Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skrydžių palydovė įspėja keliautojus: dėl vieno savo veiksmo lėktuve galite rimtai susirgti

Specialistai ragina keliautojus lėktuvu vengti į gėrimus dėti ledo kubelių, nes taip galima užsikrėsti nemaloniais mikrobais, rašoma „The New York Post“.
Dėl vieno savo veiksmo lėktuve galite rimtai susirgti
Dėl vieno savo veiksmo lėktuve galite rimtai susirgti / Shutterstock nuotr. / „15min“ fotomontažas

„Nekiškite ledo į savo gėrimą, – „Reddit“ temoje perspėjo skrydžių palydovė, išsamiai aprašydama nemalonias pramonės paslaptis. – Ledas dedamas į padėklą su šaukšteliu, o padėklai nėra dažnai valomi.“

Shutterstock nuotr. / Skrydžių palydovė
Shutterstock nuotr. / Skrydžių palydovė

„Kiekvieną lėktuvo paviršių kasdien liečia šimtai žmonių ir jis nėra dažnai dezinfekuojamas, – tęsė palydovė. – Paduodant gėrimus išvis neturime galimybės nusiplauti rankų.“

Tuo tarpu lėktuvų valytojai patvirtino šią mažą nešvarią paslaptį.

„Kai kurie skrydžių palydovai sunerimsta, nes nėra švaru, – 2022 m. „The Washington Post“ sakė Dalaso-Fort Verto oro uosto salono valytoja Verna Montalvo. – Žinoma, kad nėra švaru – juk jie mums skiria tiek laiko.“

Nemaža dalis lede aptiktų mikroorganizmų yra žinomi žmonių infekcijų sukėlėjai.

Ji teigė, kad jos įgula valymui turi tik penkias minutes, o dėl darbo jėgos trūkumo jai net yra tekę vienai tvarkyti lėktuvą.

Net jei ledo padėklas švarus, jo viduje esantys ledo kubeliai gali būti nešvarūs. Tikėtina, kad oro linijų ledas, perkamas iš trečiųjų šalių šaltinių, yra abejotinos kokybės – nes visi ledukai yra abejotinos kokybės.

2017 m. atlikę tyrimą mokslininkai paėmė 60 ledo kubelių mėginių iš buitinių ir pramoninių patalpų ir nustatė, kad juose buvo daugiau kaip 50 skirtingų bakterijų padermių, rašo „Travel + Leisure“.

Shutterstock nuotr. / Ledukai
Shutterstock nuotr. / Ledukai

„Nemaža dalis lede aptiktų mikroorganizmų yra žinomi žmonių infekcijų sukėlėjai, o jų buvimas rodo aplinkos užterštumą“, – rašė mokslininkai.

Jei keliautojams būtina į gėrimą įdėti ledo, ekspertai pataria užsisakyti gazuotų gėrimų arba alkoholio, kad sumažėtų mikrobų skaičius.

Niujorko miesto universiteto Hunterio koledžo Niujorko maisto politikos centro 2019 m. atlikto tyrimo duomenimis, dėl alkoholio, CO2, pH ir, pvz., antibakterinių persikų arbatos, tonizuojančio vandens ir kolos sudedamųjų dalių „nuosekliai mažėja bakterijų rizika“.

Tačiau mokslininkai sutaria, kad geriausias būdas išlikti saugiam – gerti savo buteliuose išpilstytą vandenį.

Shutterstock nuotr. / Vanduo
Shutterstock nuotr. / Vanduo

Tame pačiame tyrime nustatyta, kad 11 didžiųjų ir 12 regioninių oro linijų bendrovių geriamasis vanduo gali būti nesaugus vartoti žmonėms.

„Atlikęs tyrimą supratau, kad reikia negerti kavos ir arbatos“, – sakė tyrimo autorius, Hunterio koledžo Niujorke Maisto politikos centro vykdomasis direktorius Charlesas Platkinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?