Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 28

Pokyčiai Armėnijoje: čia nebematyti nei Rusijos vėliavų, nei Putino portretų

Lietuvius visada domino Kaukazo šalys – Sakartvelas, Armėnija ir Azerbaidžanas. Šis domėjimasis didžiąja dalimi yra susijęs su sovietmečiu, mat buvimas tos teroristinės valstybės sudėtyje priverstinai suartino tautas, iki tol neturėjusias nieko bendro.
Armėnija
Armėnija / Vaido Mikaičio nuotr.

Ne kartą girdėjau močiučių ar mamų atodūsius, kad, oi, jaunystėje buvome Gruzijoje, labai patiko, o jau tie gruzinai, kokie vaišingi, draugiški, meilūs ir visokie anokie. Daugiausia atsiliepimų buvo apie gruzinus ar Gruziją (dabar pas mus šią šalį rekomenduojama vadinti Sakartvelu, tačiau Gruzijos pavadinimas vis dar nėra oficialiai uždraustas, tad jei jis man periodiškai išsprūs, tai jau neteiskite). Nemažai teko girdėti ir apie Armėniją bei armėnus ir kiek mažiau – apie Azerbaidžaną.

Lietuvių sentimentai Kaukazo šalims kuriam laikui prislopo ir kelionių į jas nebeliko, tačiau dabar jos vėl atgimė visu pajėgumu.

Sugriuvus SSRS, lietuvių sentimentai Kaukazo šalims kuriam laikui prislopo ir kelionių į jas nebeliko, tačiau dabar jos vėl atgimė visu pajėgumu. Kodėl jos buvo nutrūkusios? Kaip tai kodėl, prisiminkite pirmą nepriklausomybės dešimtmetį. Kas tada galėjo keliauti?

Žmonės buvo skurdūs, o skrydžiai buvo klaikiai brangūs. Keliauti galėjo tik turtuoliai, tačiau jie į mano aukščiau paminėtas šalis tikrai nesiveržė. Kodėl? Nes jose buvo dar didesnis skurdas, dar didesnė tamsa ir dar labiau išsikerojęs nusikalstamumas. Prie viso to dar buvo ir karas.

Vaido Mikaičio nuotr. / Armėnija
Vaido Mikaičio nuotr. / Armėnija

Gruzinai kariavo su Abchazija, o Armėnija – su Azerbaidžanu. Bet net ir karams pasibaigus, geriau tose šalyse netapo. Mano pažįstami kartvelai pasakojo, kad paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje sostinė Tbilisis vakarais panirdavo į tamsą, kurioje tapo atviras banditizmas.

Tačiau metai bėgo ir situacija tose šalyse po truputį gerėjo. Todėl nenuostabu, jog, žaisdamos lietuvių sentimentų Kaukazo šalims korta, lowcost‘inės oro linijos pradėjo į jas vykdyti skrydžius iš Lietuvos, o lietuviai mielais jais naudotis. Ir ne tik dėl nostalgijos, bet ir dėl žemų kainų. Tas ypač aktualu dabar, kai, išnykus kelionių į Ukrainą variantui, tų pigesnių pasirinkimų yra sumažėję. Čia aš kalbu apie Sakartvelo ir Armėnijos kryptis, į Azerbaidžaną lietuviams reikia vizų, tad keliauninkų į tą šalį kol kas yra mažiau.

Tačiau metai bėgo ir situacija tose šalyse po truputį gerėjo.

Pradėdamas pasakojimo apie tris Kaukazo šalis ciklą, pradėsiu nuo Armėnijos. Kodėl? Nes neseniai joje lankiausi, taigi ir įspūdžiai yra šviežiausi. Be to, dabar joje vyksta įdomūs įvykiai, tad kol jie tebėra aktualūs, yra gera proga juos apžvelgti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas