Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Situacija Turkijoje pasėjo nerimo: lietuviai bijo skristi į šią šalį

Sprogimas Stambule keičia lietuvių kelionių kryptis – baimindamiesi dėl savo saugumo turistai prašo pakeisti kelionių kryptis ir vietoje suplanuotų kelionių į Turkiją renkasi skrydžius į kitus kurortus – Bulgariją, Kanarų salas ir net Egiptą, kuris prieš kurį laiką taip pat buvo vadinamas nesaugia šalimi.
„Turkish Airlines“ lėktuvas
„Turkish Airlines“ lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kelionių organizatoriai sako atsižvelgiantys į klientų pageidavimus ir pagal galimybes keičia kelionių kryptis. Tačiau pabrėžia manantys, kad Turkijos kurortai, į kuriuos dažniausiai vyksta ilsėtis lietuviai, yra toli nuo Ankaros ir Stambulo, kuriuose pastaraisiais mėnesiais įvykdyti teroristiniai aktai.

Kaltina beširdiškumu

Šeštadienį turistinėje Istiklal gatvėje Stambule (Turkija) nugriaudėjęs sprogimas sukėlė nerimą Lietuvos keliautojams. Kelionių organizatoriai sako, kad jau anksčiau nemaža dalis lietuvių, įsigijusių keliones į Turkiją, pageidavo jas pakeisti į kitas keliones. Kai kurie apskritai atsisakė vykti ir prašė grąžinti pinigus. 

Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

Po kiekvieno naujo sprogimo atšauktų arba keičiamų kelionių į Turkiją būna labai daug.

„(Žmonės) skambina nuolatos, norėdami keisti kryptį. Labai daug jau pakeitėme į Graikiją, Bulgariją, keičiasi net į Egiptą. Atrodo, kad, jei žiniasklaidoje nekalbama apie tą šalį, tai ten saugu. Kasdien baimės dėl Turkijos vis stipresnės – žmonės jaudinasi dėl savo saugumo, sako, kad jų vaikai bijo skristi ir panašiai“, – pasakojo kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

Dėl keičiamų kelionių problemų beveik nekyla – žmonėms surandamos tinkamos alternatyvos panašia kaina ir datomis. Kur kas daugiau problemų kyla tuomet, kai klientai atsisako vykti į kitą šalį. 

Kasdien baimės dėl Turkijos vis stipresnės – žmonės jaudinasi dėl savo saugumo, sako, kad jų vaikai bijo skristi ir pan.

„Organizatoriai atšaukti nenori ir atšaukimą siūlo atlikti pagal sutarties sąlygas, t. y. klientui negrąžinant avanso. Žmonės dėl to ant mūsų pyksta, vadina antžmogiais, kuriems tik pinigai svarbūs. Tačiau esame tik tarpininkai. Su tuo susiduria visos agentūros“, – sakė R.Širvinskas.  

Poilsiautojus jis ramina, pabrėždamas, kad Turkijos kurortuose ramu – visi įvykiai nuo jų toli. 

„Tačiau tada jie apeliuoja į mano sąžinę: ar atsakysiu asmeniškai už tai, jeigu visa šeima žus?“, – kalbėjo pašnekovas. 

Vieni bijo, kiti naudojasi geromis kainomis

„Estravel Vilnius“ vadovės Žydrės Gavelienės nuomone, lietuvius, keliaujančius į Turkiją, būtų galima skirstyti į dvi grupes.

Tai žmonės, kurie išbraukia Turkiją iš savo atostogų šiais metais. Kita grupė puikiai supranta, kad atstumas nuo Ankaros ir Stambulo iki kurortų didelis.

Asmeninio albumo nuotr./Žydrė Gavelienė
Asmeninio albumo nuotr./Žydrė Gavelienė

„Pastarieji naudojasi geros kainos galimybe ir renkasi prabangesnius viešbučius“, – kalbėjo agentūros atstovė. 

Pasak jos, kol kas sunku vertinti, ar šeštadienio sprogimas Stambule padarys didelę įtaką lietuvių turistų sprendimams dėl atostogų. „Tai matysime savaitės pradžioje. Tikėtina, kad atsisakymų gali būti daugiau, nei įprasta. Ypač, jei Užsienio reikalų ministerija (URM) pakeistų rekomendacijas. T. y. rekomenduotų susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Turkiją“, – sakė Ž.Gavelienė.

Tiesioginius skrydžius į Stambulą, kuriuos iš Vilniaus oro uosto vykdo bendrovė „Turkish Airlines“, dažnai renkasi keliautojai, kurių kelionės tikslas ne Turkija, bet Azija. 

Gabrielės Štaraitės nuotr./Gabrielė Štaraitė
Asmeninė nuotr./Gabrielė Štaraitė

Pasak egzotines keliones organizuojančios kelionių agentūros „Travel Planet“ bendrasavininkės Gabrielės Štaraitės, žinios apie naują sprogimą Stambule sukėlė nerimo. Tačiau alternatyvų jungiamiesiems skrydžiams, kurie būdavo organizuojami per šį miestą, kol kas neieškoma.

„Vertiname „Turkish Airlines“ kaip patikimą kompaniją ir kol kas nieko nekeičiame. Gali būti, kad šiek tiek vėliau ateis tas nerimas klientams“, – sakė kelionių organizatorė. 

Asmeninės nuotr./9 dalykai, ką reikia išbandyti Stambule
Manto Bertulio nuotr./Stambule

URM pozicijos dėl kelionių į Turkiją nepakeitė

Šiuo metu URM nerekomenduoja vykti tik į Sirijos pasienį, taip pat ragina lankantis Turkijos didmiesčiuose vengti masinio susibūrimo vietų, renginių. O jei ten esate – neužsibūti. Vykstant į kurortus reikėtų vadovautis viešbučių ir kelionių organizatorių rekomendacijomis. 

„Liūdna, kad žmonės panikuoja. Manau, žiniasklaida turėtų prisidėti prie aiškinimo, kad Turkijos didmiesčiai nuo kurortų yra nutolę taip, kaip Talinas nuo Vilniaus. Tai, jeigu kažkas įvyktų Taline, ar reikėtų nerekomenduoti vykti į Vilnių?“ – retoriškai klausė R.Širvinskas. 

Kalbėdami apie Stambulą ir Ankarą kelionių rengėjai laikėsi kitokios nuomonės: šie miestai nėra saugūs.

„Kita vertus, apie visus didmiesčius, kuriuose įvyko teroro aktai ir tai buvo plačiai nušviesta žiniasklaidoje, aš tą patį galvočiau. Apskritai kelionės yra rizika. Niekur negalime jaustis 100 proc. saugūs“, – įsitikinęs R.Širvinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito