Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigiau nei Palangoje: 17 nakvynių keliaujant JAV lietuviui atsiėjo 600 eurų

Kalifornija, Nevada, Juta ir Arizona – tai keturios valstijos, kurias aplankė po Ameriką keliavę lietuviai. Per 17 dienų jie nuvažiavo virš 4500 km ir nužygiavo apie 250 km.
17 dienų Amerikoje
17 dienų Amerikoje / Asmeninio arch. nuotr.

Kolegos iš IT įmonės „Cognizant“ – vyresnioji verslo analitikė, komandos vadovė Edita Mikalauskienė ir vyresnysis programinės įrangos inžinierius Vilius Turenko dalijasi, ką verta pamatyti šiose valstijose bei kaip sutaupyti.

Kelionės žemėlapis

Pasak jų, kelionės planavimas prasidėjo 2023-iais metų vasarą, kai nusprendė, jog vykti į išvyką būtų pigiau ir smagiau keturiese.

„2023-ųjų metų rugpjūtį nusipirkome skrydžio bilietus ir kurį laiką kelionės neplanavome, nes nenorėjome rezervacijų atlikti pernelyg anksti. Aktyvesnis planavimas prasidėjo 2024-ųjų metų kovo mėnesį, kuomet rezervavome nakvynę pirmai kelionės nakčiai bei automobilį. Susidėliojome preliminarų maršrutą be konkrečių datų, numatėme, kokius objektus ir miestus norime pamatyti, ir leidomės į kelionę, kurios eigoje planavome ateinančias dienas. Tai leido mums būti lankstiems ir keisti maršrutą pagal poreikį, nejaučiant streso dėl riboto laiko“, – kalba V. Turenko.

Jo teigimu, sėkminga kelionė susidaro iš kelių dedamųjų – ne tik maršruto parinkimo, bet ir darbų suplanavimo, o kadangi išvyka buvo planuojama iš anksto, darbus susiplanuoti buvo daug erdvės.

Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje

„Kadangi mūsų įmonė yra projektinė, o darbai projektuose dažniausiai vyksta dvisavaitiniais sprintais, pagrindinė taisyklė, prieš planuojat darbus, yra ta, jog turime žinoti, kas planuoja per tas dvi savaites atostogauti. Tam yra sukuriamas komandos kalendorius, kur kiekvienas pasižymi ir taip pat mato kitų kolegų atostogų laikus. Be to, komandoje be projektų vadovo yra ir jo dešinioji ranka (angl. second in command).

Šis žmogus nevaldo projekto, bet daug apie jį žino, dalyvauja susitikimuose ir, esant poreikiui, kai projektų vadovas atostogauja, gali lengvai perimti jo darbą ir pavaduoti. Kai žmogus nuolat jaučia pulsą, pakanka vieno susitikimo prieš atostogas, tam, kad būtų perduota tam laikotarpiui aktuali informacija.

Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje

Tiesa, stengiamės, kad vienu metu neatostogautų daugiau nei 30-40% komandos. Ir, jei turime tik kelis tos pačios pozicijos žmones, prašome, kad jie neatostogautų vienu metu.


Apie planuojamas atostogas žinojome prieš 8 mėn., todėl nebuvo sunku susiplanuoti darbus taip, kad atostogų metu būtų galima pailsėti ir visiškai atitrūkti. Žinoma, svarbiausi darbai buvo atliekami prieš atostogas, klientai informuoti, ir buvo belikę tik susidėti lagaminus ir ramiai pradėti atostogas“, – sako E. Mikalauskienė.

Lankytinų objektų gidas

  • Kalifornija:

    • San Fransiskas – rekomendacija važiuoti iš Los Andželo „Pacific Coast Highway“ dėl nuostabių vaizdų. Šis miestas, pasak keliautojų, ko gero, gražiausias lankytas miestas – tiek miesto architektūra, tiek apylinkėmis, gamta. „Golden Gate“ tiltas, Alkatraso kalėjimas paliko nenusakomą įspūdį tiek saulėtą, tiek ūkanotą dieną.

    • Stačios gatvės bei stiprūs vėjai pučiantys iš įlankos buvo nemažas iššūkis kadangi visą miestą išnarstėme pėsčiomis. Draugiški, besišypsantis žmonės, tik patvirtino kodėl šis miestas yra toks populiarus ir žinomas. Taip pat, tai buvo brangiausias miestas lyginant maisto ir kitas išlaidas.

    • Josemičio nacionalinis parkas (angl. Yosemite National Park) – jame yra daugybė yra aibė žygio takų – lengvesnių, sunkesnių žygių. Keliautojai rekomenduoja išbandyti „Yosemite Falls trail“, kurio ilgis yra apie 12 km. Netikėtai didelis sniego kiekis pačiame parke sukėlė nuostabą, o sušlapusios kojos dėl tirpstančio sniego kėlė diskomfortą. Tačiau užlipus prie žymiojo krioklio visi žygio vargai dingo.

    • Atsivėrę vaizdai džiugino akį ir galėjome juo mėgautis iškylaudami ant kalno viršūnės. Leidžiantis žemyn, rytinį sniegą jau buvo pakeitusi pavasario žaluma. Kalnų viršūnės skendo debesyse, mums, kalnų mylėtojams, tai buvo įsimintiniausi kelionės momentai. Beje, šalia šio parko yra Oakhursto miestelis, kuris rytais, paskendęs rūke, atrodo ypač žavingai. Jis yra tik 90 kv.m ploto, tad jame galima pajausti tikrąjį mažų miestelių JAV gyvenimą.

    • Sekvojos nacionalinis parko pasižymi įspūdingo dydžio medžiais. Būtina aplankyti generolo Šermano medį, kuris yra didžiausias tūriu medis Š. Amerikoje.

    • Mirties slėnio nacionalinis parkas – važiavimas keliu ir aplinkiniai dykumos vaizdai jau palieka įspūdį, yra nemažai taškų sustojimui: Devils Golf course, Badwater Basin, Zabriskie point.

    • Džošua Medžio nacionalinis parkas – parkas, kuriame daug specifinių augalų, kurie vadinami Joshua Tree, taip pat daug įvairių uolų, kaktusų, yra daug vietų iškyloms.

    • Ridžkrestas – mažas miestelis prie Mirties slėnio nacionalinio parko – jaukus, nemažai parduotuvių, iš kurio matyti labai gražūs saulėlydžiai, leidžia pajusti dykumų miestelio gyvenimą.

    • Palm Springsas – keliaujant pro šalį verta sustoti, jei norite pajausti kurortinio miestelio gyvenimą.

    • San Diegas – puikus sustojimo taškas norint pajusti Meksiką, kadangi šis miestas ribojasi su pasieniu, taip pat jame yra žymusis USS Midway lėktuvnešis, kuriame sumokėjus ~30 JAV dolerių galima visą lėktuvnešį išnarstyti, pasiklausyti veteranų pasakojimų.

    • Los Andželas – būtina aplankyti Grifito observatoriją, nuo kurios atsiveria miesto panorama ir žymusis Hollywood ženklas, taip pat Beverly Hillsas, Santa Monica, Venice beach, nemokamas Getty muziejus, žvaigždžių alėja.

Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
  • Nevada:

    • Las Vegasas – tai miestas pasitinkantis su daugybe šviesų ir pramogų. Čia gali išbandyti lošimo aparatus, aplankyti Bellagio fontanus bei Caesars Palace rūmus bei kitus įspūdingus kazino/viešbučius, daugiausia veiksmo vyksta vėlai vakare ir naktį.

    • Huverio užtvanka – įspūdingas statinys Nevados/Arizonos pasienyje, kur šio objekto atsiradimo istoriją galima išgirsti iš vietinių gidų. Taip pat šalia yra įspūdingas tiltas, nuo kurio atsiveria užtvanka, šalia esantis Lake Mead rezervuaras.

    • Valley Of Fire State Park – raudonomis uolienomis pasižymintis parkas su daug uolų ir gražiais vaizdais.

Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
  • Arizona:

    • Horseshoe Bend – Kolorado upės išgraužtas slėnis, kurio forma primena arklio pasagą. Vaizdai, atsiveriantys iš aukštai, palieka įspūdį ir yra gera įžanga keliaujant link Didžiojo Kanjono.

    • Didysi kanjonas – lankėme pietinę kanjono dalį, kurioje gausu gražių panoramos taškų, galima rasti žygių, todėl bent vieną jų tikrai rekomenduotina įveikti. Parkas pilnas gyvūnijos, tad būtina atidžiai vairuoti, kadangi didžioji dalis nėra baigštūs ir nebijo žmonių.

  • Juta:

    • Siono nacionalinis parkas – gražiais žygiais pasižymintis parkas, turi nemažai gyvūnijos, labai gerai išvystytą nemokamą viešąjį transportą, tad dauguma žygių pasiekiami tik jais, paliekant automobilius miestelyje. Rekomendacija kaip ir į visus nacionalinius parkus atvykti kuo anksčiau dėl didelio turistų kiekio.

Paskutiniai planavimo štrichai – kelionėje

Keliautojai dalijasi, jog grįžus ir suskaičiavus visas išlaidas (lėktuvų bilietai, mašinos nuoma, kuras, nakvynės, maistas ir pramogos) kelionės išlaidos siekė apie 2400 Eur žmogui.

„Šioje kelionėje mums pasisekė, kad keliavome keturiese, todėl mašinos ir kuro išlaidos buvo mažesnės, nei keliaujant dviese. Iš 17 trukusios kelionės, automobilis buvo nuomojamas 13 dienų – kuras atsiėjo apie 325 Eur vienam žmogui. Benzinas yra pigesnis Amerikoje, nors kainos svyruoja nuo valstijos, bet vidurkis būtų apie 1,2 Eur/l“, – dalijasi V. Turenko.

E. Mikalauskienė tęsia, jog atskridus į Ameriką, jie buvo suplanavę tik pirmą nakvynės vietą, todėl visas kitas nakvynes atrado ir rezervavo tiesiog kelyje, atsižvelgiant į galimybes iki vietos nuvažiuoti dar tą patį vakarą.

„Nors atrodo, kad toks keliavimo būdas turėtų būti brangesnis, tačiau mums pavykdavo rasti nakvynių už maždaug 30 Eur vienam žmogui keturviečiame kambaryje nakčiai. Žvalgantis nakvynių pastebėdavome, kad keturviečio kambario ir dviviečio kambario kainos beveik tokios pačios, todėl nusprendėme dažniau rinktis keturviečius kambarius, tokiu atveju sutaupant ir skiriant vakarus kitos dienos maršruto planavimui. Iš viso 17 naktų nakvynės Amerikoje mums kainavo apie 600 Eur žmogui“, – skaičiuoja ji.

Editos ir Viliaus teigimu, gali pasirodyti, kad mes labai taupėme, tačiau savo kelionės jie tokia neįvardytų. Norint dar daugiau sutaupyti būtų galima daugiau maisto gamintis patiems, atsisakyti papildomų pramogų ir tai, jų nuomone, būtų sutaupę dar apie 400 Eur žmogui.

Kalbant apie maistą, padėjo sutaupyti paprasta gudrybė.

Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje
Asmeninio arch. nuotr./17 dienų Amerikoje

„Žinojome, kad galime tikėtis riebesnio, sūresnio, saldesnio maisto ir didesnių porcijų už keleta eurų didesnę kainą nei Lietuvoje. Dėl to dažnai vieną porciją pirkdavome dviem žmonėm ir jos užtekdavo pavalgymui, o ne persivalgymui“, – teigia jie.

Vienintelis dalykas, ką darytų kitaip – tai daugiau laiko skirtų poilsiui.

„Praėjus keletai savaičių po grįžimo ir gyvenant jau prisiminimuose, sunku sugalvoti ką nors dėl ko gailėtumėmės ar darytume ką nors kitaip. Kelionėje aplankėme didesnius ir mažesnius miestelius, ne vieną nacionalinį parką, o paskutines 4 dienas praleidome Los Andžele. Leidžiant laiką Los Andžele supratome, kad kitą kartą pasiliktume mažiau laiko didesniame mieste, nes nacionalinių parkų grožis nugali prieš didmiesčius.

Todėl vienas iš patarimų ateičiai – kiek galima daugiau laiko praleisti gamtoje ar mažesniuose miesteliuose, kur būtų galima pamatyti ir pajusti tikrą amerikiečių gyvenimą. Taip pat pasiplanuoti daugiau laiko poilsiui ir pabuvimui mažesniuose miesteliuose – be plano, kai gali niekur skubėti“, – pataria keliautojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito