Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio vėliavos. Penkių kryžių šalis – ką reiškia Gruzijos vėliava?

Valstybės vėliava simbolizuoja šalį ir jos kultūrą, jos vertybes ir sąmoningumą. Vieni akcentuoja drąsą, kiti pralietą kraują, treti – garbingą tautos praeitį. Lietuvai savo dvasia artimoje Gruzijoje plevena penkių kryžių vėliava. Ką ji mums pasakoja apie šalį?
Gruzijos vėliava
Gruzijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuolaikinės Gruzijos vėliava – nepakitusi šimtus metų – Kaukazo vėjyje plėveno dar šalį valdant karaliui Davidui Statytojui ir legendinei karalienei Tamarai. Valstybinė Gruzijos vėliava – tai keturi nedideli raudoni kryžiai baltame fone ir juos perskiriantis vienas didelis raudonas kryžius. Simboliškai, 4 kryžiai vaizduoja keturis evangelijos apaštalus, o didysis kryžius – mesiją Jėzų Kristų.

Nepaisant to, kad krikščionybėje panašūs simboliai naudoti gana dažnai, populiarumo raudoni kryžiai baltame fone sulaukė Kryžiaus žygių metu. Gruzijos vėliavą primenantis heraldinis ženklas pirmąkart užfiksuotas 1099 m. Jo savininku buvo Gotfridas Buljonskis, kuris nešiojo Dievo karsto saugotojo vardą. Šis titulas pasakojo, kad kryžiuotis pats asmeniškai dalyvavo žygyje į Jėruzalę Dievo karsto užimti.

Balta spalva (kartais sidabrinė) Gruzijos vėliavoje simbolizuoja švarą, išmintį ir skaistybę, o raudona spalva – meilę, drąsą, teisingumą ir ryžtą. Kita Gruzijos vėliavos atsiradimo legenda teigia, kad vėliavoje slypi masonų paslaptys. Be kita ko, anot šios versijos, vėliavos simboliuose galima perskaityti Viešpaties karsto paslaptį.

Vėliau Gruzijos vėliava naudojama jūrininkų Anjelino Dulceri (1339 m.), Francesko ir Dominyko Picigani (1367 m. ) ir Siderio jūriniuose žemėlapiuose bei tyrinėjimuose.

Šiuolaikinė Gruzijos vėliava pradėta naudoti šalį valdant karaliui Georgijui V-jam (XIV a.), kuris išlaisvino šalį nuo mongolų jungo. Tiksliai nėra žinoma, kodėl karalius pasirinko būtent Jėruzalės vėliavą, tačiau manoma, kad būtent taip jis norėjo parodyti kariaująs su kitatikiais.

Penkių kryžių kombinacija iš tikrųjų yra Jėruzalės kryžiaus variacija, kurioje tiesūs kryžiai pakeisti į viršų kiek

Wikipedia/Senoji Gruzijos vėliava
Wikipedia/Senoji Gruzijos vėliava

platėjančiais. Kryžių simbolizmas taip pat ginčytinas – ar vėliavoje kalbama apie Kristaus žaizdas ar apie Gruzijos provincijas, vėliau sujungtas į vieną valstybę. Manoma, kad šiandienos išvaizdą Gruzijos vėliavą įgavo XIV a. Tačiau kai kurie istorikai tikina jos pėdsakų radę dar V a.

Vienaip ar kitaip, šiandienos Gruzijoje vėliava naudojama nuo 2004-ųjų. Po Rožių revoliucijos, pakeitusios šalies gyvenimą, prezidentas Michailas Saakašvilis pakeitė valstybinę vėliavą: vietoj tamsiai raudoname fone esančių baltos ir juodos juostos, įtvirtinti kryžiai baltame fone. Iki revoliucijos ši vėliava buvo Michailo Saakašvilio partijos vėliava.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento