Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Vietnamas – gražu, gražiau, gražiausia, kur bepažvelgsi

Šiaurės Vietnamas yra liaupsinamas keliautojų – čia abejingų nepalieka įspūdinga gamta, kerinti neįprastais kalnais ir stebuklu vadinama Ha Long Bay įlanka. Ne veltui čia driekiasi vieni lankomiausių maršrutų, šalia kurių smalsiausieji gali atrasti ir gausybę vyšnaičių savo kelionių pyragui.
Atradimai Vietname
Atradimai Vietname / Asmeninė nuotr.

Taip, tai tikra: Ha Long Bay

UNESCO saugoma įlanka Ha Long Bay – naujasis pasaulio stebuklas – be amo palieka ne vieną. Čia iš vandens, tarsi bokštai, į dangų šauna beveik 2 tūkstančiai neįprastos formos kalnų, sukurdami įspūdį, jog atsidūrei sapne.

Ne kartą aikteli iš nuostabos dar dorai net neįplaukęs laiveliu į šios įlankos gilumą, kur magija atsiveria visu grožiu. Nuostabi vieta atvirukams. Skaičiuojama, kad šiems kalnams milijonai metų, o kai kuriuose jų dar slepiasi ir neįtikėtino grožio urvai su puokšte stalaktitų ir stalagmitų.

Asmeninė nuotr./Atradimai Pietų Vietname
Asmeninė nuotr./Atradimai Vietname – įspūdingos uolienos

Kuriame tik Vietnamo šiaurės mieste bebūtumėte, būtinai išgirsite siūlymų nuvykti į šią vietą. Kelioms dienoms ar bent kelioms valandoms. Kainos – nuo keliasdešimt iki kelių šimtų dolerių. Kurį variantą besirinksite, jis bus vertas kiekvienos akimirkos.

Tiesa, spręsdami dėl maršruto po šią įlanką, turistai neretai aplenkia Cat Ba salą, nors joje verta praleisti net keletą dienų. Ji gana rami, bet išties unikali vieta. Su motoroleriu ar taksi galima greitutėliai pasiekti džiungles, paieškoti naujų urvų, pasimėgauti puikiais paplūdimiais ar dar kartą išplaukti patyrinėti įlanką. Tik jau iš kitos pusės. Per daug nebus.

Neatrastas Ninh Binh grožis

Jei liksite sužavėti Ha Long Bay, jūsų maršrute būtiniausiai turi atsirasti ir Ninh Binh. Čia stūkso neįprastos formos kalnai, draugiškai susikibę su ryžių laukais ir apsiviję vaizdinga upe. Dar pasipuošę viena kita šventykla, kad nuostabioje dėlionėje jau nieko netrūktų. Tai viena tų vietų, kurioje galima geriau pajusti autentišką vietnamiečių gyvenimą. Miestelis nedidelis, tačiau pulsuojantis gyvybe. Užsukus čia tiesiog būtina paragauti vietinių ruoštos ožkienos ir pasiklysti tarp kalnų su dviračiu ar motoroleriu.

Čia atrasite ir vieną autentiškiausių senamiesčių visame Vietname, pakasysite išpuoštam buivolui tarpuragę ir pasimėgausite nuoširdžiomis vietinių šypsenomis.

Asmeninė nuotr./Atradimai Pietų Vietname
Asmeninė nuotr./Atradimai Vietname

Miestas, kur ramybė neįmanoma

Grožiui ir ramybei triukšmingos atsvaros pasiūlys ne kas kitas, o nerimstanti sostinė Hanojus. Ir nors čia jautiesi tarsi patekęs į niekad nemiegantį skruzdėlyną, privalumų irgi ne mažiau. Pavyzdžiui, nuostabus maistas. Jis čia yra bene geriausias visoje šalyje. Jo daug bei įvairaus, o bene skaniausias – gatvėje.

Asmeninė nuotr./Atradimai Pietų Vietname
Asmeninė nuotr./Atradimai Vietname – šviežias, pigus ir nuostabaus skonio maistas

Nieko nuostabaus, kad būtent jį su malonumu valgė ir pats Barakas Obama. Neįtikėtinai smagu čia atrasti ir hipsteriškų, ir itin išradingai įrengtų barų bei kavinukių, jaukių viešbutukų, galerijų ir gerų naktinių pramogų. Turistų čia daug, tad ir pasiūlos apstu.

Mėgstantys pašmirinėti gatvėmis, neretai buriuojasi aplink centre įsitaisiusį ežeriūkštį, kurio viduryje įkalintas senovinis bokštas Turtle Tower (liet. vėžlio bokštas). Centro pašonėje vakarais šurmuliuoja ir vienas didžiausių naktinių turgų, kur galima rasti nesuskaičiuojamą įvairovę maisto ir begalę daiktų daiktelių, žinoma, „pagamintų“ kokiose tik nori pasaulio šalyse.

Sa Pa burtai sielai

Jei pavargsite nuo sostinės šurmulio, ramybę jums garantuos nuostabi vieta šiaurėje – Sa Pa kalnai. Vieta unikali ne tik kvapą gniaužiančia gamta – čia yra įsikūrę daugybė skirtingų etninių grupių, su kurių autentišku gyvenimu galima susipažinti tiesiog įsiprašius pagyventi į jų namus.

Viskas, ko reikia – išsirinkti labiausiai patinkančią vietinę moteriškę etniniais apdarais, sumokėti jai už pasisvečiavimą ir nerti į jos šeimos gyvenimą. Įdomu tai, kad nors ir siūlomas turistams, vietinių gyvenimas čia nesiskiria nuo demonstruojamo ir tikrojo. Taip varganai gyvenančios gentys, kurios dažniausiai tiesiog dirba savo ryžių laukuose, papildomai užsidirba pragyvenimui.

Ryžių laukais, beje, čia nuraižytos visos galingų kalnų pašonės. Gali valandų valandas stebėti tuos ornamentus, o dar geriau – paklaidžioti jais, susipažinti su vietiniais ir galybe žąsų. Lyg to būtų maža, raityti kalnų keliai siūlo ne vieną stotelę šalia įspūdingų krioklių ar vilioja stabtelti ir nerti pasivaikščioti po kalnų properšas su laukinių buivolų draugija.

Tiesa, transportą iki jų nusigauti reikėtų rinktis itin atidžiai. Stačios įkalnės ir nuokalnės bei gausybė duobių užtarnautą „poilsį“ jau pasiūlė daugeliui motorolerių.

Tačiau gudresni vietiniai, kiek paremontavę, juos ima ir įsiūlo mažiau akyliems turistams. Tad atidumas renkantis – tiesiog būtinybė. Kitaip vienus gražiausių kalnų slėnius teks apžiūrėti stumiantis staiga nebevažiuojantį motorolerį link artimiausio meistrelio.

Dar vienas privalomas dalykas – dovana kūnui. Kalnų išbandymus atlaikiusius raumenis vos už kelis dolerius tobulai palepins besišypsantys vietos masažistai ir nuovargio nebebus justi nė pėdsako. Liks tik nuostabiai sielą kutenantys virpuliukai, kuždantys: „Auč, puikusis Vietname!“

Pirmąjį autorės straipsnį, kuriame ji pasakoja, ką verta aplankyti Pietų Vietname, rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas