Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojantis radinys rūsyje: vyras po savo namu aptiko 38 kapus

Vyrui iš Korbej Esono (Paryžiaus priemiestis) teko patirti labai šokiruojantį atradimą. Remontuodamas savo keturių kambarių rūsį prancūzas užkliuvo už skeletų, kapų ir sarkofagų. Šiuo metu ekspertai vertina radinius ir tai, kokio amžiaus yra skeletai, rašoma „The Travel“.
Žmogaus kaulai (asociatyvi nuotr.)
Žmogaus kaulai (asociatyvi nuotr.) / Shutterstock nuotr.

Iš Paryžiaus priemiesčio kilusiam vyrui teko patirti nemenką šoką. Remontuodamas savo rūsį jis aptiko itin seną kapavietę.

Po žemės paviršiumi rasta dešimtys skeletų, 38 kapai ir 10 sarkofagų.

Susidomėjęs jis kreipėsi į Il de Franso regiono archeologijos departamentą patarimo. Kasinėjimai buvo patikėti bendrovei „Archeodonum“, kuri po septynių savaičių, praleistų vietoje, aptiko apie 38 ankstyvųjų viduramžių skeletus ir 10 šiek tiek senesnių arba to paties laikotarpio sarkofagų, rašoma „Le Figaro“.

Dabar archeologai analizuos skeletus, kad kuo tiksliau nustatytų mirusiųjų „istorinę tapatybę“.

Tai jau ne pirmas kartas, kai netoli Korbej Esono, senovinio galų-romėnų miesto, aptinkama archeologinių palaikų. Dar XIX a. buvo aptiktas IV ar V a. datuojamas kapinynas, tačiau dėl techninių priemonių trūkumo nebuvo galima atlikti mokslinės analizės.

Dabar, vadovaujant „Archeodonum“, padarytos pirmosios išvados. Keturiose rūsio patalpose lygiagrečiomis eilėmis išdėstyti 38 kapai buvo kapinyno, kuris, tikėtina, išliko iki X a., dalis.

Šis kapinynas, kurio liekanos, rastos Korbej Esone, yra datuojamas vėlyvosios Romos imperijos laikotarpiu, plačiąja prasme – nuo 192 iki 476 m. Tuo metu buvo įprasta laidoti mirusiuosius gulint ant nugaros, saugomus mediniu aptaisu duobės dugne.

Tačiau Ankstyvaisiais viduramžiais laidotuvių papročiai nebeatitiko tų pačių apeigų. Medinius karstus pakeitė gipsiniai sarkofagai, papuošti iš viršaus. Korbej Esono rūsyje rasta 10 gipsinių sarkofagų, tačiau – ir tai kol kas lieka mįslė – be menkiausio ornamento.

123rf.com nuotr. / Paryžius
123rf.com nuotr. / Paryžius

Dabar archeologai analizuos skeletus, kad kuo tiksliau nustatytų mirusiųjų „istorinę tapatybę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas