Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pietų Korėja – atradimų oazė Azijoje

Planuojant atostogas rytų kryptimi dar gana retas dairosi į Pietų Korėją. O veltui! Tai neįtikėtinai nuostabi šalis, kuri neretai dėl savo išskirtinumo ir žavesio vadinama savita Japonijos kopija.
Tai – Pietų Korėja
Tai – Pietų Korėja / Vaidos Vincevičiūtės nuotr.

Jau leidžiantis pro lėktuvo langą matai fantastiškus vaizdus ir netrunki suprasti, kad čia įspūdžių tikrai netrūks. Kitaip ir negali būti, kai svečiuojiesi šalyje, kuri siūlo ne tik kvapą gniaužiančią gamtą, turtingą kultūrą ir istoriją, bet ir dievišką maistą bei naujausių technologijų spindesį.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Pietų Korėja – ideali šalis kulinarinio turizmo gerbėjams

Maistas, vertas dievų dėmesio

Pietų Korėjos virtuvė jau yra pelniusi savo vardą visame pasaulyje, tačiau paragauti jo čia pat, kur jis gaminamas su ypatinga meile, yra ypatinga patirtis.

Korėjiečiai labai mėgsta įvairias sriubas. Jų fantastiško skonio paslaptis – nepriekaištingai paruoštas sultinys, papildytas gardžiais makaronais, jūros gėrybėmis ar kiauliena bei daržovėmis. Jų porcijos dažnai yra gero puspuodžio dydžio, tad pietums visiškai pakanka sriūbtelėti vos vieną.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Pietų Korėja garsi sriubomis, kurias ypač mėgsta vietiniai

Kai kurių miestų žemėlapiuose galima rasti ir sriubos restoranų gatves, angliškai įvardintas kaip hangover soup streets.

Korėjiečiai labai mėgsta įvairias sriubas. Jų fantastiško skonio paslaptis – nepriekaištingai paruoštas sultinys, papildytas gardžiais makaronais, jūros gėrybėmis ar kiauliena bei daržovėmis.

Korėjiečiai, kaip ir japonai, savo raciono taip pat neįsivaizduoja be šviežios žuvies ir kitų jūros gėrybių. Galingų turgelių, kuriuose žuvį tau čia pat išdoros ir duos ragauti dar judančią, apstu.

Retas patiekalas taip pat apsieina be česnako – juo čia prekiaujama didžiuliais maišais, kuriuose rasite jau nuluptas skilteles.

Tradicinis desertas gana neįprastas mūsų skoniui, mat šie saldėsiai gaminami iš saldžios trintų pupelių masės. Tačiau gatvėse kepamas mielinis blynelis su įvairių sėklų bei riešutų įdaru pavergia visų keliautojų širdis.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja

Stilius su polėkiu

Korėjiečiai turi ne tik nuostabią virtuvę, tačiau ir neįtikėtinai įdomų stiliaus pojūtį. Atrodyti išskirtinai ir įdomiai – čia, rodos, būtina kiekvienam. Todėl nenuostabu, kad gatvėse gausu ir stilingos aprangos bei aksesuarų parduotuvėlių. Net ir vietos turgeliuose, kur įprastai tikiesi kiniško kičo, didžioji dalis asortimento yra itin originalus ir išskirtinis. Tiesa, aprangos kainos irgi ypatingos – apsipirkti gana brangu. Dėl kokybės korėjiečių gaminiai yra labai gerai vertinami ir kitose Azijos šalyse.

Stebina žmonių šiluma

Vienas maloniausių atradimų – kokie draugiški ir svetingi yra korėjiečiai. Jie gerokai atviresni ir šiltesni nei jų kaimynai japonai. Jei su korėjiečiais sėdi prie vieno stalo, būtina dalintis viskuo. Čia įprasta užsisakyti daug patiekalų ir valgyti juos bendrai. Tačiau jų vaišingumas juntamas visur.

Užkopus į kalną, nepažįstamas korėjietis būtinai pasiūlys pasivaišinti turima arbata ar užkandžiu. Net vaikštinėdama gatvėse neretai sulaukdavau korėjiečių kvietimo prisijungti prie pietų ar vakarienės stalo.

Korėjos žmonės taip pat visuomet yra pasiruošę tau padėti. Vos trumpam stabtelėjus gatvėje apsidairyti, į kurią pusę reikėtų eiti, praeiviai netrukdavo pasiteirauti, ar viskas gerai, ar nereikia pagalbos. Paprašius padėti, jie taip pat padarys viską: jei neturi atsakymo iš karto, paprašys palaukti, pasitars su kitais, pagalvos, bet nenumos ranka sakydami „nežinau“.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Straipsnio autorė

Privalomų pamatyti sąraše – ne tik sostinė

Dauguma keliautojų Pietų Korėjoje mano, kad pakanka aplankyti sostinę Seulą ir papildomai užsukti į pietuose esantį Busano miestą. Be abejonės, abu jie ypatingi.

Seulas – dangoraižių ir olimpinio parko miestas, o vaikštant po apdainuotą Gangnamo rajoną kartais gali pasijusti tarsi Niujorke.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Reperio PSY apdainuotas prabangusis Seulo rajonas

Busano miestas alsuoja laisve, nes turi nuostabius paplūdimius, uostą ir daugybę besišypsančių žmonių.

Tačiau ieškantiems istorinio lobyno ir kultūros būtina nuvažiuoti ir į Gyeongju miestą, kurio žaliose katakombose ilsisi imperatoriai. Taip pat aplankyti tradicinį korėjiečių kaimelį šalia Andongo miestelio, atskleidžiantį tikrąsias korėjiečių kultūros tradicijas. Ir būtiniausiai nuvykti į pajūrio miestą šiaurėje Sokcho.

Čia stūkso vieni gražiausių pasaulyje – Seoroksano kalnai, iškart užburiantys savo didybe. Lankantis juose galima rinktis galybę skirtingų vaizdingų maršrutų pasivaikščiojimams.

Sokcho miestas taip pat yra rojus žuvies ir jūros gėrybių mėgėjams, mat čia įsikūrusi tikra žvejų meka. Nuostabių vietų čia yra gerokai daugiau, tad tikiuosi, kad vis daugiau žmonių atras šį Azijos turtą.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja

Įdomūs pastebėjimai:

  • Korėjiečiai, lyginant su kitais azijiečiais, yra gerokai aukštesni;
  • Gatvėse daugybė naujutėlaičių automobilių, o aplink netrūksta išmaniųjų technologijų;
  • Trečdalis visų korėjiečių turi pavardę Lee;
  • Beveik kiekvienas korėjietis turi susigalvojęs ir anglišką vardą, kuriuo prisistato užsieniečiams;
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Tai – Pietų Korėja
  • Korėjiečiai gana gerai supranta japonų kalbą ir iš dalies kinų, tad neturi problemų bendraudami su šalies kaimynais;
  • Pietų Korėjoje mirusieji dažniausiai laidojami šeimos žemėje – prie namų, ar bet kur kitur, kur turima nuosavybės;
  • Šunis valgo tik senoji karta, nes mano, kad tai labai sveika;
  • Pagyvenusios moterys itin mėgsta blizgančius batus;
  • Čia galima rasti labai mažų melionų, kurie atrodo tarsi dryžuoti obuoliukai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas