Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Prienuose iškils asmenukę darančios merginos skulptūra: atsirado ne tik giriančių, bet ir kritikų

Šiais metais Prienuose turėtų iškilti nauja skulptūra „Asmenukė prie Nemuno“. Būsimasis kūrinys jau sulaukė ir gyventojų simpatijų, ir kritikos.
Prienuose iškils nauja skulptūra
Prienuose iškils nauja skulptūra / Romo Vaitkevičiaus nuotr. ir projekto autorių vizualizacija

„Asmenukė prie Nemuno“ vaizduoja merginą, rankose laikančią mobilųjį telefoną ir darančią asmenukę. Šis projektas iš trijų sulaukė daugiausia gyventojų balsų ir laimėjo dalyvaujamojo biudžeto konkurse.

Projektas turi būti įgyvendintas iki šių metų pabaigos. Skulptūros vieta – apžvalgos aikštelė prie Greimų tilto, jos dydis – apie 175 centimetrai. Skulptūrai skiriama iki 35 tūkst. eurų, o tiksli suma paaiškės po viešųjų pirkimų.

Idėjos autorė – Prienų rajono savivaldybės vicemerė Jūratė Zailskienė, o vizualizaciją parengė skulptorius Lukas Šiupšinskas.

Graži vieta asmenukei

Kaip 15min sakė J.Zailskienė, teikdama pasiūlymą, ji norėjo, kad vieta, kurioje iškils skulptūra, taptų labiau patraukli.

Projekto tikslas – įrengti patrauklų meninį ir turistinį objektą, pastatyti asmenukę besidarančios merginos su šuniuku bronzinę skulptūrą, kuri kvies tiek turistus, tiek Prienų krašto gyventojus kartu įsiamžinti prie Nemuno kilpos.

Skulptūros idėją – merginos, darančios asmenukę – padėjo išgryninti skulptorius L.Šiupšinskas.

„Toje vietoje yra Nemuno kilpa ir labai gražus vingis, vieta, kur galima nusifotografuoti. Tai – naujai sutvarkyta erdvė, tačiau kol kas ji dar kiek nuobodoka.

Dėl to kviečiame verslininkus atidaryti čia kavinę, taip pat norisi ir vietos akcento. Todėl ir pasiūliau merginos skulptūrą“, – sakė J.Zailskienė.

Skulptūros idėją – merginos, darančios asmenukę – padėjo išgryninti skulptorius L.Šiupšinskas. J.Zailskienė sako, kad po kelių dešimčių metų skulptūra atspindės šių dienų epochą.

Apie tai, kad miestuose patrauklūs įvairūs meniniai akcentai, J.Zailskienė sako pastebėjusi įvairių kelionių metu, taip pat tada, kai kūrybinis sumanymas buvo įgyvendintas Jiezne bei įamžintas Pacų atminimas.

Čia, prie pat bažnyčios, įrengti „Pacų suoliukas ir batai“: „Ir pamatėme, koks tai traukos objektas. Todėl labai norėjosi ką nors įdomaus sugalvoti ir Prienams.“

Projekto autorių vizualizacija /Skulptūra „Asmenukė prie Nemuno“
Projekto autorių vizualizacija /Skulptūra „Asmenukė prie Nemuno“

Sulaukė kritikos

Iš viso dalyvaujamojo biudžeto konkurse miesto kategorijoje dalyvavo trys gyventojų pasiūlyti projektai, dar tiek pat – rajono kategorijoje.

Už labiausiai patinkantį projektą balsavo patys gyventojai. „Asmenukei prie Nemuno“ atiduoti 682 balsai, projektui „Sporto klubas po atviru dangumi“ – 671 balsas, o „Anties sodas“ surinko 524 balsus.

Tačiau paaiškėjus, kad laimėjo J.Zailskienės idėja, atsirado ir kritikos – kodėl vicemerė iš viso dalyvavo konkurse? Be to, prabilta ir apie meninę idėjos vertę.

Kaip 15min paaiškino Prienų rajono savivaldybės administracijoje, teikdama projektą J.Zailskienė užėmė Savivaldybės administracijos direktorės pareigas.

„Prienų rajono savivaldybės bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos apraše nustatyta, kad projektų idėjų pasiūlymų tinkamumą ir preliminarias projektų sąmatas vertina bei išvadas teikia Savivaldybės administracija.

Už projektų pasiūlymų priėmimą, vertinimą, išvadų teikimą atsakingas yra Savivaldybės administracijos Investicijų skyrius. Šiame procese Savivaldybės administracijos direktorius nedalyvauja, jokių sprendimų nepriima, darbų neskirsto.

Rekomendacijas dėl atrinktų projektų teikia, balsavimo datą numato bei rezultatus skaičiuoja mero potvarkiu sudaryta komisija, kurios sudėtyje Savivaldybės administracijos direktoriaus nėra ir niekada nebuvo“, – teigiama savivaldybės pateiktame atsakyme.

Jūratė Zailskienė vrk nuotrauka
Jūratė Zailskienė vrk nuotrauka

Akcentuojame, kad projektų idėjų vertinimo ir teikimo balsuoti stadijose nė vienas projektas nebuvo išskirtas ar vertintas neobjektyviai, projektų sąrašas buvo paskelbtas nuasmenintas, nesuteikiant nė vienam išskirtinumo.

Kaimiškųjų vietovių projektų idėjų kategorijoje bus finansuojama didžiausio palaikymo sulaukusi idėja „Istorinės atminties simbolio-paminklo 1944–1953 m. Stakliškių krašto partizanams ir jų rėmėjams atminti pastatymas Atminimo kalnelyje, Stakliškėse“ (projekto vertė – 19 200 eurų).


  • Dalyvaujamasis biudžetas Prienų rajono savivaldybėje vykdomas nuo 2021 metų. Tokius konkursus bendruomenėms siūlo ir daugiau Lietuvos savivaldybių.
  • Dalyvaujamasis biudžetas – būdas kartu su bendruomene spręsti dėl viešųjų lėšų panaudojimo, kai bendruomenės nariai patys siūlo idėjas savivaldybei, mokyklai ar organizacijai ir balsuodami renka labiausiai patikusias.
  • 2022 metų duomenimis, daugiau nei 30 mokyklų ir 38 savivaldybių Lietuvoje bent kartą įgyvendino dalyvaujamąjį biudžetą.
  • Nuo 2019 metų savivaldybių tarybų kadencijos savivaldybių gyventojai jau nusprendė dėl 4,4 mln. eurų.
  • Įprastai savivaldybės kviečia gyventojus siūlyti ir balsuoti dėl idėjų, kurių vertė – nuo 7 iki 150 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius