Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rudeninės gamtos žavesys Trakų krašte: čia galima pagauti daugybę „auksinių“ kadrų

Įtampą, nerimą, stresą psichologai siūlo „išlieti“ gamtoje. Per patį depresyviausią metų periodą iki Vėlinių specialistai pataria dumti į gamtą ir grožėtis nepakartojamais peizažais, rašoma Trakų turizmo informacijos centro pranešime spaudai.
Ruduo Trakų krašte
Ruduo Trakų krašte / Pranešimo autorių nuotr.

„Romantikų tiek, kad vos spėjame kavą virti. Visi nori legendų apie Raudonės pilį ar tiesiog „pačilinti“ plaukdami Nemunu“, – sako 15 keleivių plukdančio laivo „Bisena“ kapitonas Antanas Grumuldis.

Tą patį tvirtina „Panemunių turų“ vadovas Gediminas Naujokas. „Kelias nuo Kauno į Klaipėdą per Jurbarką vienas vaizdingiausių rudenį. Lietuviai pagaliau atsisuko į Lietuvą“, – sako Gediminas, poilsį gamtoje apibūdindamas keliais veiksmažodžiais: „Sustok, palauk, pasižiūrėk“.

Tuo tarpu Trakų turizmo informacijos centro vadovė Laima Balčytienė sakė jaučianti antplūdį iš pusmilijoninio Vilniaus. „Visomis išgalėmis šį srautą bandome išsklaidyti – kad dalis žmonių pasimėgautų Aukštadvario, Rūdiškių ar Strėvos apylinkėmis arba gal kiek tingiau pasivaikščiotų po Užutrakio dvarą. Gamta spalį čia tiesiog užburianti“, – praktine patirtimi dalijasi L.Balčytienė.

Pranešimo autorių nuotr. / Ruduo Trakų krašte
Pranešimo autorių nuotr. / Ruduo Trakų krašte

Pasivaikščiojimas gamtoje ir instragaminių nuotraukų dėliojimas – tai lyg antistresinė terapija, savotiškas ramaus pozityvo užtaisas. Norinčius išbandyti fotografiją, L.Balčytienė kviečia pasivaikščioti rudens maršrutu po Trakus ir jų apylinkes. Ji siūlo pakeliauti pėsčiomis Galvės ir Lukos (Bernardinų) ežerų pakrantėmis – miškai rudenį čia virsta spalvingais peizažais.

Lukos ežero vakarinėje pakrantės pusiasalio piliakalnis aukštyn kyla net 17 metrų. Jis pramintas Aukų kalnu. Pasak legendos, čia buvo aukojamos pagonių aukos. Stabtelkite fotografijai – saulėtą dieną šviesa mirguliuoja pro praretėjusias klevų šakas, išryškindama vėsius medžių šešėlius ir apvalią piliakalnio viršūnę, o pats Aukų kalnas jau padengtas minkštu ir kvepiančiu lapų kilimu.

Skrydis oro balionu virš Trakų palepins nuostabiomis romantiškomis akimirkomis.

Romantiški vakariniai Galvės ežero saulėlydžiai ir gotikinė Trakų salos pilis, pastatyta vandens apsuptoje saloje, žavinti unikaliu ežeringu kraštovaizdžiu – tai tiesiog negali praslysti pro fotoobjektyvą. Beje, ežeringas pilies salos kraštovaizdis žavus ne tik vakarais.

Saulėlydžiais pasimėgauti galima ir iš aukštai. Skrydis oro balionu virš Trakų palepins nuostabiomis romantiškomis akimirkomis. Puiki proga pro fotoobjektyvą pažvelgti į Trakų ežeryno teritoriją, pamatyti sparnus išskleidusį angelą. Jo kūnas ir kojos – Galvės, Totoriškių ir Lukos ežerai. Skaistis ir Akmena – išskleistų sparnų pavidalo, galva – Angelų kalva. Sakralus gamtos grožis užburs net patyrusį keliautoją – štai dar viena nuotrauka jūsų fotoalbumui.

Pranešimo autorių nuotr. / Užutrakio dvaras
Pranešimo autorių nuotr. / Užutrakio dvaras

Kontrastingo peizažo Užutrakio dvare ir jį supančiame parke tikrai užtruksite: unikalūs vandens atspindžiai, spalvų gausa, ornamentai – čia tarsi išnyksta riba tarp išmonės ir tikrovės. Rudeniška Užutrakio aplinka – ideali vieta meninėms veikloms.

Esate žygeiviški? Jūsų laukia ilgesnis ir „laukiniškesnis“ fotopasivaikščiojimas po Aukštadvario regioninį parką. Įdomiais rakursais rudenį galima pažvelgti į Lietuvos duobių „karalienę“ Velnio duobę, Strėvos įgriuvą, Gedanonių kalvą, Verknės ir Strėvos aukštupius. Tiesiog pasiduokite gamtos vaizdų vilionei. Besidomintys makrofotografija, puikių fotoobjektų aptiks Varnikų botaniniame-zoologiniame draustinyje.

Pranešimo autorių nuotr. / Velnio duobė
Pranešimo autorių nuotr. / Velnio duobė

Fotomenininkė Violeta Bubelytė fotografavimą gamtoje apibudina kaip ypač įdomų ir užburiantį. Juk gamtoje viskas gyva, juda, keičiasi. Bandantiems gilintis į fotografijos meną, fotografė pataria neskubėti, pažvelgti į pasirinktą objektą iš skirtingų kampų.

„Fotografija – žiūrėjimo menas. Objektai čia irgi komponuojami kaip dailėje, taigi dėliokite, komponuokite. Stebėkite, žaiskite su šviesa ir šešėliais. Pažvelkite į fotografuojamą objektą skirtingais paros momentais. Ir dirbkite, dirbkite“, – pasinerti į vaizdų pasaulį skatina fotomenininkė.

Fotografija – žiūrėjimo menas.

Prieš nuspaudžiant fotoaparato mygtuką, V.Bubelytė pataria į pasirinktą įamžinti vaizdą įdėmiai pažvelgti užmerkus vieną akį. Tai padės įvertinti vaizdo visumą ir atskiras jo dalis. „Svarbu bandyti – atrasite tikrai daug įdomių dalykų“, – šypteli V.Bubelytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas