Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalį – nauja tvarka keliaujantiems į JK: 4 esminiai pokyčiai

Jau nuo penktadienio, spalio 1-osios, pasikeitė svarbi kelionių į Jungtinę Karalystę taisyklė – daugumai nebėra galima keliauti tik su asmens tapatybės kortele, būtinai reikia paso. Bet jau pirmadienį atsiranda ir dar daugiau pokyčių – pradedant šviesoforo spalvų sistemos atsisakymu ir baigiant sumažintu testų skaičiumi. Ką reikia žinoti?
Heathrow oro uoste
Heathrow oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tapatybės kortelės nebepakanka

Pagal pasikeitusias imigracijos taisykles, po spalio 1 dienos trumpiems vizitams arba su viza į JK atvykstantys užsieniečiai privalės turėti pasą. ES išduotos tapatybės kortelės nebėra laikomas tinkamu dokumentu norint patekti į JK.

Išimtis – tiems, kurie gyvena JK (turi settled / pre-settled statusą). Gyvenimo ir darbo teises JK po „Brexit“ suteikiantį statusą turintys ES piliečiai savo kortelėmis dar galės naudotis iki 2025 metų.

Nebeliks šviesoforo spalvų šalims

Iki šiol JK visas pasaulio valstybes skirstė į tris sąrašus, atsižvelgdama į epidemiologines situacijas jose: žalią; gintarinį; raudoną.

Nuo spalio 4-osios, 4 val. ryto, to nebeliks. Nuo pirmadienio išliks tik raudonasis sąrašas, o žaliasis ir gintarinis bus sujungti – taps „likusiu pasauliu“. Iš jų atvykusiems žmonėms nereikės izoliuotis.

Svarbu prisiminti, kad visiems atvykstantiems į JK ir toliau bus privalu užpildyti Keleivių vietos nustatymo formą.

Kuriame sąraše bus Lietuva?

Lietuva šiuo metu yra žaliame šalių sąraše, tad po pokyčių liks „likusio pasaulio“. JK valdžia sąrašą atnaujins kas tris savaites, artimiausios datos – spalio 7 ir spalio 28 dienos. Pokyčiai paprastai įsigalioja po 3–4 dienų. Visgi pabrėžiama, kad kurioje nors šalyje staiga pablogėjus epidemiologinei situacijai, ji gali būti įtraukta į raudonąjį sąrašą ir nesulaukus planuotos datos.

Kas būtų, jeigu Lietuva patektų į raudonąjį sąrašą?

Jeigu šalis, iš kurios atvykstat ar buvote per pastarąsias 10 dienų, bus raudonajame sąraše, teks 11-ai dienų izoliuotis karantino viešbutyje. Nesvarbu – ar esate skiepytas, ar ne. Užsisakyti viešbutį ir pasidaryti pirmąjį koronaviruso testą privalu dar prieš kelionę į JK. Kaina vienam žmogui – 2 285 svarų sterlingų, porai – 3 715, dviejų tėvų ir dviejų vyresnių nei 11 m. vaikų šeimai – 6 575. Izoliacijos metu reikės pasidaryti ir du testus.

Dabar raudonajame JK sąraše yra 54 valstybės, daugiausiai tai – Pietų Amerikos, pietų Afrikos šalys, taip pat iš pietryčių Azijos, Centrinės Amerikos, Karibų. Artimiausios geografiškai, esančios raudonajame sąraše, – Juodkalnija ir Tunisas. Jame yra ir tokios gana populiarios atostogų kryptys kaip Meksika, Tailandas, Tanzanija.

Mažės būtinų COVID testų, nereikės izoliuotis – bet tik paskiepytiems

Nuo pirmadienio visiškai paskiepytiems žmonėms, atvykstantiems iš šalių, kurios nėra įtrauktos į raudonąjį sąrašą, reikės darytis mažiau COVID-19 testų, nereikės izoliuotis namuose.

Paskiepytiems žmonėms nebereikės prieš kelionę darytis COVID-19 testo. Nebereikės jo ir aštuntąją atvykimo į šalį dieną. Tačiau išliks prievolė testą pasidaryti antrąją dieną.

Tačiau tie, kas nėra pasiskiepiję, ir toliau prieš kelionę turės gauti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, testą pasidaryti ir 2-ą, ir 8-ą atvykimo į JK dieną. Jiems taip pat bus privalu namuose izoliuotis 10 dienų.

Vietoj PGR – antigenų testai

Dar itin keliautojams aktualus pokytis turėtų įsigalioti vėliau spalį – JK valdžia paskelbė, kad antrosios dienos PGR testus bus galima pakeisti greitaisiais antigenų testais. Tačiau tokia nuolaida galios tik pilnai paskiepytiems žmonėms, kurie atvyksta ne iš raudonųjų valstybių.

Greitieji antigenų testai yra gerokai pigesni nei PGR – kartais net dvigubai.

Žadama, kad šis pokytis įsigalios antroje spalio pusėje, tačiau tiksli data neskelbiama. Dar neaišku, ar tai galios visoje šalyje – kol kas apie tai pasisakė tik Anglija ir Škotija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas