriems maras tik įtartas...

Legenda byloja, kad su ligoniais nebuvo "žaidžiama": juos tiesiog metė į duobes kartu su nuo maro jau mirusiais nelaimėliais ir visi kartu paprastai būdavo sudeginami.

Tikslių duomenų nėra, tačiau sakoma, kad čia galėjo būti palaidota beveik 160 tūkst. žmonių. Nieko keisto, kad ši vieta iki šiol vertinama prieštaringai. Netrūksta ir tokių, kurie teigia, jog čia vaidenasi.

1922-1968 m. Poveglio saloje veikė ligoninė, skirta dvasios negalias besigydantiems asmenims. Tačiau šie žmonės čia ramybės taip ir nerado – kai kurie skundėsi neaiškiais galvos, kiti net aiškino girdintys vaiduoklių šnabždesius.

Vėliau venecijiečiai ne kartą bandė apgyvendinti šią nedidelę salą, tačiau visi jų bandymai buvo nesėkmingi. 2014 m. planuota Poveglijoje pastatyti prabangų viešbutį, tačiau praėjo jau dveji metai, o statybos neprasidėjo. Šiuo metu sala neįsileidžia turistų. Tačiau nepaisant draudimų ją nuolat lanko žmonės, besidomintys paranormaliais reiškiniais. Ar tie, kurie ieško baimę įvarančių pojūčių.

Vida Press nuotr./Šiurpumu garsėjančios Paryžiaus katakombos
Vida Press nuotr./Šiurpumu garsėjančios Paryžiaus katakombos

3. Požeminės Paryžiaus kapinės, Prancūzija

Apačioje triukšmingų Paryžiaus gatvių verda visiškai kitoks gyvenimas – čia yra, ko gero, vienos didžiausių pasaulyje kapinių – Paryžiaus katakombos, kuriuose palaidota apie 6 mln. žmonių palaikų.

Laidoti žmones po žeme Paryžiaus valdžia nusprendė XVIII a., kai ant žemės esančiose kapinėse pritrūko laidojimo vietų.

Šiuo metu Paryžiaus katakombos yra viena populiariausių turistinių vietų mieste. Minios turistų plūsta čia pasivaikščioti beveik 2 km ilgio požemių raizgalynėje ir patirti natūralią baimę, išvydus katakombas puošiantį dekorą – žmonių kaukoles bei kaulus. Per Heloviną čia organizuojamos ir specialios ekskursijos. Taip pat siūloma praleisti naktį požemio kapinėse.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paryžiuje konkurso nugalėtojai galės praleisti katakombose Helovino naktį

4. Mistinė Charleville pilis, Airija

XVII a. pabaigoje pastatyta Charleville'io pilis yra Tullamore's (ang. Offaly county) miestelio pažiba, įvairių spalvingų festivalių ir ūkininkų parodų rengimo vieta. Tačiau turistus ši pilis labiausiai masina dėl kitų priežasčių.

Kalbama, kad čia nuolat apsilanko vaiduoklių, o dažniausiai - mergaitė, vardu Harieta. Legenda sako, kad ji buvo viena iš pilies šeimininko dukterų ir mirė maža nukritusi nuo kopėčių.

Pilyje apsilankę turistai pasakojo esą čia girdėjo vaikų juoką, dainavimą, o pilies koridoriuose sutiko šviesiaplaukę mergaitę mėlyna suknele. Pilyje yra ne kartą lankęsi ir įvairūs bioenergetikos ekspertai, mediumai. Tačiau jų tyrimai nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų.

„Scanpix“ nuotr./Kryžių kalnas
„Scanpix“ nuotr./Kryžių kalnas

5. Kryžių kalnas, Lietuva

Kaip jau minėjome, į šiurpiausių vietų Europoje penketuką įtrauktas ir Kryžių kalnas. Štai kas apie jį rašoma:

„Kelyje Kaliningradas-Ryga, Lietuvoje, yra kalnas, ant kurio daugybė kryžių, nors tai – ne kapinės. Diskusijos apie tai, kas kažkada šioje vietoje buvo, kokia šventovė ar panašiai, ir kodėl žmonės ant jo pradėjo statyti kryžius, nesibaigė iki šiol.

Naujausiais duomenimis, dabar Kryžių kalne yra ne mažiau nei 100 tūkst. kryžių – nuo monetos dydžio iki didelių koplytstulpių. Įsižiūrėjus atidžiai galima pastebėti, kad didieji kryžiai neretai būna papuošti mažesniais, miniatiūriniais kryžiukais, rožančiais, kurių karoliukai, judinami vėjo, sukelia garsinius efektus.

Bauginanti Kryžių kalno atmosfera ypač gerai atsiskleidžia lietingu oru. Tūkstančiai Jėzaus Kristaus nukryžiavimo vaizdų ir šiurpą keliantys garsai bei pilkas apniukęs dangus nepalieka abejingų“, – rašoma Atorus.ru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas