Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Lietuvą plaukiojantys laivų kapitonai Aurelija ir Bronius: iki svajonės reikėjo eiti dešimtmečius

Kiek mažakalbį šešioniškį laivo kapitoną Bronių Kalvaitį tikrai įmanoma prakalbinti, o tada jau pasipils istorijos – ir apie Nemunu pavasarį atplukdytus tūkstančius kubinių metrų sąnašų, ir apie jūrinius erelius, ir apie visur besikerojančius gluosnius. Žodžiu, daug nuosavu kailiu patirtų istorijų. O iki šios palaimos ant laivo kapitono tiltelio reikėjo eiti dešimtmečius – tai ir darbas „Šilutės melioracijoje“, ir Rusnės gelbėjimo stotyje.
Laivų kapitonai Aurelija ir Bronius Kalvaičiai
Laivų kapitonai Aurelija ir Bronius Kalvaičiai / Tomo Juknevičiaus nuotr.

Nuo valdiškų darbų ant nuosavo tiltelio

Panaši ir Broniaus antrosios pusės Aurelijos Kalvaitienės istorija – Klaipėdos universiteto Kraštovaizdžio architektūros magistro studijos, keletas metų sėslaus darbo Rusnės regioniniame parke, o jau nuo 2019 m. atradimo metai kelionių agentūroje „Upaitė“.

Tomo Juknevičiaus nuotr. / Vienintelė vidaus laivų kapitonė Lietuvoje Aurelija Kalvaitienė
Tomo Juknevičiaus nuotr. / Vienintelė vidaus laivų kapitonė Lietuvoje Aurelija Kalvaitienė

Vienintelė vidaus laivų kapitonė Lietuvoje Aurelija Kalvaitienė dabar drąsiai sako: „Aš jaučiu malonumą organizuodama žygius po pamarį. Neišsprendžiamų problemų tikrai nėra, o įvairiausius turus mielai organizuoju ir norvegams, ir vokiečiams. Kartais tampu ir bernvakarių organizatore“. Beje, smarkiai pašėlusių išgėrusių kompanijų Aurelija į laivus neįleidžia, o tokių ir beveik nepasitaiko.

„Visada buvo noras pradėti asmeninę veiklą, – sako Aurelija. – O verslo idėjos pradžia buvo prieš gerą dešimtmetį, kai buvo nupirkta keletas irklenčių. Palaipsniui atsigręžta į atvykstančius poilsiautojus.“

Aurelija parengė ne vieną maršrutą po pamario kraštą, aprėpiantį ir įdomiausias dar neatkurtas dvarvietes, ir protestantiškas koplytėles ar karalienės Luizos tiltą ties Tilže. Kasdienei duonai ne sezono metu žiemą Aurelija uždirba parduodama kitų kelionių organizatorių rengiamas keliones į Egiptą ar Madeirą, bet tai didelės palaimos tikrai nesuteikia.

Maršrutų autentiškumas

Rengiant pasiūlymus po Nemuno deltą kiekvienas jų yra individualus ir kitoks. Klientai turi savų įgeidžių ir juos privalu patenkinti. Patys iškylų pamatiniai svertai būna kiek panašūs – žuvienė ant vandens, paukščių kolonijos ir neaprėpiami „instagraminių“ nuotraukų toliai.

Aurelija tautiečiams pataria Rusnės kryptimi judėti ankstyvą pavasarį, kai gamta tik prabunda.

Pasak vienintelės vidaus laivų kelionių kapitonės, pats darbų pikas yra nuo pavasario iki vėlyvo rudens, o dažniausiai užsakomos pramogos yra susijusios su vandeniu.

Ramesniu žiemos metu ar ankstyvo pavasario periodu siūlomos pramogos potvynio užlietu Žalgirių mišku baidarėmis ar irklentėmis, o bijantiems vandens siūlomos įvairios edukacijos ar ekskursijos.

Aurelija tautiečiams pataria Rusnės kryptimi judėti ankstyvą pavasarį, kai gamta tik prabunda, o nuo ankstyvų paukščių trelių gali vos ne apkursti. Antras patarimas – nesibaidyti vieno kito debesies. Būtent kiek lietingesniu periodu – vyksmo gamtoje daugiau. Trečia – nebijoti paplušėti gamtoje, o tai ir mini nendrių pjovimo varžybos, ir meškeriojimo varžytuvės.

Paklausta, ar nenorėtų šioje gamtos oazėje rengti realių gamtos pažinimo pamokų gimnazistams, Aurelija šypteli: „Idėja gera, bet tam reikalinga neformaliojo švietimo licencija, o visko aprėpti tiesiog neįmanoma.“

Didesnėms ambicijoms Aureliją įkvepia ką tik nuleistas 34 vietų „Vikingas“, kuriuo siūlomi maršrutai ne tik po Nemuno deltą, bet ir po visas Kuršių marias. Laivas dengtas tentu, todėl nebaisus nei vėjas, nei lietus, o žvarbą mažina ir įrengtas šildymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas