Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Pirmą kartą Islandijoje: kokių klaidų nedaryti šioje įspūdingoje šalyje?

Islandija yra populiari kelionių kryptis, tai neabejotina. Tačiau, kaip ir bet kurioje kitoje kelionių vietoje, visada bus ir nenuspėjamų aplinkybių. Todėl prieš pradedant tyrinėti šią šalį, būtina apie ją daugiau sužinoti, rašoma „The Travel“. Niekas nenori atostogų, kurios atneštų rūpesčių, užuot tiesiog smagiai leidus laiką ir atsipalaidavus.
Islandija
Islandija / 123RF.com nuotr.

Toliau išvardyti dalykai, kurių turistai turėtų vengti lankydamiesi Islandijoje:

10. Visada tikrinkite orų prognozes

Jei turistai planuoja aplankyti Juodąjį paplūdimį, pirmiausia būtina patikrinti orų prognozę. Esant blogam orui pavojinga eiti prie jūros, nes bangos gali būti labai galingos ir ardančios. Žiemos metu nepatartina leistis į žygius, ypač jei nėra gidų.

Tai taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl lankantis Islandijoje būtina apsirengti pagal orą. Turistai to neturėtų ignoruoti.

9. Maudynės

Turistai turėtų žinoti, kad ne visuose Islandijos paplūdimiuose saugu maudytis. Daugelyje paplūdimių jau kilo pavojus žmonių gyvybei, o kai kurie net neišgyveno.

Visada atminkite, kad reikia laikytis atstumo nuo vandens ir niekada neatsukti nugaros jūrai. Tas pats pasakytina ir apie geoterminius baseinus. Ne visos čia esančios „lagūnos“ yra saugios, nes kai kurios iš jų yra aktyvios. Būkite atsargūs, kad neįkristumėte į šiuos baseinus, visada skaitykite įspėjamuosius, informacinius ženklus.

8. Saugiau pasikliauti gidais

Vietiniai kelionių vadovai ten gyvena ir yra įvaldę kiekvieną Islandijos kampelį, todėl keliauti su jais yra tikrai saugiau. Nevaikščiokite ant ledynų be profesionalaus gido, nes ledas gali lengvai įlūžti.

Be to, gidai kalba keliomis kalbomis. Kad išvengtumėte nesusipratimų, būtinai būkite su gidu, kuris moka kalbą, kurią mokate ir jūs. Keliaudami su gidu turistai taip pat gali suprasti, apie ką rašoma informaciniuose stenduose ir kt.

7. Dienos ar naktys gali būti labai ilgos

Ilga diena arba ilga naktis Islandijoje yra natūralu, juk ši šalis įsikūrusi už poliarinio rato.

Ilga dienos šviesa dažniausiai būna birželio ir liepos mėnesiais, o gruodį ir sausį saulė niekada nepakyla. Kita vertus, žiemą saulėlydis ir saulėtekis trunka apie 2 valandas.

Jei turistams pavyktų Islandijoje apsilankyti ilgesnės dienos metu, rekomenduojama pasiimti miegui skirtas akių kaukes.

123RF.com nuotr. / Šiaurės pašvaistė Islandijoje
123RF.com nuotr. / Šiaurės pašvaistė Islandijoje

6. Pasiimkite gertuvę

Islandijoje gausu gėlo ir vandentiekio vandens, todėl nebūtina pirkti vandens buteliuose iš prekybos centrų. Geriau pasiimti asmeninę ir daugkartinio naudojimo gertuvę, kad išvengtumėte chloruoto vandens iš prekybos centro. Tai taip pat geresnis būdas išvengti plastikinės taros naudojimo ir sutaupyti pinigų. Niekas neprilygsta šviežiam ir natūraliam vandeniui iš Islandijos. Turistai gali nueiti tiesiai prie upelių ir ten saugiai pasisemti vandens.

5. Būkite atidūs apsipirkdami

Kai kuriose Islandijos parduotuvėse maisto prekės yra labai brangios. Prekių mažesne kaina galima rasti „Netto“, „Bonus“ ir „Kronan“ parduotuvėse. Šių parduotuvių turistai gali rasti Islandijos sostinėje. Įsigyti alkoholio taip pat nėra lengva. Islandijoje yra griežta alkoholinių gėrimų kontrolė. Be to, alkoholiu prekiaujančios parduotuvės ne visada dirba ir jų darbo laikas yra ribotas.

4. Vairavimo etiketas

Islandija griežtai reglamentuoja vairavimą. Jei vairuotojas nuvažiuoja nuo kelio, bauda gali siekti apie kelis tūkst. eurų, be to, vairuotojas privalo atlyginti padarytą žalą. Islandijoje leistinas greitis yra iki 90 km/val. ir baudos skiriasi priklausomai nuo to, kur vairuotojas buvo pagautas pažeidęs greičio taisykles.

{embed|249940

3. Ko nedaryti keliaujant pėsčiomis

Islandijos gamta yra labai graži, tačiau ji gali būti ir apgaulinga. Kiekvienais metais atsiranda turistų, kurie nusprendžia vieni leistis į žygį. Todėl kai kurie iš jų patenka į nelaimingus atsitikimus arba pasiklysta. Jei norisi žygiuoti nuošaliose vietovėse, geriau paprašyti gido pagalbos ir apie tai pranešti viešbučiui.

2. Etiketas pirtyse ir baseinuose

Jei turistai nori maudytis Žydrojoje lagūnoje ar kituose natūraliuose lauko baseinuose, prieš eidami į vandenį jie turi nusiprausti po dušu. Niekada negalvokite nesilaikyti šios taisyklės, nes aptarnaujantis personalas vis tiek ateis ir nuves jus į dušo zoną. Beje, čia taip pat draudžiama valgyti.

1. Papildomi patarimai

Vykstant į marias turistams nereikėtų rūpintis automobilių stovėjimo aikštelėmis, nes jos yra nemokamos. Islandijoje taip pat neskatinama duoti arbatpinigių, nes padavėjams ir taip gerai atlyginama. Tačiau jei turistai vis dėlto norėtų palikti arbatpinigių personalui ar padavėjui, tai nėra nieko blogo.

Kalbant apie aprangą, turistai niekada neturi pamiršti šiltų drabužių, nes, kaip minėta, oras Islandijoje labai nenuspėjamas, todėl geriau būti pasiruošus. Galiausiai, niekada neignoruokite įspėjamųjų ženklų ir visada skaitykite bei laikykitės nurodymų ir patarimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius