Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pietų Europa tampa pragaru: liepsnos plinta ir Kroatijoje bei Portugalijoje

Mažiausiai devyniose Viduržemio jūros regiono šalyse dega miškai, liepsnos plinta ir Kroatijoje bei Portugalijoje. Tūkstančiai ugniagesių Europoje ir Šiaurės Afrikoje dirba dideliame karštyje, kad suvaldytų liepsnas, kurias pakurstė aukšta temperatūra, sausra ir stiprus vėjas.

Kroatijoje vėjas buvo toks stiprus, kad gaisrų gesinimo lėktuvai negalėjo pakilti, pranešė vietos žiniasklaida. Vėlų antradienį ugniagesiai kovojo su gaisrais, kurie plito į pietus nuo turistų lankomo Kroatijos Adrijos jūros miesto Dubrovniko, rašoma „The Guardian“.

Vėjai atnešė nelaimę į kaimyninę Juodkalniją, kur du žmonės nuskendo, o keli buvo sužeisti, kai pakrantėje siautėjo stiprus pietų vėjas, pranešė Ulcinio ir Petrovaco miestų uosto tarnybos.

VIDEO: Gaisrai pasiekė pietų Italiją – teko kuriam laikui uždaryti Palermo oro uostą

Tuo tarpu Ispanijos Gran Kanarijos salos centre sparčiai plintantis miškų gaisras antradienį privertė valdžios institucijas iškeldinti kelis šimtus kaimų gyventojų, uždaryti tris kelius ir pasitelkti gaisro gesinimo sraigtasparnius.

Gran Kanarijos salos centre sparčiai plintantis miškų gaisras antradienį privertė valdžios institucijas iškeldinti kelis šimtus kaimų gyventojų.

Gran Kanarijos salos tarybos vadovas Antonio Moralesas sakė, kad gaisro, kuris iki šiol išdegino 200 hektarų miško, gesinimo metu dirbo apie 100 ugniagesių ir 9 orlaiviai.

Portugalijoje, kuri, ES duomenimis, paprastai yra viena iš labiausiai nuo gaisrų kenčiančių Europos šalių, antradienį šimtai portugalų ugniagesių stengėsi užgesinti liepsnas netoli populiaraus atostogų miestelio Kaskaiso, tačiau pastangas apsunkino stiprus vėjas.

„Scanpix“/AP nuotr. / Gaisrai Portugalijoje
„Scanpix“/AP nuotr. / Gaisrai Portugalijoje

Gaisras kilo kalnuotoje Sintros-Kaskaiso parko teritorijoje, kuri užima apie 145 kv. km į vakarus nuo Lisabonos.

VIDEO: Gaisrai atkeliavo ir iki Portugalijos: ugnis įsiplieskė nacionaliniame parke netoli Lisabonos

Įsiplieskus gaisrui, į pagalbą pasitelkti 189 automobiliai, daugiau kaip 600 ugniagesių. Su gaisru taip pat kovojo vandenį skraidinantys lėktuvai, tačiau jie turėjo nutraukti darbą, nes atėjo naktis.

Kaskaiso meras Carlosas Carreiras sakė, kad didžiausias iššūkis buvo iki 60 km/h gūsiai ir kad kai kurie žmonės buvo evakuoti atsargumo sumetimais.

„Scanpix“ / AP nuotr. / Gaisrai Portugalijoje
„Scanpix“ / AP nuotr. / Gaisrai Portugalijoje

Portugalijoje plačiai paplitusi sausra, nuo kurios nukentėjo 90 proc. šalies teritorijos.

Taip pat gaisrai kamuoja Italiją, Graikiją, Alžyrą, Tunisą, Prancūziją, Turkiją.

VIDEO: Tūkstančiai turistų išvyksta iš gaisrų apimtos Rodo salos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas