Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šešios priežastys aplankyti Stambulą žiemą

Kitaip nei pietų Turkijos kurortai, kuriuose sezono įkarštis – vasarą, romantiškas ir spalvingas Stambulas žavus visais metų laikais.
Sniegas Stambule
Sniegas Stambule / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tiesa, šis senovinis miestas didžiausio lankytojų skaičiaus taip pat sulaukia šiltaisiais mėnesiais, tačiau iš tiesų vasara nėra palankiausias metas svečiuotis Stambule – gali būtų labai karšta, o tvyrant kaitrai užterštas oras ir minios žmonių dar labiau vargina.

Užsukite į Stambulą žiemą – ne sezono metu šis miestas gali maloniai nustebinti.

Taigi – štai šešios priežastys aplankyti Stambulą žiemą:

Ramybė

Žiemą Stambule turistų gerokai mažiau, vadinasi, išvengsite stumdymosi ir ilgų eilių prie populiariausių lankytinų objektų. Be to, jei atvyksite ne savaitgalį, o darbo dienomis, galėsite pamatyti visai kitokį miesto veidą – tokį, kokį jį mato čia gyvenantys žmonės, o ne paskubomis prabėgantys turistai.

Bus lengviau gauti kambarį patikusiame viešbutyje ar staliuką restorane, galėsite ramiai ir netrukdomi apžiūrinėti istorines vietas ir muziejus, patogiau apsipirkti…

Privalumų daugybė, tad nesijaudinkite – Stambulas tikrai nebus ištuštėjęs ir nuobodus – šis miestas gyvas ir turi ką pasiūlyti ištisus metus.

Palankesnės kainos

Savaime suprantama – ne sezono metu jos krinta visur, taigi Stambulas – ne išimtis. Žiema – gera proga šį nuostabų miestą pamatyti pigiau.

Apsidžiaugs ir tie, kam per atostogas patinka šluoti parduotuves – gruodžio pabaigoje–sausio pradžioje prasideda didieji išpardavimai.

Blogas oras – ne kliūtis

Beje, jis ne visada blogas. Net sausio–vasario mėnesiais dieną temperatūra gali siekti 13–14 laipsnių šilumos – neblogai, tiesa?

Kita vertus, žiemą dažnai lyja, gali būti vėjuota, tačiau gera žinia ta, kad dauguma svarbiausių Stambulo lankytinų objektų yra ne lauke, o viduje – Šventosios Sofijos mečetė, Mėlynoji mečetė, Didysis turgus, taip pat – įvairūs rūmai, bažnyčios, sinagogos ir muziejai, kurių čia tiek daug, kada tikrai bus ką veikti.

Gražios nuotraukos, kurios nustebins

Nors daugeliui Turkija asocijuojasi su vasaros atostogomis ir karštu oru, Stambule žiemą gali būti ne tik vėsu, bet ir pasnigti. Sniegu padengti mečečių kupolai – netikėta ir labai gražu.

Jei patinka paslaptinga žiemos nuotaika ir pavyks pabuvoti Stambule tada, kai miestas alsuoja žiemiška romantika, įspūdžiai bus patys geriausi. Beje, nors dauguma turkų – musulmonai, Stambulas kalėdiniu laikotarpiu taip pat papuošiamas ir spindi dar labiau nei paprastai – apsilankykite ir įsitikinsite.

Hamamas

Taip vadinama turkiška pirtis, kuriai vasarą galbūt per karšta, tačiau žiemą, jei pasitaikys vėsesnės dienos, bus puiki proga sušilti tikroje rytietiškoje pirtyje.

Shutterstock.com nuotr./Hamamas
Shutterstock.com nuotr./Hamamas

Jei norite kuo autentiškesnės patirties, užsukite į vieną iš istorinių Stambulo hamamų – yra tokių, kurie veikia jau keletą šimtmečių, pavyzdžiui, garsusis Ağa Hamamı atvėrė duris dar 1454-aisiais!

Maistas ir gėrimai

Turkų virtuvė – labai turtinga ir įvairi. Nors ne tokia sezoninė, kaip mūsiškė, esama patiekalų ar produktų, kurie ypač išpopuliarėja ir, atrodo, net tampa gardesni šaltuoju metų laiku.

Vienas tokių – tirštas, skalsus gėrimas salepas, kuris tradiciškai ruošiamas žiemą. „Salep“ turkiškai vadinamas orchidėjinių šeimos augalas, iš kurio šakniavaisių sumalti miltai sumaišomi su karštu pienu arba pavirinami piene, o šis mišinys pagardinamas cinamonu, cukrumi, kartais – ir kitais prieskoniais, tokiais kaip gvazdikėliai ar kardamonas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Stambulas žiemą ypatingai kvapnus
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Stambulas žiemą ypatingai kvapnus

Šis kvapnus gėrimas puikiai sušildo vėsiais žiemos vakarais. Žiemą gatvėse taip pat pasirodo keptų kaštonų ir svieste pakepintų kukurūzų pardavėjai, viliojantys praeivius skrudintų skanėstų aromatais.

Na, o jei jums labiau prie širdies tradicinė kava ar arbata, žiema bus puikus metas atrasti Stambulo kavines ir arbatines – šiame mieste jų labai daug, nuo paprastų, labai tradicinių, iki madingų konceptualių hipsterių buveinių.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Stambulas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Stambulas

Vasarą kavinės, ypač turistinėse miesto dalyse, būna perpildytos, dauguma jų neturi oro kondicionierių, užtat žiema – labai geras laikas jaukiai įsitaisyti prie lango su kvapnaus gėrimo puodeliu ir stebėti žavaus ir niekada nepavargstančio Stambulo šurmulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas