Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Tailando kryptimi: kalnai šaukia

Po poros mėnesių, praleistų Lietuvoje, grįžimas atgal į Tailandą atrodo, kaip puiki proga labiau pasimėgauti gyvenimu tropikuose ir vėl į viską pažvelgti naujai – prisiminti pirmąsias nuostabas ir ieškoti naujų.
Kelionė Tailande
Kelionė Tailande / Donatos nuotr.

Čiang Majus – Čiang Dau

Lankytinų vietų sąrašai šaukiasi atnaujinimo, o jų šauksmo ignoruoti negaliu. Sąrašas plečiamas naujomis vietomis – sulaukusiomis simpatijų ar dar nelankytomis. Viena iš jų – Čiang Dau (Chiang Dao) miestelis ir netoliese stūksantis Luango kalnas (Doi Luang). Žmonės kalba, kad tasai kalnas vertas dėmesio – yra vienas aukščiausių Tailande (trečiasis, jei visiškai tiksliai). Kalno aukštis siekia 2 175 m. Kirba galvoje mintys ir vaizdai, kaip būtų nerealu į jį kopti, bet dabar atslinkęs lietingasis sezonas nėra tam palankiausias metas nepatyrusiems lipikams.

Donatos nuotr./Kelionė Tailande
Donatos nuotr./Kelionė Tailande

Šįkart nusprendėm apsivilkti lietpalčius ir savo ištikimuoju motoroleriu važiuoti viršūnės link. Kelias nuo Čiang Majaus (Chiang Mai) iki Čiang Dau gana tiesus ir paprastas, norint jį įveikti su motoroleriu (apie 75 km). Luango kalnas yra nacionalinio parko teritorijoje, tad įvažiavimas į teritoriją mokamas ir kainuoja apie 5 eurus asmeniui. Tiesa, norisi paminėti, kad, kaip ir beveik visose lankytinose vietose, Tailande, įvažiavimas mokamas tik užsieniečiams turistams – vietiniams tokie reikalavimai negalioja arba kaina būna perpus mažesnė.

Atidavus mokestį kariškio apranga pasidabinusiam pareigūnui, pasitinka ženklas, kad esame laukinėje teritorijoje ir už savo saugumą esame atsakingi patys. Pavažiavus vingiuotais serpantinais gilyn, pasitinka nuošliaužos ir keli išvirtę ar virstantys medžiai, kuriuos ir laikiau to įspėjimo kaltininkais.

Regis, šviežiai nutiestas kalno kelias atveria neapsakomai gražius viršukalnių vaizdus, o kylant aukštyn keičiasi ir kraštovaizdis – bananmedžius keičia spygliuočiai, o vėliau juos keičia vėl kitoniška žaluma.

Galimas kopimas į Luango kalną

Jei šia vieta susidomėtų kopimo į kalnus entuziastai, tai verta paminėti, kad vietiniai primygtinai reikalauja pirkti keliones su gidais, kurias reikia užsisakyti iš anksto, o kainos gali svyruoti nuo 20 iki 50 Eur – priklausomai, kokio ilgio distanciją pasirinksite. Ilgiausia distancija trunka apie 8 valandas, tad žygiai pradedami iš pat ryto, kad būtų suspėta užkopti iki sutemos.

Norintys keliauti viršūnės link turi pasirūpinti šiltesne apranga, ypač lietaus ar šaltuoju sezonu (gegužės–sausio mėnesiais).

Kur nakvoti

Čiang Dau rasite daug jaukių namelių ar kambarių nakvynei kalno papėdėje arba galite rinktis kilti į kalno viršūnę ir nakvoti ten įsikūrusiame kaime. Beveik visos vietos kalno papėdėje pasiūlys motorolerių ar dviračių nuomą, šviežią kavą ir sočius pietus. Taip pat galite rinktis ir nakvynę palapinėse – čia rasite stovyklavimui tinkamų vietų.

Donatos nuotr./Kelionė Tailande
Donatos nuotr./Kelionė Tailande

Nakvynė kalnuose

Po sustojimų pačiame Čiang Dau mieste kelionės tikslas buvo pasiektas jau vakarėjant. Žinojome, kad šioje teritorijoje yra įsikūręs vietinių kaimas, kuriame keliautojai gali apsistoti ir praleisti naktį. Turistų daug nebuvo, tad, pakalbinus vietinius dėl nakvynės, jie mus apspito ir siūlė apžiūrėti visus namelius aplink – atrodo, kad šiuo sezonu daug lankytojų nesulaukia.

Prieš akis matome rusvas bambukinės trobeles ir bambukines terasas, ant kurių stovi keli turtingi vietiniai turistai (toks pirmas vertinimas, nors jis gali būti klaidingas) ir nepaleidžia telefonų ir kamerų iš rankų, kol nepadarys TO tobulo kadro. Žengus žingsnį ant bambukinio terasos grindų gali per tarpus matyti žemę ir girdėti kiekvieno tavo kilogramo sukeltą girgždėjimą. Iš ryto, prieš išvažiuojant iš Čiang Majaus į Čiang Dau, turguje pirkau iš bambuko pintą rankinuką. Susiejusi, kad tiek grindys, tiek rankinukas, gamintas iš to paties lankstaus bambuko, mažiau pasitikiu šlapiomis bambuko grindimis.

Donatos nuotr./Kelionė Tailande
Donatos nuotr./Kelionė Tailande

Pasikalbėjus ir ženklais susirodžius su vietiniais, prasideda šauniausio guolio rinkimai. Apžiūrėjau tris trobeles, kurios iš vidaus atrodė vienodos – kumščio dydžio skylės ties grindimis ar lubomis (tarkim, ventiliacijai), lova, tualetas ir, visa laimė, tinklas nuo uodų ir nelauktų svečių, galbūt atkeliausiančių per tas ventiliacines angas. Nakvynė čia nebuvo pigiausia, kokią galima rasti Tailande. Naktis dviem kainuoja apie 20 Eur, nors kitur šiaurės Tailande sandariai suręstą vasarnamį ar kambarį su kondicionieriumi viešbutyje galima gauti ir už 15 Eur. Vienintelis vyrukas, angliškai kalbėjęs daugiau nei porą žodžių, mus tikina, kad šitame kaime visų namelių kainos tokios pat. Nuo kartelinių susitarimų nepabėgsi net bandydamas bėgti nuo civilizacijos.

Nors iš namelio terasos vaizdas atsivėrė puikus, tačiau, atslinkęs lietus mus į bambukynę nuvarė anksčiau, nei to būtume norėję. Kaimiečių balsai tilo, pro atviras duris besirodančios viršūnės pamažu geso tamsoje, tad sprendimas eiti miegoti anksčiau atrodė gana racionalus. Vertinant dabar, jis buvo net labai puikus, nes anksti gulęs, anksti kilsi. O kilome su pirmais gaidžiais, nes šie kakarynes atvėrė kartu su ateinančia aušra ir neuždarė, kol visai neprašvito.

Donatos nuotr./Kelionė Tailande
Donatos nuotr./Kelionė Tailande

Vietinė kava

Neliko nepastebėta, kad jau pabudome ir sukiojamės savo namelio terasoje. Su šypsena link mūsų atkeliaujanti ir įdomiais tautiniais drabužiais pasidabinusi moteris glėby laiko krepšelį su termosu, puodeliais ir keliais tirpios kavos pakeliais.

Tokio aptarnavimo nebuvo tikėtasi. Tačiau Čiang Dau garsėja puikia kava, kurios prisiragavome kalno papėdėje įsikūrusiose kavinukėse. Negana to, pati mačiau, kaip vakare, atslinkus lietui, moterys puolė surinkti kavos uogų, džiovinamų vienoje iš terasų. Deja, tai, kas supakuota plastike, dažnai Tailande vertinama labiau, bet tai jau kita tema.

Pabaigai

Jei nusprendėt keliauti į šiaurės Tailandą, tai turėtumėte apsvarstyti galimybę skirti laiko aplankyti Čiang Dau. Patirtis čia gali būti labai turtinga – aplankykite Čiang Dau urvą, pasidžiaukite natūralia gamta, sušilkite natūraliose karštosiose versmėse ir žinoma, traukite į viršų, pamatyti iš Luango kalno viršūnės atsiveriančių vaizdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas