Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Romos kaitrą padeda ištverti švieži vaisiai ir jūros gėrybės

Tuo metu, kai Šiaurės Europos gyventojai nepaliauja skųstis vos kelias dienas ištvėrę 30 laipsnių karštį, Viduržemio jūros kraštai nešvaisto skundams energijos – juk vis tiek nieko nepakeisi. O karštis kamuoja be pertraukos tris vasaros mėnesius.
Romos turgus
Romos turgus / Jurgos Jurkevičienės nuotr.

Kai termometro stulpelis peržengia 30 laipsnių, didžiausiu žmogaus priešu tampa netinkamas dienos meniu. Taisyklingas maitinimasis Italijos gyventojams padeda išvengti pavojingiausių ligų, kurias sukelia pakilęs kraujospūdis. Infarkto ir insulto italai išvengia valgydami lengvą nekaloringą maistą.

Dietologai teigia, kad kaitros metu reikia gerti daug vandens. Italai jo išgeria daugiausia Europoje, tačiau reikiamą kalio ir mineralų kiekį organizme Apeninų gyventojams padeda išsaugoti tai, kad jie įpratę gerti kokybišką mineralinį vandenį. Dienos metu Italijos medikai pataria gerti negazuotą vandenį. Nerekomenduojamas ir pernelyg smarkiai atšaldytas vanduo. Griežtai draudžiama į vandenį merkti ledą – jis ardo kasos veiklą.

Kaitros išsekintas organizmas atmeta sunkius maisto produktus – mėsą, bulves. Tačiau papildyti organizmą visomis reikalingomis medžiagomis būtina ir vasarą net didžiausios kaitros metu. Karščių nukamuotą italų organizmą gelbėja pikantiškas raudonasis pipiras „peperoncino” – (it. aitrus prieskoninis pipiras), kuris palaiko vitamino C kiekį organizme ir saugo nervų sistemą nuo depresijos.

Italus nuo pavojingiausių vasaros ligų gelbsti ir įprastas „staltiesės ritmas”. Tai reiškia, kad kasdien pietūs valgomi pirmą, o vakarienė – aštuntą valandą ir vėliau. Italai netoleruoja užkandžiavimo, jie neužkandžiauja gatvėje mėsainiais ir kebabais. Viduržemio jūros kraštų gyventojai visada valgo prie padengto stalo.

Vasarą pietūs tampa lengvi ir trumpesni. Dažniausia – tai žalių lapų salotos, apšlakstytos tyru alyvuogių aliejumi. Prie salotų dera balta duona ir vaisiai.

Vakare dietologai nedraudžia suvalgyti įprastą lėkštę spagečių, tik liepia atkreipti dėmesį į padažus. Kaitros metu Italijoje klesti žuvų turgūs. Padažai su jūros gėrybėmis – mulėmis, šukutėmis, krevetėmis, vėžiais, sepijomis ir kalmarais – ir skanūs, ir maistingi. Jūros gėrybės neapsunkina skrandžio. Be to – tai natūralūs, tonusą palaikantys afrodiziakai.

Kas vakarą dietologai rekomenduoja išgerti ne tik daug vandens, bet ir taurę atšaldyto baltojo stalo vyno. Jis atpalaiduoja nervų sistemą, padeda suvirškinti maistą ir užtikrina ramų miegą.

Romos centre veikiantys žuvų turgūs – brangu, todėl kasdien leisti sau prabangiai pasigaminti padažą su sepijomis gali sau leisti ne visi. Todėl prabangią vakarienę užtikrina savaitgalio išvyka į Romos pajūrį. Romos priemiesčiuose veikiantys vaisių, daržovių ir jūros gėrybių turgūs gerokai pigesni nei miesto centre.

Suderinti išvyką į paplūdimį savaitgalį su rafinuota jūros gėrybių vakariene italams yra didžiausias vasaros malonumas.

Ilgas vakarojimas naktį po puikios vakarienės suteikia galimybę apsisaugoti nuo kaitros sukeliamos apatijos. Gerai parinktas vakaro meniu užtikrina puikią savijautą, todėl nuteikia pozityviai ir suteikia galimybę nauju žvilgsniu įvertinti ateinančios savaitės darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos