Praleisti vakaro – į turgų
Vilniuje netrukus atsidarysiančio vakarietiško stiliaus „Benedikto turgaus“ direktorė J. Krickė viešėdama užsienyje nepraleidžia progų apsilankyti ir vietos turguose. Tačiau kaimyninėje šalyje vykstančios turgų transformacijos nustebino net ir daug mačiusią keliautoją. „Viešint Varšuvoje profesinis žingeidumas atvedė ir į turgų. Tiesą pasakius, nieko nesitikėjau, nes posovietinės erdvės turgūs dažniausiai vienodai nykūs. Tačiau tai, ką pamačiau, mane šokiravo. Gerąja to žodžio prasme“, – pasakoja J. Krickė.
Pasak moters, lenkai galbūt pirmieji iššoko iš posovietinio stiliaus turgaus supratimo, kur turgus yra tiesiog daug prekystalių su produktais. Čia išvystyta vakarietiška kultūra, turgūs skirtingi, bet juos vienija tai, kad tai ne tik apsipirkimo, bet daugiau laiko leidimo, tam tikros kultūros oazės, o kai kurie net tapę madingomis jaunimo laisvalaikio leidimo vietomis.
Vienas įspūdingiausių Varšuvos turgų – ką tik duris atvėrusi rekonstruota senas tradicijas turinčio didžiulio Mirowska turgaus dalis „Hala Gwardii“. „Tai bene vakarietiškiausias, lankytinų vietų giduose minimas turgus. Nors atidarytas visai neseniai, akivaizdu, kad tapsiantis populiaria laisvalaikio leidimo vieta, kur gyvenimas virs nuo ryto iki vakaro“, – pasakoja J. Krickė.
„Hala Gwardii“ – tai vienas Mirowska turgaus paviljonas, kuriame kadaise vykdavo boksininkų kovos, vėliau buvo įsikūręs tradicinis turgus, o dabar sukurtas atskiras maisto pasaulis. Turgus padalintas į dvi dalis – viena skirta prekeiviams, kita – kokybiško gatvės maisto užeigoms. Turistai čia gali tiek apsirūpinti gardžiomis lauktuvėmis, tiek užkąsti ir paganyti akis vietos gyventojų šurmulyje.
Naujasis turgus į Varšuvą atneša vakariečių jau pamėgtą turgaus, kaip laisvalaikio leidimo vietos koncepciją, kai vakarais prekybos vietos uždaromos, o prekeivius pakeičia DJ‘jai arba muzikos grupės, vyksta įvairūs renginiai, degustacijos. „Esu išmaišiusi daugelį Europos turgaviečių, bet čia šeštadienio rytas nustebino net mane. Vienoje prekyvietėje filmuojamas populiarus kulinarijos šou, šalia vyksta užsiėmimai vaikams, trečiame stende suaugusieji mokosi gaminti įmantrų patiekalą ir visa tai netrukdo pirkėjams aptarinėti kulinarinių subtilybių su maisto pardavėjais, gatvės maisto gerbėjams mėgautis maistu ir gauti patarimų iš jo gamintojų“, – prisimena J. Krickė.
Specifika nuo maisto iki ekologijos
Dar viena įspūdinga ir turint pusdienį Varšuvoje verta dėmesio vieta – „Hala Koszyki“, kuri labiau primena net ne turgų, o gatvės maisto restoranų miestelį įkurtą po senos spaustuvės stogu. „Iš tiesų prekiaujama produktais čia tik keliose vietose, o visa erdvė skirta itin kokybiško gatvės maisto užeigoms, pristatančioms viso pasaulio virtuves. Vakarais čia visada vyksta koks nors koncertas ar DJ‘aus pasirodymas“, – pasakoja „Benedikto turgaus“ vadovė.
„Hala Koszyki“ tapo populiaria Varšuvos traukos vieta, kurioje, nors erdvė didžiulė, savaitgalio vakarui staliuką reikia rezervuoti iš anksto, o turgaus įkūrėjai jau kuria planus atidaryti analogišką vietą Gdanske.
Visiškai kitoks yra nesenai duris atvėręs biodinaminio ūkio turgus, kuriame orientuojamasi vien į sveiką ir ekologišką maistą.
„BioBazar“ – dar vienas į lankytinų vietų gidus įtrauktas turgus. Skirtingai nei anksčiau minėtuose – čia visas dėmesys skirtas prekybai maistu ir švietimui. Praktiškai kiekvienas pardavėjas čia ir mokytojas, galintis perskaityti nemenką paskaitą apie sveiką ir ekologišką mitybą“, – pasakoja J. Krickė. Šis turgus įsikūręs besiformuojančiame naujų namų ir biurų kvartale, nors lankytojų sulaukia iš viso miesto. Čia mėgsta užsukti ir turistai.
„Iš tiesų drąsiai galiu rekomenduoti nusprendus savaitgalį praleisti Varšuvoje į lankytinų vietų sąrašą įtraukti ir pietus ar vakarienę turguje. Ne tik nebrangiai ir skaniai pavalgysite, bet ir puikiai praleisite laiką. Į turistams skirtus gidus jie įtraukti tikrai ne veltui“, – įspūdžiais dalinasi ir Lietuvoje naujovišką turgų kurianti moteris.