Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuokite savaitgalį jau dabar: pažintiniai takai Kauno rajone

Trečiadienis - ne tik savaitės vidurys, bet ir geriausias laikas apsispręsti, ką veiksite savaitgalį. Jei idėjų dar neturite, bet žinote, kad nenorite pirmą kalendorinio rudens šeštadienį ir sekmadienį praleisti namuose, kviečiame atrasti pažintinį turizmą. Šįkart siūlome „važiuoti pasivaikščioti“ į Kauno rajone esančius pažintinius takus. Čia yra ne tik gražiausiu pripažintas Kadagių slėnis!
Pažintinis turizmas Kauno rajone
Pažintinis turizmas Kauno rajone / Kauno rajono savivaldybės, Kauno rajono TIC nuotr.

Mėgstantys pasivaikščiojimus gamtoje gali išbandyti įvairaus ilgio (nuo 1 iki 40 km) Kauno rajone besidriekiančius pažintinius ir sveikatingumo takus.

Kadagių slėnis Arlaviškėse

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kadagių slėnis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kadagių slėnis

Tai - pats žinomiausias pažintinis takas ne tik kauniečiams. 2016 metais jis išrinktas gražiausiu pažintiniu taku Lietuvoje. Be to, šiemet jį pasiekti galima ne tik automobiliu, dviračiu ar (tiems, kam patinka vaikščioti) pėsčiomis, bet ir laivu.

Kas yra Kadagių slėnis? Tai botaninis draustinis Arlaviškių kaimo pakraštyje, stačiame Nemuno kilpos šlaite apaugęs paprastaisiais kadagiais. Kadagių slėnis priklauso Kauno marių regioniniam parkui. Tai – valstybinės reikšmės gamtos paminklas. Prieš šimtmetį kadagynas užėmė apie 9 ha. Kadagių slėnio viršutinėje dalyje, ant skardžio krašto 2010 m. įrengtas 1,3 km pažintinis pėsčiųjų takas. 2016 m. šis takas pripažintas gražiausiu Lietuvoje.

Žiegždrių geologinis takas

Žiegždrių geologinis takas įrengtas geologiniu požiūriu svarbioje vietoje. 1,6 km ilgio takas veda pro varvinių molių nuošliaužą, Žiegždrių atodangą, aštuonkamienę bei pačią storiausią kairiajame Kauno marių krante liepas, Kalniškių konglomeratų atodangą.

Dubravos rezervatinė apyrubė

Dubravos rezervatinės apyrubės apžvalgos takas
Dubravos rezervatinės apyrubės apžvalgos takas

Rezervatinė apyrubė įsteigta 1994 m. siekiant išsaugoti retas miško augavietes, našius spygliuočių medynus ir kitas vertingas augalų bendrijas. Gamtiniu požiūriu vertinga rezervatinėje apyrubėje esanti natūrali aukštapelkė. Visas Dubravos apyrubės rezervatas apima 120 ha teritoriją, kurioje auga sunkiai į vieno žmogaus glėbį telpančios pušys, savo viršūnes iškėlusios net į 33 m aukštį. Per visas įdomiausias rezervato vietas vingiuoja 1,9 km ilgio pažintinis takas, su pakeliui išdėstytais informaciniais stendais.

Ši vieta įdomi tuo, jog lankant ją skirtingu metų laiku galima labai vaizdžiai išvysti, kaip gyvena miško ir pelkės augmenija.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Nenupudruotas“ miškas ir pelkė – visa tai rasite netoli Kauno

Pakalniškių pažintinis takas

3 km ilgio Pakalniškių pažintinis takas įrengtas Girionių parke, Kauno marių pakrantėje. Takas prasideda šalia Pakalniškių piliakalnio ir tęsiasi iki Girionių parko.

Rekreacinis takas Girionys-Laumėnai-Žiegždriai

15min.lt skaitytojos Vaidos Baronaitės Mirolenko nuotr./Kauno rajonas, Girionys
15min.lt skaitytojos Vaidos Baronaitės Mirolenko nuotr./Kauno rajonas, Girionys

Rekreaciniame take galima išvysti iki šiol vykstančius marių šlaitų formavimosi geologinius procesus ir pasigrožėti kraštovaizdžiu. Kelionė pažintiniu taku prasideda nuo Girionių poilsiavietės, esančios Raguolių pušyno pašonėje. Pasiekę tako pabaigą būsite nukeliavę apie 6 km.

Kulautuvos pėsčiųjų sveikatingumo takas

Kauno rajono turizmo informacijos centro nuotr./Šilelio-Kulautuvos dviračių takas nuo Netonių kalno
Kauno rajono turizmo informacijos centro nuotr./Šilelio-Kulautuvos dviračių takas nuo Netonių kalno

Mėgstantieji keliauti pėsčiomis Kulautuvoje ras net 6 skirtingo ilgio ir sudėtingumo trasas: trumpiausios ilgis 2,6 km, ilgiausios - 6 km. Take įkurtas Dievų ir Deivių slėnis, vietinių dažnai vadinamas tiesiog skulptūrų parku. Čia Lietuvos skulptorių vasaros pleneruose sukurtos iš ąžuolo skulptūros, įprasminančios svarbiausius pagoniškus dievus ir deives – Perkūną, Žemyną, Gabiją, Laimą ir kt.

Šaltinių takas Kačerginėje

Kauno rajono turizmo informacijos centro nuotr./Pyplių piliakalnio pietinė pusė, šalia kurio netoli eina dviračių takas ir Šaltinio takas
Kauno rajono turizmo informacijos centro nuotr./Pyplių piliakalnio pietinė pusė, šalia kurio netoli eina dviračių takas ir Šaltinio takas

Tai natūraliai išvaikščioti 6 km ilgio takelių labirintai, vedantys per vaizdingiausias Kačerginės šilo apžvalgos aikšteles, nuo kurių atsiveria kerintys Nemuno vaizdai, iki Pyplių piliakalnio ir atgal. Kelyje teks kirsti nemažai čiurlenančių šaltinių, kurių vandeniu bus galima atsigaivinti. Takas sudarytas iš dviejų dalių: pirmoji – aktyvesnė, antroji – ramesnė. Šaltinių takas pritaikytas šiaurietiško ėjimo mėgėjams ir bėgikams, dalyvaujantiems ištvermės varžybose.

Jadagonių ekologinės trasos

5-40 km ilgio trasose įrengtuose informaciniuose stenduose nurodytos lankytinos vietos, piliakalniai, partizanų bunkeriai, amatininkai. Šias trasas pamėgę šiaurietiško vaikščiojimo entuziastai. Greta yra ir aktyvaus laisvalaikio pramogų.

Kauno rajono turizmo informacijos centro nuotr./Pramogų parkas Skirmanto Paukščio sodyboje, Jadagonyse
Kauno rajono turizmo informacijos centro nuotr./Pramogų parkas Skirmanto Paukščio sodyboje, Jadagonyse

Kamšos pažintinis takas

Kamšos botaninio-zoologinio draustinio pažintinis takas atidarytas 2017 m. Tai 1,5 km ilgio žiedinis maršrutas po Kamšos draustinį. Take įrengti informaciniai stendai kviečia susipažinti su vietos augalija ir gyvūnija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai