Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmieji turistai po krizės Egipte: tankai gatvėse, ištuštėję muziejai ir atvykėlių pinigų išsiilgę vietiniai

„Labukas, Shakira“, – iš tolo šaukia suvenyrų pardavėjai, prie Gizos piramidžių arabai nemokamai vaišina „Coca-Cola“, praeiviai gatvėse bemojuodami geltono autobusiuko keleivėms trankosi į stulpus – taip Kairas pasitiko pirmuosius po beveik trijų mėnesių jame apsilankiusius turistus. Kol kas jiems į Egipto sostinę vykti vis dar nerekomenduojama, bet jau griežtai nebedraudžiama.
Egiptas išsiilgo turistų
Egiptas išsiilgo turistų / Liepos Želnienės/15min.lt nuotr.

Tiesa, kelionių organizatoriai dar bent dvi savaites ekskursijų į Kairą nerengs, o šiuo metu kiekvienas užsieniečių grupės vizitas mieste derinamas su miesto gubernatoriumi Galalu Saeedu.

Taip yra dėl to, kad Kaire dar nėra visai ramu. Vien per praėjusią savaitę įvykdyti du išpuoliai: sekmadienį prie Egipto krikščionių – koptų – bažnyčios nušauti penki žmonės, tarp jų aštuonmetė, o antradienį ir trečiadienį Kairo universiteto studentai, Musulmonų brolijos šalininkai, studentų bendrabučiuose kėlė riaušes.

Tiesa, protestai tampa pavieniais, į juos nebesusirenka milijonai Egipto gyventojų, o karine baze virtusioje Tahiro aikštėje tvyro ramybė. Čia draudžiama atvirai fotografuoti, tačiau fotoaparatus laikyti rankose ir kartais, lyg netyčia, nuspausti kadrą kitą – ne.

Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./Tahiro aikštė
Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./Tahiro aikštė

Aikštę supa kareiviai, šalia išrikiuoti tankai. Juose budi iš pažiūros vos dvidešimties sulaukę vaikinai. Visų rankose – ginklai. Dar daugiau karių susėdę kariškuose sunkvežimiuose. Tačiau įtampos nejusti. Greta sudegintos buvusios Hosni Mubarako partijos būstinės ir Nacionalinio Egipto muziejaus autoservisą atidarę keli pagyvenę arabai ramiai virina senus žigulius.

Ši vieta stebina neįprasta tyla. Tuo metu, kai aplinkinėse gatvėse zuja tūkstančiai automobilių, kur jokių eismo juostų nėra, veikiantys šviesoforai visame 20 mln. gyventojų mieste vos aštuoni, o vairuotojai, užuot rodę posūkio signalą manevruodami tiesiog pypsi, Tahiro aikštė atrodo lyg nuščiuvusi. Ja slampinėja vos keli praeiviai, nė kiek neprimenantys visai neseniai čia ūžusios įsiutusios minios.

Vaišino, o ne kaulijo „bakšišo“

Muziejai tušti. Prie piramidžių – vos kelios vietinių egiptiečių šeimos, o Lietuvos žurnalistų autobusą pasitinkantys arabai džiūgauja šaukdami „pagaliau“ ir dėkoja atvykus. Jie pasakojo, kad esame pirmieji piramides aplankę turistai nuo rugpjūčio ir vaišino gaiviaisiais gėrimais. Skirtingai nei kitur, čia, ištiesę gėrimą, jie tuoj pat kitos rankos netiesė reikalaudami susimokėti ir šnibždėdami „bakshish“.  

Tik netoli Cheopso piramidės budėjęs policininkas atkuto smarkiau. Leisdamas mums palipti keliais piramidės laipteliais ir fotografuotis, kartu jis pasiūlė įsigyti hašišo. „Smoking? Hashish?“ – tiesdamas mažutį paketėlį siūlė pareigūnas. Nesusigundėme. Matyt, jei būtume, jis pats čia pat mus būtų ir „supakavęs“.

„Smoking? Hashish?“ – tiesdamas mažutį paketėlį siūlė pareigūnas.

Kaire gyvenanti Rasa Rakštikaitė pasakojo, kad valdininkai ir policininkai yra vieni skurdžiausių dirbančių šalies gyventojų. Jų atlygis siekia nuo 400 iki 2000 Egipto svarų per mėnesį (maždaug 130 – 650 litų), todėl jų oficialus darbas baigiasi 14 val., o per likusią dieną leidžiama prisidurti kaip patys išmano.

Verslumas egiptiečiams lyg įgimtas. Daug jų stovi gatvėse ir pardavinėja viską – nuo avių iki vaisių sulčių bei nuo dulkių gelsbtinčių paprasčiausių popierinių servetėlių. Tiesa, panoręs ką nors iš tikrųjų nusipirkti, susiduri su kita „verslumo“ puse. Čia vieną pakelį gumos ar cigarečių gali parduoti keturiese: vienas sieks pakuotės, kitas ją lups, trečias skaičiuos, o ketvirtas paduos grąžą.

Butai be langų

Dauguma Kairo gyventojų vargsta. Jie kuriasi nelegaliuose chaotiškai kylančiuose raudonų plytų daugiabučiuose. Stebina tai, kad butai šiuose vaiduokliuose parduodami be jokios apdailos, net be langų ir loterijos būdu – kai jį perki, negali žinoti, kurioje vietoje gyvensi. Nedidelio buto kaina tokiame name siekia apie 10 tūkst. litų. Tiesa, atsikraustę galite nustebti, kad visame name jūsų butas vienintelis gyvenamas, o aplink – vien tuščios plytų dėžutės.

Toks butas – kievieno vesti ketinančio vyro „must have“. Be to, jis dar privalo įrengti ir apstatyti visus kambarius. Nuotaka bendrame būste bus atsakinga tik už virtuvės įrangą ir namų tekstilę. Egipte vyrams vis dar galima turėti keturias žmonas. Tiesa, kiekvieną jų jis įsipareigoja vienodai aprūpinti, išlaikyti ir mylėti. Todėl retam daugpatystė yra realiai įkandama.

Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./daugiabutis
Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./daugiabutis

Šiame kontekste visai nejuokingai skamba iš aptanaujančio personalo nuskambėjęs pasiūlymas „Masaž? Spa? Zamuž?“ (Masažo, spa, ištekėt? – rusų k.). Dalies jaunų egiptiečių svajonė – susirasti moterį iš Europos ir palikus gimtąją šalį išvykti gyventi svetur.

Tiesa, tam, kad su dama galėtų artimiau susipažinti jau Egipte, egiptiečiams tenka gerokai pavargti. Į viešbučius pašaliniai įleidžiami tik tuomet, jei porą saisto įsipareigojimai. Todėl susipažinę su moterimis Egipto vyrai jas vedasi ne tiesiai į lovą, o pas advokatą sudaryti preliminarios santuokos. Tiesa, ji galioja tik tol, kol kas nors ima ir suplėšo dokumentą. Todėl šis popierėlis gana populiarus ir tarp sekso turisčių.

Dauguma jaunų sekso industrijon pasidavusių jaunų arabų klienčių atvyksta iš Didžiosios Britanijos. Šios šalies agentūros vienintelės nesustabdė kelionių į Egiptą pardavimų šių metų rugpjūtį ir vežė turistus į Hurgadą bei Šarm el Šeichą apsimesdamos, kad šie miestai nėra galutinė keliautojų stotelė.

Prarasti milijardai

Tačiau vien britų nepakako, kad turizmo rinka galėtų normaliai veikti. Gidai liko be darbo arba jų algos sumažėjo nuo 8 tūkst. iki 500 Egipto svarų (nuo 2,5 tūkst. iki 160 litų), o viešbučius bandyta užpildyti vietiniais, suteikiant jiems beprocentes paskolas atostogoms.

Egiptas pasiilgo turistų. Dar labiau – jų atsivežamų pinigų. Egipte iš turizmo surenkama apie 15 proc. BVP, sektoriuje dirba beveik 20 proc. šalies gyventojų. Todėl rugpjūčio pradžioje daugelio Europos valstybių užsienio reikalų ministrų antrą kartą po 2011 m. pavasario paskelbta rekomendacija neatostogauti Egipte, o atostogaujant bent jau nepalikti kurortų, vėl skaudžiai kirto šalies ekonomikai.

Masaž? Spa? Zamuž? - pusiau juokais siūloma Egipto viešbučiuose.

Po pirmosios revoliucijos 2011 m., kai iš posto buvo nuverstas H.Mubarakas, Egipte veikiančios turizmo bendrovės prarado beveik 50 proc. klientų ir apie 25 proc. pajamų. Prezidentu tapus M.Mursiui rinka ėmė atsigauti, tačiau po jo nuvertimo ir vėl kilusios sumaišties turizmą sukrėtė antroji krizės banga.

„Egiptas neteko milijardų dolerių. Turizmo ministerijos skaičiavimais, 8 mlrd. dolerių“, – teigė „Tez tour“ vadovas Egipte Ehabas Wahdanas.

Pasak jo, geriausiu atveju, turizmo sektorius visiškai atsigaus tik kitų metų kovą-balandį, nors turistai iš Rytų Europos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos į Egiptą vyksta jau dabar.

E.Wahdanas labiausiai didžiuojasi tuo, kad jo vadovaujamai kompanijai su krize kol kas sekasi kovoti neblogai. Taip, jis pripažįsta, kad šiemet, po antrosios krizės bangos, jau teko mažinti išlaidas, atlygiai įmonėje kiek sumažėjo dėl klientų trūkumo, tačiau joje tebedirba 845 žmonės, kurių, kaip numato Egipto įstatymai, 90 proc. sudaro patys egiptiečiai. 2012 m. įmonė darbuotojams sugebėjo išmokėti net tryliktus atlyginimus.

Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./Ehabas Wahdanas
Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./Ehabas Wahdanas

E.Wahdanas tikina, kad „Tez tour” sėkmės Egipte paslaptis yra kokybė. Pačiam E.Wahdnmui jau teko dirbti buvusio Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo gidu, o netrukus planuojamas dabartinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitas Egipte su „Tez tour“ palyda.

Ilgesys H.Mubarakui stiprėja

Rusijos prezidentas V.Putinas Egipte itin laukiamas. Būtent Rusija po to, kai revoliucijos atgrasė Vakarų šalių verslą nuo investicijų į rizikingą šalį, liko stambiausia užsienio investuotoja Egipte.

„Maskva dabar geriausia mūsų draugė“, – paprašytas papasakoti apie politinę situaciją Egipte pareiškė prie viešbučio baseino sutiktas informacinių technologijų specialistas, buvęs H.Mubarako patarėjas Michaelis Keriakosas.

Pasak jo, Egiptas apskritai be reikalo ėmėsi versti diktatorių H.Mubaraką, nes prie jo neva buvęs šalies „aukso amžius“, šalis buvo ir turtinga, ir gausiai lankoma. „Daugiau jokių revoliucijų. Reikia turistų“, – pareiškė M.Keriakosas.

Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./Sameh Shokry
Liepos Želnienės/15min.lt nuotr./Sameh Shokry

Nuolatinis protestų prieš H.Mubaraką, o dabar ir prieš M.Mursi dalyvis gidu Hurgadoje dirbantis Sameh Shokry taip pat pripažįsta, kad egiptiečiai truputį pavargo nuo suirutės ir ilgisi H.Mubarako režimo. Tačiau taip, anot jo, nutiko todėl, kad M.Mursi, iš kurio žmonės tikėjosi stebuklų, iš tiesų pasirodė esąs netgi blogesnis už savo pirmtaką.

Prieš M.Mursi – jo paties pažadai

Vienu metu po pirmosios revoliucijos M.Mursio populiarumas siekė net 80 proc. Tačiau netrukus prieš rinkimus gausiai dalinti pažadai per 100 dienų išspręsti didžiules eismo, nešvaros miestuose problemas atsigręžė prieš jį patį. M.Mursi buvo nuverstas.

„Apie H.Mubarako laikus su ilgesiu kalbama ne dėl to, kad H.Mubarakas buvo geras, bet todėl, kad M.Mursi buvo už jį blogesnis. H.Mubarakas diktatoriumi tapo per 30 metų. Tuo tarpu M.Mursi – vos per metus“, – pasakoja S.Shokry.

Jis primena, kad M.Mursi buvo pažadėjęs visada stovėti tautos pusėje, tačiau vos susidūręs su protestuotojais išvadino juos užsienio atsiųstais provokatoriais ir atsigręžė į Musulmonų broliją. „Lygiai tą patį prieš tai kalbėjo ir darė H.Mubarakas“, – priminė S.Shokry.

Sunkiausia prognozuoti, kas Egipto laukia ateityje – po referendumo dėl Konstitucijos ir naujų rinkimų, kurie turėtų įvykti kitų metų pradžioje. Lieka esminis, bet vis dar neatsakytas klausimas, ar Egiptas ir toliau eis demokratiniu keliu, ar vėl rinksis tik revoliucijas ir kurs sąmokslo teorijas.

„Mes nebenorime dar vienos revoliucijos, nežinome, ar ji gali įvykti, ar to reikia, tačiau manome, kad turime būti laisvi pasirinkti savo valdžią. Jei ji ir vėl bus bloga, mes vėl eisime į kovą“, – aiškino S.Shokry.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas