Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialinių tinklų galia: pakaunėje esantį ūkį užplūdę lankytojai graibsto moliūgus ir žavisi čia auginamais deksteriais

Užteko vienos žinutės socialiniame tinkle, kad Kauno rajone, Bubių kaime, esantis Adelės ir Vytauto Astromskai ūkis taptų viena lankomiausių vietų rajone. Pastarąsias savaites į jų kiemą nuolat suka automobiliai, ypač – savaitgaliais. Būriai žmonių čia keliauja ne tik dėl ūkyje auginamų Lietuvoje dar neįprastos veislės – Deksterių – galvijų. Labiausiai lankytojus vilioja moliūgai, kurių šį rudenį Astromskių žemėje užaugo net keliolika tonų.
Dexterių Ūkis
Dexterių Ūkis / Dexterių Ūkio nuotr.

„To tikrai neplanavome: užsėjome žemę moliūgais, nes juos ėda mūsų galvijai. Tačiau, kai pamatėme, kiek priaugo, teko pažiūrėti į reikalą kūrybiškai. Taip nusprendėme, kad reikia „kažką daryti“ ir sugalvojome atverti Moliūgų kiemą“, – pasakojo A.Astromskienė.

Perka ir po vieną moliūgą, ir dešimtimis

Keturis sūnus užauginę bubiškiai ūkininkauja vieni – šeimas sukūrę vaikai gyvena Kaune ir Vilniuje, tad atvyksta tik padėti tėvams. Kartais ta pagalba net ne fizinė: štai, pavyzdžiui, socialiniame tinkle „Facebook“ vienas iš sūnų pasidalino tėvų sukurtu laikinu Moliūgų kiemu ir pakvietė visus norinčius atvykti.

Dexterių Ūkis nuotr./Keliolika tonų moliūgų užauginę ūkininkai išparduoti juos nusprendė kūrybiškai
Dexterių Ūkis nuotr./Keliolika tonų moliūgų užauginę ūkininkai išparduoti juos nusprendė kūrybiškai

Vėliau vyras neslėpė nesitikėjęs, kad šis įrašas sulauks tokio susidomėjimo: žinia, apie svetingus Moliūgų kiemo šeimininkus ir jų siūlomas pramogas žaibiškai pasklido socialiniame tinkle ir žmonės pradėjo plūsti į ūkį.

Kai pamatėme, kiek priaugo moliūgų, teko pažiūrėti į reikalą kūrybiškai.

Visus atvykusius Astromskiai pasitinka patys: vaišina moliūgų sultimis, šviežiais ir raugintais moliūgais, taip pat kviečia paskanauti ir A.Astromskienės keptų moliūgų blynų. Eilutė nusidriekia ir prie šeimininkų įrengto moliūgų sosto – įsiamžinti čia nori ir suaugusieji, ir vaikai. Pastarieji ypač mėgsta rinktis moliūgus ir juos sverti – būtent tai – parduoti kuo daugiau savo užaugintų moliūgų – ir yra pagrindinis Astromskių tikslas.

„Moliūgus galite imti iš visur, gal tik sosto nereikėtų ardyti. Nors galima ir iš jo“, – tikino V.Astromskis.

Dexterių Ūkis nuotr./Moliūgų sostas – populiari vieta nuotraukai
Dexterių Ūkis nuotr./Moliūgų sostas – populiari vieta nuotraukai

Už kilogramą moliūgo šeimininkai prašo 0,33 Eur. Taigi, nemažą moliūgą tikrai galima įsigyti už mažiau nei 2 Eur.

Atrodo, jog sprendimas taip išparduoti netikėtai gausų moliūgų derlių, pasiteisino: beveik kiekvienas lankytojas iš ūkio išvažiuoja nešinas vienu ar dviem moliūgais. „Buvo vienas floristas, kuris išsivežė toną: sakė, moliūgus naudos dekoracijoms“, – pasakojo ūkio šeimininkė.

Ji nesiėmė spėlioti, kiek laiko Moliūgų kiemas veiks. „Jei žmonės pirks moliūgus tokiais tempais ir toliau, bijau, kad Helovino nesulauksime“, – juokavo moteris.

Deksterių veislės galvijai – išskirtiniai ne tik mėsos kokybe

Dar viena pramoga, kurią mėgsta pas Astromskus atvykę lankytojai – šeimos auginamų Deksterių veislės galvijų maitinimas. Deksteriai šiame ūkyje apsigyveno 2018-ųjų sausį – šeimininkai pasakojo, kad iš Estijos jie atsivežė dvi veršingas karves su britiškais kilmės dokumentais ir dvi jų dukras. Dabar ūkyje jau yra 8 deksteriai: 7 karvės ir 1 bulius.

Dexterių Ūkis nuotr./Šiuo metu ūkyje yra 8 deksteriai
Dexterių Ūkis nuotr./Šiuo metu ūkyje yra 8 deksteriai

Deksteriai pirmiausia išsiskiria savo mažu ūgiu – jie yra mažiausi Europoje galvijai. Airijoje išvesta veislė kol kas nėra populiari, nors Europos Sąjungos Gyvulininkystės taryba ją laiko atsigaunančia veisle, turinčia nemažą potencialą. Literatūroje rašoma, jog tai – ilgaamžiai gyvuliai, veršeliai gimsta 20–23 kg svorio, suaugę 3 metų galvijai būna apie 95–110 cm aukščio ir sveria apie 300–350 kg. Nežiūrint mažo galvijų ūgio ir svorio, deksterių veislės karvės vidutiniškai duoda po 6–8 litrus pieno per dieną. Vakarų Europoje šie galvijai ypač vertinami gurmanų: teigiama, kad jų mėsa marmuringa ir labai skani.

Tiesa, pasak A.Astromskienės, Lietuvoje kol kas nėra paskersta nė vieno deksterio, nors šiuos galvijus augina ne tik Astromskai. Jie patys tokių planų kol kas taip pat neturi – karves melžia, pieno ir iš jo pagamintai varškei, sviestui ar kitiems pieno produktams pakankama visai šeimai.

Lietuvoje kol kas nėra paskersta nė vieno deksterio.

Kaip ir kiti galvijai, deksteriai daugiausia minta žole ir šienu. Tačiau taip pat labai mėgsta obuolius ir moliūgus. Būtent todėl – kad palepintų savo deksterius – Astromskai šiemet ir skyrė dalį žemės moliūgams. „Kas iš to išėjo, patys matote: suėsti keliolika tonų moliūgų mūsų aštuonioms karvėms ir jautukui tikrai būtų per daug“, – šyptelėjo ūkio šeimininkas.

Astromskų ūkyje deksteriai turi daug laisvės – didžiąją laiko dalį praleidžia šeimai priklausančiose ganyklose, kur įrengta girdykla, vandens vonia. Šeriami jie tvarte, kad turėtų įprotį vakarais sugrįžti, tačiau gali patys rinktis, kur nakvoti – lauke ar viduje.

Apie tai, kad grįžta „namo“ jie praneša garsiai ir aiškiai mūkdami. Įsitikinti tuo gali kiekvienas apsilankęs Moliūgų kieme.

Gyvena kaime ir tuo džiaugiasi

Savo ūkyje Adelė ir Vytautas pluša vieni du. Abu sukūrė ir Moliūgų kiemą: suvežė ir išdėliojo tonas moliūgų. Ar nesunku? „Ką jūs! Man tai tikras SPA ir sporto klubas gryname lauke“, – nė kiek dėl to nesiskundžia moteris, spėjanti ir pasikalbėti, ir vitaminų bomba vadinamomis moliūgų sultimis apdalinti visus Moliūgų kiemo svečius.

Didelių ateities planų ūkininkai neskuba kurti. Save kol kas vadina deksterių auginimo naujokais, neplanuojančiais intensyviai plėstis. Jų tikslas – natūraliai save išlaikantis ūkis, deksterių prieauglį parduodantis tokiems augintojams, kaip ir jie. Tuo keliu Astromskai ir eina. O kol dar turi moliūgų, kviečia į svečius. Atrasti kelią pas juos galima užsukus į Dexterių ūkio puslapį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas