Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų „vakcinų turistai“ plūsta į Europą

Auga skaičius rusų, kurie vyksta į Europą tam, kad gautų COVID-19 vakciną – vis labiau populiarėja „vakcinų turai“. Bet kodėl dozė Europoje yra tokia vertinama? Atsakymų į tai ieško Vokietijos portalas dw.com.
Rusijos oro uoste
Rusijos oro uoste / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Neaišku, kada ir ar išvis Rusijos sukurta vakcina „Sputnik V“ bus patvirtinta Vakaruose, tad tai apsunkina gyvenimą nemažai daliai rusų. Esmė paprasta: daugelis Vakarų šalių reikalauja įrodymo, kad atvykėlis yra paskiepytas Europos Sąjungoje patvirtinta vakcina nuo koronaviruso.

Tai aktualu ne tik turistams. Daug Rusijos piliečių keliauja svetur ne atostogauti, o su verslo reikalais ar aplankyti artimųjų. Neturėdami ES patvirtintų skiepų, į kai kurias šalis vykdami jie turėtų izoliuotis, o kai kur net nepatektų į viešbutį ar restoraną.

Prieš daugiau nei pusmetį situacija drastiškai skyrėsi. Europoje vos pradėjus vakcinacijai, skiepai buvo kone deficitas, be to, pirmiausiai dalijami rizikos grupės žmonėms ir tam tikrų profesijų atstovams. O Rusijoje „Sputnik V“ dozės buvo lengvai gaunamos.

Prieš daugiau nei pusmetį situacija drastiškai skyrėsi.

Bet jau rugsėjį lazda atsisuko kitu galu – Rusijoje ėmė sparčiai mažėti paklausa „Sputnik V“ dozėms, nes rusai ėmė žvalgytis į Europoje patvirtintas vakcinas.

Populiariausia šalis tarp „vakcinų turistų“

„Rugsėjį kai kurių kelionių agentūrų klientai suprato, kad „Sputnik V“ patvirtinimo Vakaruose gali laukti dar ilgai. Tad jie ėmė prašyti agentūrų pagalbos – norėjo gauti PSO patvirtintus skiepus“, – sakė Maya Lomidzė, Rusijos turų operatorių asociacijos (ATOR) vadovė. Taip prasidėjo „vakcinų turai“.

Kartu su užsienio partneriais Rusijos kelionių bendrovės pradėjo organizuoti išvykas į šalis, kur užsieniečiai gali pasiskiepyti, pasakojo ji.

123rf.com nuotr./Novi Sadas, Serbija
123rf.com nuotr./Novi Sadas, Serbija

Šiuo metu rusų turistai be didelio vargo gali gauti COVID-19 skiepų dozes tik trijose Europos valstybėse. Populiariausia jų – Serbija, po kurios rikiuojasi Kroatija ir Graikija.

Serbija atsidūrė sąrašo viršuje dėl lengvo patekimo į ją – rusams nereikia vizos, o skiepai nuo COVID-19 net ir užsieniečiams yra nemokami.

Šiuo metu rusų turistai be didelio vargo gali gauti COVID-19 skiepų dozes tik trijose Europos valstybėse.

Daug rusų vyksta ir į Kroatiją. Nors jiems reikia vizos, bet joje galima gauti „Johnson & Johnson“ skiepą, kurio pakanka vos vienos dozės.

Paklausa tokių kelionių vis auga. Rugsėjį kelionių agentūros organizavo 10—20 „vakcinų turų“, o spalio gale jau per vieną dieną surinkdavo tiek užklausų, kiek per visą rugsėjį.

M.Lomidzė nesitiki, kad paklausa sumažės – bent jau tol, kol „Sputnik V“ bus patvirtina PSO arba Europos vaistų agentūros.

Kai kurie gavo dozes Vokietijoje

Iwetta Werdija iš Rusijos kelionių operatoriaus „BSI Group“ aiškino, kad yra kelios priežastys, kodėl vakcinų turizmas šiuo metu yra toks populiarus. „Tie, kas gauna PSO arba ES patvirtintą vakciną, kartu gauna ir daugiau galimybių keliauti į Europos šalis. Vieni nori turėti galimybę aplankyti savo senus tėvus Europoje, kiti ten turi vaikų arba vyksta nuolat su verslo reikalais. Jie negali kas tris dienas testuotis vien tam, kad nueitų į restoraną“, – aiškino ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietija

„BSI Group“ rusams siūlo vakcinų keliones ir į Vokietiją. Visgi šios yra labai brangios ir gerokai labiau komplikuotos. Anot M.Lomidzės, vien pati vakcinacija Vokietijoje kainuoja nuo 500 iki 800 Eur. Be to, yra ir mokestis vertėjui (60 Eur), nakvynės ir kitų paslaugų kainos Vokietijoje yra gerokai aukštesnės nei Serbijoje ar Kroatijoje.

Užsieniečių skiepijimas Vokietijoje nėra oficialiai leidžiamas, bet, pasak Rusijos kelionių operatoriaus „Chayka-Tour“, kai kur skiepijantis net neprašė asmens dokumento. Bendrovė visgi pabrėžė, kad šiuo metu tokios kelionės neorganizuojamos, nes vakcinacija nėra pakankama priežastis patekti į Vokietiją.

Nori lengviau keliauti po pasaulį

Maskvietis Davidas Afanasiadis gavo šansą pasiskiepyti ES patvirtinta vakcina per verslo kelionę. Jaunas vyras DW sakė, kad neseniai vyko į Monaką, skrido per Nicos oro uostą. Jis kurį laiką leido šiame mieste, nes vis dar turėjo prieš pandemiją gautą turistinę vizą bei verslo kvietimą.

Nors D.Afanasiadis buvo jau gavęs „Sputnik V“ vakciną ir turėjo tai patvirtinantį pažymėjimą, jis troško gauti Europoje pripažįstamus skiepus. „Nėra prasmės kalbėti, ta ar ana vakcina pasitiki. Aš nesu gydytojas. Bet norėjau pasiskiepyti visuotinai pripažįstama vakcina, kad galėčiau lengviau keliauti po pasaulį“, – sakė jis.

123rf.com nuotr./Nica, Prancūzija
123rf.com nuotr./Nica, Prancūzija

Vietinė prancūziškai kalbanti draugė padėjo maskviečiui viso proceso metu. Ji užregistravo jį skiepui, padėjo užpildyti anketą, pakalbėjo su gydytoju – viskam tam reikėjo gerų prancūzų kalbos žinių.

Draugės dėka D.Afanasiadis dabar turi ES skaitmeninį COVID pažymėjimą. Jo teigimu, „Sputnik V“ pasiskiepijusiems žmonėms tereikia vienos „BioNTech/Pfizer“ dozės.

Stiprinančioji dozė Vienoje

Kaip ir D.Afanasiadis, taip ir gydytojas iš Sankt Peterburgo Sauras Mugutdinovas vykdamas į Austriją stažuotei jau buvo gavęs dvi „Sputnik V“ dozes. Tačiau jo paskiepijimo statuso nepripažino.

S.Mugutdinovas nusprendė pasiskiepyti „J&J“ vakcina. Sprendimą lėmė tai, kad šiems skiepams tereikėjo vienos dozės – ir tuomet jis galėjo greičiau džiaugtis kelionių laisve.

123RF.com nuotr./skiepijimas
123RF.com nuotr./skiepijimas

„Tai sutaupė man daug pinigų, kuriuos būčiau turėjęs leisti PGR ir antigenų testams, – aiškino vyras. – Situacija dabar yra sudėtinga, net ir Šengeno erdvėje budi pasienio pareigūnai ir tikrina QR kodus. Be to, be vakcinacijos įrodymo negali patekti į restoranus ir barus.“

S.Mugutdinovas „J&J“ dozę gavo prekybos centre Vienoje ir nuo to laiko kur nors keliauja kiekvieną savaitgalį. Jis yra ir griežtas vakcinų skeptikų kritikas – Rusijos socialiniuose tinkluose agituoja tautiečius pasiskiepyti.

„Visur yra antivakserių judėjimų, bet tik mūsų šalyje jie tapo dominuojantys, – sakė gydytojas. – Beveik dauguma gyventojų yra prieš skiepus, ir aš niekur kitur to nemačiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas