Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Norvegiją keliavęs Laimonas papasakojo apie įspūdingiausias vietas: nustebs net ir daug matę

Kiekvienas esame atradę tokią šalį, į kurią norisi sugrįžti. Laimonui Lizdeniui, IT įmonės „Cognizant“ vyresniajam programinės įrangos inžinieriui ir komandos vadovui, tokia šalis yra Norvegija, į kurią jis atvyksta tik atsiradus progai.
Laimonas Norvegijoje
Laimonas Norvegijoje / Asmeninio archyvo nuotr./ „15min“ fotomontažas

„Darbovietė per metus suteikia galimybę „darbostogauti“ dvi savaites. Darbostogos suteikia daug privalumų, pradedant nuo aplinkos pakeitimo ir baigiant geresniu darbo ir asmeninio gyvenimo balansu. Keičiant aplinką, pavyksta atsipalaiduoti ir sumažinti bendrai patiriamą stresą. Būnant toli nuo įprastos darbo aplinkos, galiu atsiriboti nuo kai kurių buitinių bei darbo problemų, kurios kasdienybėje dažnai atrodo neišvengiamos“, – dalijasi pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Šalis, kurioje telpa viskas

L.Lizdenio nuomone, Norvegija yra nuostabi šalis, kuri negali nieko palikti abejingais.

„Visų pirma – tai nuostabi gamta. Fjordai, kalnai, ežerai, upės, miškai ir kriokliai sukuria nepakartojamus peizažus. Ši gamtos įvairovė siūlo įvairiapusiškas galimybes žygiams, kelionėms ar tiesiog laiko praleidimui gamtoje. Kiekvienas kampelis čia tarsi kviečia atrasti kažką naujo ir nuostabaus.

Norvegijoje mane taip pat žavi ir turiningas kultūrinis gyvenimas. Šioje šalyje gausu muziejų ir istorinių vietų, kuriuose galima išgirsti daug įdomių faktų ar legendų. Kiekvienas miestas turi savo unikalų šarmą, o įvairūs miesto ir kultūriniai renginiai, mugės praturtina mano patirtis. Pavyzdžiui, aplankęs Rumsdalio muziejų, kuris įsikūręs Moldėje, galėjau geriau suprasti šio miesto ir šalies praeitį ir kultūrą“, – kalba L.Lizdenis.

Dėl to jis stengiasi išnaudoti kiekvieną darbostogų akimirką.

„Viena iš neįkainojamų patirčių Norvegijoje buvo kelionė su žmona į Skala kalnų taką, kuris, nors ir buvo pažymėtas kaip sunkus „AllTrails“ programėlėje, viršijo mūsų lūkesčius. Kelias buvo daugiausiai nežymėtas takas, vietomis siekė net iki 80 proc. statumą, bet, nepaisant to, sugebėjome pasiekti 1001 metrų aukštį virš jūros lygio – kas buvo mūsų asmeninis rekordas.

Oras buvo debesuotas, su požymiais, kad bet kuriuo momentu gali prasidėti lietus, tačiau mūsų kelionė buvo ypatingai smagi. Iš viso praleidome 6 valandas pėsčiomis nueidami apie 12 km ir mėgavomės nuostabiais vaizdais bei stipriomis emocijomis“, – pasakoja jis.

Pašnekovas dalijasi, kad kai po kelionės įsėdo į mašiną, po 5 minučių iškart prasidėjo lietus. Tokios akimirkos sukelia dar didesnę nuostabą dėl Norvegijos gamtos įvairiapusiškumo ir jos neprognozuojamumo.

TOP4 vietos tiems, kurie mėgsta žygius

Trolių kelias. Trollstigen, dar žinomas kaip Trolių laiptai / kelias, yra viena įspūdingiausių ir labiausiai lankomų turistinių vietų Norvegijoje. Šis pavadinimas susijęs su norvegų mitologija, kurioje troliai yra labai svarbi dalis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Ši vieta garsi dėl savo serpantinų tipo kelio, kuris veda aukštyn stačiu šlaitu. Kelias turi 11 aštrių posūkių, o jo statumas siekia 9 proc. Kiekvienas posūkis pavadintas vietos darbininko, dirbusio tiesiant šį kelią, vardu.

Keliautojai gali mėgautis įspūdingais vaizdais į gilius slėnius ir aukštus kalnus.

Kelias kyla iki 850 metrų virš jūros lygio. Keliautojai gali mėgautis įspūdingais vaizdais į gilius slėnius ir aukštus kalnus. Vienas iš žymiausių vaizdų yra 320 metrų aukščio Stigfossen krioklys, kuris krenta žemyn kelio pakraštyje. Viršuje yra apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai į slėnį ir kalnus.

Šalia kelio yra keletas pėsčiųjų takų. Vienas iš populiariausių takų yra į Trollveggen – aukščiausią stačią uolą Europoje.

Dėl to Trolių kelias yra ne tik kelias, tai – kelionė per įspūdingiausius Norvegijos gamtos peizažus.

Geirangerio fjordas yra vienas iš gražiausių ir labiausiai lankomų fjordų Norvegijoje. Jis įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą dėl savo neįtikėtino gamtos grožio.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Šis fjordas garsėja savo stačiais, žaliais šlaitais, didingomis uolomis ir aukštais kriokliais. Du iš žymiausių krioklių yra „Septynios seserys“ (De Syv Søstrene) ir „Viengungis“ (Friaren), kurie, pasak legendos, simbolizuoja septynias seseris ir jas įsimylėjusį jaunuolį.

Fjordas apsuptas snieguotų kalnų viršūnių, tankių miškų ir ryškių pievų, kurios sukuria nepakartojamą kraštovaizdį.

Atvykus siūlomos įvairios turistinės veiklos: ekskursijos laivais, žygiai, dviračių turai ir kajakų nuoma. Lankytojai taip pat gali aplankyti apžvalgos aikšteles, tokias kaip Flydalsjuvet ir Dalsnibba, iš kurių atsiveria nuostabūs vaizdai.

Šio fjordo pakrantėse yra keletas senovinių ūkių, tokių kaip Skageflå, Blomberg ir Knivsflå, kurie buvo įkurti itin sunkiai pasiekiamose vietose. Šie ūkiai dabar yra svarbūs istoriniai paminklai ir liudija apie vietinių gyventojų atkaklumą bei gebėjimą prisitaikyti prie atšiaurių sąlygų.

Trollkyrkja, arba „Trolių bažnyčia“, yra vienas iš populiarių kalnų žygių. Tai kalkakmenio urvų sistema, esanti Norvegijos Miorės ir Rumsdalio regione, netoli Frænos miestelio. Ši unikali vieta pakeri savo grožiu ir unikalumu.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Trollkyrkja sudaro keletas tarpusavyje susijusių urvų, iš kurių trys yra pagrindiniai. Urvai išsidėstę 484 metrų aukštyje virš jūros lygio. Vienas iš įspūdingiausių urvų bruožų yra požeminiai kriokliai. Vanduo krenta iš maždaug 14 metrų aukščio, vaizdas ypač įspūdingas, kai jį apšviečia pro urvą besiskverbianti saulės šviesa.

Ši vieta, mėgstama tiek vietinių gyventojų, tiek keliautojų. Takas į urvus yra vidutinio sudėtingumo ir tinka daugumai lankytojų, nors kai kuriose vietose gali būti ir stačių šlaitų bei akmenų.

AndalsnesRomsdalseggen. Romsdalseggen yra viena iš žymiausių ir vaizdingiausių žygių trasų Norvegijoje, įsikūrusi Miorės ir Rumsdalio regione, netoli Ondalsneso miesto. Tai neįtikėtinai gražūs vaizdai į aplinkinius kalnus, fjordus ir slėnius.

Romsdalseggen trasa yra maždaug 10–11 kilometrų ilgio. Priklausomai nuo žygeivių tempo ir sustojimų dažnumo, žygis trunka nuo 6 iki 8 valandų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Žygis prasideda iš Vengedalen slėnio ir baigiasi Ondalsnese. Trasa eina per Rumsdalio kalnų keterą, kuri yra žinoma dėl savo stačių šlaitų ir kvapą gniaužiančių vaizdų.

Vienas iš pagrindinių Romsdalseggen žygio privalumų yra įspūdingi panoraminiai vaizdai. Žygio metu galima pamatyti Romsdalshorn, Trollveggen (Trolių sieną), Ondalsneso miestą ir Rumsdalsfjordeną.

Tiems, kas nepasirengę žygiuoti, gali pakilti funikulieriumi iš Ondalsneso miestelio ir pasigrožėti panorama ar papietauti specialiai įrengtoje apžvalgos aikštelėje.

Įvairūs pėsčiųjų žygiai

Miorės ir Rumsdalio apskritis Norvegijoje yra garsėjanti savo nuostabiais kalnais, fjordais ir žygio takais. Šiame regione galima rasti daugybę populiarių ir įdomių žygių trasų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Štai keletas jų:

Trolltunga (Trolių liežuvis). Ilgis: 27 km. Žymus dėl savo unikalaus akmens darinio, išsikišančio virš fjordo.

Rampestreken. Ilgis: 2,1 km. Trumpas, bet status žygis, vedantis į apžvalgos platformą virš Ondalsneso, su nuostabiais vaizdais į fjordą ir miestą.

Mannen. Ilgis: 4 km. Žygis į 1294 metrų aukščio viršūnę, su nuostabiais vaizdais į Rumsdalį ir aplinkinius kalnus.

Saksa. Ilgis: 5 km. Žygis į 1073 metrų aukščio viršūnę virš Hjørund fjordo, siūlantis nuostabius vaizdus į fjordą ir aplinkinius kalnus.

Innerdalen. Ilgis: 4 km. Žygis į vidinį slėnį tarp kalnų, dažnai vadinamą gražiausiu slėniu Norvegijoje, su vaizdingomis kalnų ir upelių panoramomis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Norvegijoje

Midsundtrappene. Tai įspūdingas laiptų ir takų tinklas Midsund mieste. Midsundtrappene laiptai yra sukurti siekiant palengvinti pėsčiųjų keliones į kalnus, kuriuos būtų sunku pasiekti tradiciniais takais. Laiptai yra pagaminti iš akmens ir metalo, užtikrinant jų patvarumą ir saugumą net ir esant blogoms oro sąlygoms. Populiariausi maršrutai yra į Rørsethornet ir Bløkallen viršūnes.

Rørsethornet. Ilgis: 5,5 km. Kylant viršūnės link, pėsčiųjų laukia daugiau nei 2200 laiptelių, o tai yra vienas iš ilgiausių laiptų maršrutų Norvegijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas