Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Planuojate aplankyti Atėnų Akropolį? Pagal naujas taisykles galite būti neįleisti

Nuo kito mėnesio į Atėnų Akropolį, populiariausią Graikijos archeologinę vietovę, kasdien bus įleidžiama tik 20 000 lankytojų. Taip pat bus nustatytas maksimalus lankytojų skaičius per valandą.
Atėnai
Atėnai / 123rf.com nuotr.

Iki šiol į paminklų kompleksą per dieną prasmukdavo iki 23 000 žmonių, daugiausia didelės grupės lankydavosi prieš vidurdienį, rašoma „Euronews“.

Kultūros ministrė Lina Mendoni teigė, kad kontrolė reikalinga siekiant išvengti spūsčių ir perpildymo UNESCO pasaulio paveldo objekte.

123RF.com nuotr. / Atėnai
123RF.com nuotr. / Atėnai

Pernelyg didelis turizmas Akropoliui kelia grėsmę

Interviu radijui L. Mendoni sakė: „Akivaizdu, kad turizmas yra pageidautinas šaliai, mums visiems. Tačiau turime išsiaiškinti, kaip pernelyg didelis turizmas nepakenks paminklui“.

Ministrė teigė, kad nauji įvažiavimo apribojimai bus bandomai taikomi nuo rugsėjo 4 d., o nuo 2024 m. balandžio 1 d. įsigalios visam laikui.

Apsilankymo laikas nebus ribojamas, nors Mendoni sakė, kad žmonės, atvykę su organizuotomis ekskursijomis arba iš kruizinių laivų, kurie sudaro apie 50 proc. visų lankytojų per dieną, vidutiniškai praleidžia 45 minutes.

Kuriuo metu dirba Akropolis?

Akroplis dirba nuo pirmadienio iki sekmadienio, 8–20 val.

Pagal naująsias taisykles kiekvieną valandą bus įleidžiamas tik tam tikras lankytojų skaičius.

Šiuo metu pusė Akropolio lankytojai atvyksta nuo 8 iki 12 val. Pagal naująją sistemą nuo 8 iki 9 val. ryto bus leidžiama įeiti 3000 žmonių, kitą valandą – 2000, o likusį dienos laiką šis skaičius keisis.

„Priemonė bus skirta paminklo apsaugai, kuri mums yra svarbiausia, taip pat lankytojų patirčiai pagerinti“, – sakė Mendoni.

123rf.com nuotr. / Atėnai
123rf.com nuotr. / Atėnai

Ar kitos Graikijos lankytinos vietos paseks šiuo pavyzdžiu?

Mendoni teigė, kad panašūs apribojimai bus nustatyti ir kitoms populiarioms archeologinėms vietovėms. Ji pridūrė, kad sprendimas dėl Akropolio buvo priimtas po konsultacijų su kelionių ir kruizų operatoriais, o dėl birželio mėn. įvykusių Graikijos visuotinių rinkimų buvo atidėtas.

Graikijos statistikos institucijos duomenimis, pernai šioje vietoje apsilankė daugiau kaip 3 mln. žmonių.

Reagavo ir į karščio bangą

Graikijos valdžios institucijos praėjusį mėnesį per patį karščio bangos įkarštį, kuris taip pat sukėlė didžiulius gaisrus visoje šalyje, vidurdienį uždarė Akropolio ir kitų senovinių objektų lankymą.

Jos taip pat įrengė tentus, kad nuo saulės apsaugotų žmones, stovinčius eilėje prie Akropolio šventyklų. Mendoni sakė, kad prireikus šie veiksmai bus pakartoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius