Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Planuojantiems atostogas – kodėl verta kreiptis į kelionių organizatorių?

Turbūt daugeliui šiais laikais kyla klausimas – kam reikalingas kelionių organizatorius, o juo labiau iš Lietuvos, kai viską galima užsisakyti pačiam internetu, tiesiai iš viešbučių, avialinijų ar vietinių ekskursijų organizatorių?
Kartais kelionės planavimą ir organizavimą geriausia patikėti profesionalams
Kartais kelionės planavimą ir organizavimą geriausia patikėti profesionalams / 123rf.com

Dar dažnai galvojama, kad viską organizuojantis patiems, galima ir sutaupyti. Žinoma, viską galima pasidaryti pačiam, ir kelionė tikrai nėra skaudantis dantis, tačiau tas, kuris organizuoja kelionę, turi būti bent šioks toks profesionalas. Kitu atveju gali tekti ne tik smarkiai nusivilti, bet ir išleisti neplanuotai daug.

Kai ilgai planuota kelionė virsta blogu prisiminimu

Savo istorija apie nusivylimų kupiną kelionę dalijasi Reda, nenorėjusi viešai atskleisti savo pavardės. Redą galima vadinti patyrusia keliautoja – per metus moteris kartu su šeima ar draugais aplanko bent du tolimus kraštus, taip pat būna ne viena trumpesnė kelionė Europoje, ir taip jau 15 metų. Ir nors iš kelionių moteris visuomet parsiveža pačių geriausių įspūdžių, to negali pasakyti apie prieš metus aplankytą Šri Lanką.

„Į Šri Lanką keliavome visa šeima. Iš toje šalyje gyvenančių pažįstamų gavome rekomendaciją apie vietinę kelionių organizatorių, kuris galėtų suorganizuoti pažintinę kelionę. Su organizatoriumi susisiekėme dar prieš pusę metų, kruopščiai planavome kelionės maršrutą. Svajojome traukiniu panoraminėje kupė pravažiuoti gražiausiomis Šri Lankos vietomis, pamatyti kalnus – tai įspūdinga, viena gražiausių pasaulyje geležinkelio linijų. Didžiąją dalį sumos už kelionę sumokėjome iš anksto. Nuvykus į Šri Lanką, pirmą kartą taip nusivyliau kelionės metu: brangiai kainavęs asmeninis gidas visos kelionės metu nieko nepasakojo, trečią dieną padavė „Lonely Planet“ kelionių vadovą, kad patys pasiskaitytume, visuose objektuose papildomai samdėme gidus, kuriems turėjome mokėti, negana to asmeninis palydovas visą laiką rekomenduodavo kažkokias vietines paslaugas už dideles kainas, spaudė mokėti vis didesnius arbatpinigius, o galų gale pareiškė, kad nenupirko traukinio bilietų, kurie buvo įtraukti į turo kainą“, – prisiminimais dalijasi Reda.

Pasak keliautojos, blogiausia šioje situacijoje buvo tai, kad nebuvo kito pasirinkimo – turi prisitaikyti prie vietinio kelionių organizatoriaus sąlygų arba liksi be nieko, vienas viduryje Šri Lankos. Grįžusi iš kelionės Reda parašė atsiliepimą „Tripadvisor“ ir netrukus sulaukė laiško iš agentūros – iš pradžių su prašymu išimti blogą atsiliepimą mainais į pusę kelionės sumos, kurią grąžintų tik po mėn., paskui jau su didesniu spaudimu tą padaryti ir dar greitai – per 24 valandas.

Supratusi, kad niekas pinigų nesiruošia grąžinti, Reda atsiliepimo neištrynė – nors tai neatpirks patirto nusivylimo, streso ir neplanuotų išlaidų, bet gal padės kitiems išvengti šių nemalonumų. Tačiau tai irgi klausimas – juk niekas netrukdo tokiems apsimetėliams pasivadinti nauju vardu ir toliau tęsti veiklą.

Reda gailisi, kad tą kartą nepasirinko įprasto kelionių organizatoriaus paslaugų.

„Keliaudamas nori kuo labiau pažinti šalį, pamatyti ne tik turistų lankomas vietas, bet tikrą šalies veidą, pažinti kultūrą, pabendrauti su vietiniais.

Ruošiantis reikia labai kruopščiai planuotis maršrutą, perskaityti ne vieną buvusių toje šalyje atsiliepimą, knygą, o juk mes tam paprastai neturime laiko. Profesionalus kelionių organizatorius gali tai padaryti už tave, o papildomai, nereikės rūpintis pervežimais, gausi „patikrintą“ gidą, kuris papasakos daug daugiau ir įdomiau, nei galėtum kur perskaityti.

Dar vienas labai svarbus dalykas yra tai, kad iškilus bėdai, tau nieko nereikia rūpintis, – sako Reda. – Mes patys visada pirmenybę teikiame mažiems, vadinamoms „boutique“ tipo kelionių organizatoriams, nes jos visai kitaip žiūri į klientą. Joms svarbus kiekvienas keliautojas ir jo patirtis, kadangi taip gali sudaryti visapusiškai poreikius atitinkantį maršrutą. Be to, keliaujančių grupės būna mažesnės – mums taip pasiseka, kad tą grupelę dažniausiai sudaro tik mūsų draugai, o nuo to kelionė tik smagesnė. Dar labai svarbus mažų agentūrų privalumas – tai, kad jos atranda nerealius vietinius gidus, kurie patys yra išskirtinės asmenybės ir savo šalį atskleidžia gražiausiomis spalvomis. Neseniai grįžome iš kelionės į Maroką – dar dabar negalime atsigauti, kaip viskas buvo gerai!“

Su kelionių organizatoriumi viskas paprasčiau

„Ilgametė kelionių – tiek keliavimo, tiek organizavimo – patirtis rodo, kad kelionių metu gali nutikti pačių netikėčiausių situacijų.

Pavyzdžiui, prieš kelerius metus turėjome 11 žmonių grupę, kuri keliavo maršrutu Tibetas–Nepalas–Butanas, ir netikėtai, kelionės viduryje kilo žemės drebėjimas Nepale. Galite įsivaizduoti, kokia panika buvo šalyje, ką tokioje situacijoje daro turistai? Kartu su mumis keliavę žmonės buvo saugūs ir nenukentėjo nuo žemės drebėjimo, nes kelionės eigoje keitėme programą ir savo sąskaita gabenome turistus taip, kad išvengtume epicentro zonos. Pagalbos kartais kreipiasi net ir labai patyrę keliautojai tiesiog dėl patogumo, pavyzdžiui, neseniai kreipėsi pora, kuri įvertino, kad jiems patiems organizuotis transportą tarp Meksikos, Gvatemalos ir Belizo bus laiko ir pastangų reikalaujantis dalykas“, – sako egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė Gabrielė Štaraitė.

Gabrielės Štaraitės nuotr./Gabrielė Štaraitė
Gabrielės Štaraitės nuotr./Gabrielė Štaraitė

Ji išskiria kelis kreipimosi į kelionių organizatorių privalumus. Pirmiausia, kelionių organizatorius, kuris puikiai pažįsta šalį, į kurią keliausite, nuo keliautojų pečių nuims planavimo ir organizavimo rūpesčius. Daugelis atostogų metu nenori dar kažkuo rūpintis – eiti apžiūrėti viešbučio ir derinti kainą, derėtis su taksistu, už kiek jis nuveš iš oro uosto į miestą ir pan. Visa tai gali užtikrinti kelionių organizatorius, tad keliaujantiems belieka vienintelis rūpestis – priimti visus malonius kelionės įspūdžius.

Profesionalus organizatorius parinks geriausią kelionės vadovą. Keliaujant su nedidele grupe ir kelionės vadovu, tos šalies specialistu, galima apie šalį kartais net daugiau sužinoti nei iš vietinių gyventojų. Vietiniai visada pasidalins savo gyvenimo patirtimi, papasakos istoriją, bet dažnai nepateiks konteksto, kodėl taip yra. Be to, kelionės vadovas, kalbantis vietine kalba, bus mieliau priimtas į svečius net ir kartu su visa grupe, taip pat lengviau išspręs iškylančias problemas, ypač, jei yra keliaujama atokiau nuo turistų numintų takų.

Maršrutas bus parinktas pagal jūsų poreikius. Tikrai ne visos vietos agentūros egzotinėse šalyse jus apgaus, dauguma tikrai labai stengiasi viskuo pasirūpinti ir padėti, tačiau kartais jos pasiūlo visai ne tai, ko nori keliautojas, nes tiesiog viską vertina pagal savo suvokimą. Štai kad ir Kinijoje – jie mieliau turistams rodo naujai pastatytas gražias šventyklas nei senas autentiškas. Na, o jei atsitiks taip, kad liksite nepatenkinti – galimybės išsireikalauti iš jų kompensacijos praktiškai nebus.

Kilus nemalonumams, organizatorius spręs situaciją iš karto. Pakeis netinkantį gidą, jei reikės – keis viešbutį ir darys viską, kad keliautojas gautų tai, už ką sumokėjo. Jei vis dėlto keliautojams suteiktos paslaugos neatitiko sutartos kokybės, patikimas organizatorius grąžins dalį pinigų už kelionę.

Tie, kurie keliauja savarankiškai, dažnai bijo kreiptis į Lietuvos kelionių organizatorius, bet kreipiasi į vietinius, nes taip bus pigiau. Taip, kartais taip ir bus, bet tikrai ne visada. Neseniai konsultavau privačią 4 žmonių grupelę, vykstančią į Indoneziją, ir pasiūliau jiems paskaičiuoti, kiek kainuotų keliauti su mumis. Kaina visiškai atitiko tą sumą, kurią jie buvo numatę, ir jiems nebereikės išlipus iš lėktuvo organizuotis transporto, kuris juos nuveš į kitą miestą už kelių šimtų kilometrų. Mokėdami tą patį, jie sutaupys savo laiko ir nervų.

Privalumų būtų galima įvardyti ir daugiau, tačiau taip pat svarbu suvokti ne tik kelionių organizatorių privalumus, bet ir teisingai jį pasirinkti.

Kaip išsirinkti patikimą kelionių organizatorių?

123rf.com /Kelionių agentūroje
123rf.com /Kelionių agentūroje

Pasak Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentės ir kelionių organizatoriaus „Estravel“ vadovės Žydrės Gavelienės, Lietuvoje yra nemažai profesionalių kelionių organizatorių, kurių paslaugų pasiūla prilygsta efektyviausiai veikiantiems kelionių organizatoriams pasaulyje, bet, deja, yra ir tokių, kurie klientus vilioja prastu kelionių turiniu ir nerealiai pigia kaina.

Asmeninio albumo nuotr./Žydrė Gavelienė
Asmeninio albumo nuotr./Žydrė Gavelienė

Būtent dėl pastarųjų klientai ir turi nemalonių patirčių. Jos teigimu, kelionių verslas, kaip ir bet kuris kitas verslas, valosi nuo norinčių nesąžiningai pasipelnyti, bet tam labai svarbu, kad ir klientai rinktųsi atsakingai.

„Planuojantiems keliones, būtina pasirinkti tinkamą kelionių organizatorių. Jeigu jau mokate už kelionę ne vieną tūkstantį eurų, tai įsitikinkite pasirinkto kelionių organizatoriaus patikimumu. Pasidomėkite ne tik jo feisbuko puslapiu, bet ir Valstybiniame turizmo departamente (VTD) pateikiamais sąrašais – ar jis yra įtrauktas tarp kelionių organizatorių, ar priklauso profesinei asociacijai, pažiūrėkite „Verslo žinių“ pateikiamą informaciją apie įmonę, kiek darbuotojų, kaip seniai dirba, ar laiku sumoka mokesčius. Patikimų kelionių organizatorių rinkoje tikrai yra, kurie ne tik dirba iš širdies, bet ir turi didelį ratą klientų ambasadorių – pasiklausinėkite, gal kam teko keliauti su šiuo organizatoriumi“, – patarimais dalijasi Ž.Gavelienė.

Dar keli patarimai:

  • visada pasirašykite kelionės sutartį, jei perkate daugiau nei dvi paslaugas. Jei perkate kelionės paketą, t. y. skrydį ir viešbutį, skrydį ir ekskursiją, viešbutį ir pervežimą ar pan. – tai jau yra laikoma organizuota kelione ir už jos įvykdymą bus atsakingas jos organizatorius;
  • kelionių organizatorių veikla yra reguliuojama, todėl kelionių organizatorius turi turėti Turizmo departamento išduotą pažymėjimą, patvirtinantį, kad jis ne tik gavo leidimą teikti šias paslaugas, bet ir pagal Turizmo įstatymą atitinka kelionių organizatoriams keliamus reikalavimus. Galite paprašyti parodyti šį pažymėjimą;
  • kelionių organizatoriai privalo turėti savo prievolių įvykdymo užtikrinimo dokumentus, t. y. turėti draudimą, laidavimą ar kitą finansinę garantiją, kuri būtų panaudota jų bankroto atveju turistų nuostoliams atlyginti. Be abejo, kuo didesnė ši suma – tuo saugiau keliautojui, tačiau tai nereiškia, kad mažesni kelionių organizatoriai yra automatiškai rizikingesni – tiesiog jų organizuojamų kelionių kiekiai yra mažesni. Šiuos duomenis galite patikrinti jau minėtame VTD puslapyje.
  • Nepamirškite, kad daug kas kelionėje priklauso tik nuo jūsų – ieškokite ir atraskite tai, kas geriausia!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas