Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 18

Savo vasarų be Molėtų ežerų neįsivaizduojantis lietuvis: čia vyksta tikrai pikantiški dalykai

„Virš Molėtų, virš kalvų smėlėtų, plauks daina, plauks daina...“ – tokiu šiek tiek kantri stiliumi du broliai dainuoja lengvai į smegenis įsibraunančią dainelę apie Molėtus. Tikrai smagi daina, gerai įsimenanti ir kurį laiką skambanti ausyse net ir nemėgstantiems dainų. Ji ne per seniausiai buvo perdainuota ir paskelbta Molėtų himnu. Čia, aišku, skonio reikalas, bet man labiau patinka jos ankstesnis, tai yra jau minėtų brolių, atlikimo variantas.
Molėtai
Molėtai / Vaido Mikaičio nuotr.

Tiesa, šios dainos priedainyje skambantis pareiškimas apie dainą, plauksiančią būtent smėlėtomis kalvomis, šiek tiek prasilenkia su logika, nes pats Molėtų pavadinimas jau leidžia suprasti, kad kalvos mieste turėtų būti ne smėlėtos, o molėtos, bet kas aš toks, kad aiškinčiau poetui, kaip rašyti?

Molėtų pavadinimas jau leidžia suprasti, kad kalvos mieste turėtų būti ne smėlėtos, o molėtos.

Be to, iš kur man žinoti, gal Molėtuose, be daugybės molėtų kalvų, yra ir kelios smėlėtos, aš gi ne Molėtų dirvotyros ekspertas. Kita vertus, jaučiu, kad gal net ir skambėtų nelabai gerai – „Virš Molėtų, virš kalvų molėtų...“ Nors ir eilėraščių darybos srityje esu visiškas diletantas, bet du tie patys žodžiai esantys vienoje eilutėje nesižiūri net ir man.

Toliau einantys žodžiai – „sėsk į valtį, burės baltos neš tave...“ – yra daug arčiau tiesos. Molėtai ir valtys sudaro tiesioginę koreliaciją ir vienas be kito negali. Būti Molėtuose ir nepaplaukioti valtimi yra itin aplaidu. Be to, būna, jog valtyse atsitinka įdomių dalykėlių. Apie juos netrukus papasakosiu, tačiau pasakojimą pradėkime ne nuo jų, o nuo ežerų apsupto, pažadą duodančio Molėtų miesto. Tiesa, pagal gyventojų skaičių (jų yra beveik 6 tūkstančiai), ramybę ir lėtą judesį tai yra labiau miestelis, tačiau knygose aiškiai parašyta – Molėtų miestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas